Udflytning: Lolland betalte 1 million for lobbyisme

PÅVIRKNING: Lolland Kommune har indgået bonusaftale med lobbyvirksomhed uden at bede om dokumentation for arbejdet. Lobbyisterne har næppe den store indflydelse på udflytningsplanen, mener kommunalordfører for Venstre, Carl Holst.

10.000 per statslig arbejdsplads til Nakskov, 8.000 per statslig arbejdsplads til Maribo.

Sådan lyder en bonusaftale, som Lolland har indgået med lobbyvirksomheden Grace Public Affairs A/S i kommunens forsøg på at sikre sig statslige arbejdspladser.

"De henvendte sig i forbindelse med udflytningen af statslige arbejdspladser, og vi blev enige om en bonusaftale: Falder der noget ned i vores turban, så får de en bonus for det. Og ellers så et lavt honorar for løbende interessevaretagelse. De har hjulpet os med, hvilke knapper vi skal trykke på, og hvem vi skal tale med på Christiansborg. Der har de noget viden, som vi eksempelvis kunne give til Henrik Høegh. Når Sophie Løhde ringer, så skal du sige sådan og sådan,” fortæller Birgitte Rønnow, udviklingschef i Lolland Kommune.

Den tidligere fødevareminister Henrik Høegh (V) er i dag viceborgmester i kommunen.

Lolland var ikke blandt de heldige, der modtog arbejdspladser i første runde af udflytningsplanen Bedre Balance og stod derfor langt fremme i køen blandt de kommuner, der kunne forventes at modtage statslige arbejdspladser i forbindelse med Bedre Balance II. Alligevel hyrede kommunen hjælp fra lobbyister, der har faktureret i alt 1 million kroner for resultatet.

"Vi har haft en grundantagelse om, at det ville være svært at forbigå os denne gang. Det har været i den politiske stemning,” siger Birgitte Rønnow.

Men hvorfor så hyre lobbyister til opgaven?

"Det, der var vores frygt, var, at vi ville få et børneråd eller noget andet latterligt. Nu har de jo for eksempelvis smidt det her Frivillighedsråd op i Nordjylland,” siger Birgitte Rønnow. Hun understreger dog, at hun ikke mener, at Børnerådet er latterligt.

Kontrakten er meget klar. 10.000 kroner i bonus for en stilling i Nakskov og 8.000 for en stilling i Maribo. Hvilken dokumentation har I fået for, at det rent faktisk er Grace Public Affairs, der har sikret jer arbejdspladserne?

"Det kan man jo ikke på den måde dokumentere uden at henvise til en politisk beslutning,” siger Birgitte Rønnow.

"Jeg er meget sikker på, at de arbejdspladser, vi har fået i Nakskov, det skyldes en ihærdig indsats fra vores side, godt hjulpet på vej og vejledt af Grace,” tilføjer hun.

Ingen indflydelse på udflytningen
Kommunalordfører for Venstre, Carl Holst, mener ikke, at lobbyvirksomheder som Grace Public Affairs har haft nogen væsentlig indflydelse på, hvor de statslige arbejdspladser er blevet placeret i denne omgang.

"Det har ikke haft nogen betydning for, hvad jeg mener. Så nej, det tror jeg ikke,” siger Carl Holst og fortsætter:

"De kan gøre opmærksom på nogle ting, men de kan ikke være styrende for, hvad vi beslutter. I dette tilfælde tror jeg nu nok, man har vidst de ting, folk har gjort opmærksom på, i forvejen,” siger Carl Holst.

Andre kommuner har også benyttet sig af aftaler med lobbyvirksomheder i kampen om at få del i udflytningen af de statslige arbejdspladser. Se hvilke det drejer sig om på Altingets nye portal altinget: udflytning (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Her er regeringens 16 forslag om internet og mobil Her er regeringens 16 forslag om internet og mobil Næste artikel Kommuner betaler selv for ny integrationsbonus Kommuner betaler selv for ny integrationsbonus