Udkast til ny aftale vil begrænse sprøjtemidler på marker

PESTICIDER: Landmændene skal ikke længere kunne sprøjte fødevarer med roundup kort før høst, fremgår det af udkast til aftale om en ny pesticidstrategi. DF glæder sig.

Hjalte T. H. Kragesteen

Landmanden skal ikke længere have lov til at sprøjte en række udvalgte afgrøder med roundup kort før høst.

Det fremgår af et udkast til en ny pesticidaftale, som Folketingets partier forhandler ivrigt om i disse dage.

”Der indføres et forbud mod sprøjtning med glyphosat før høst af konsumafgrøder,” lyder det i udkastet fra 18. april, som Altinget er i besiddelse af.

Glyphosat er aktivstoffet i det kendte sprøjtemiddel roundup. Det fremgår af udkastet, at forbuddet handler om at imødekomme bekymringer fra forbrugerne, og at forbuddet vil omfatte konsumærter, maltbyg, havregryn og brødkorn såsom rug, hvede, byg og spelt.

Det er et forslag, der lyder vældig fint, men det hjælper bare ikke grundvandet.

Carl-Emil Larsen
Direktør, Danva

Dansk Folkepartis fødevareordfører, Lise Bech, forhandler på vegne af partiet. Hun håber, at forbuddet bliver en del af den endelige aftale.

”Det er noget, som vi får rigtig mange mails om fra borgerne, så det mener jeg, at vi skal tage alvorligt. Jeg er rigtig tilfreds med, at det ser ud til at komme med i aftalen,” siger hun og fortsætter:

”Der har indimellem kørt historier om, at tyskerne ikke vil have vores korn. Så derfor synes jeg, at det er vigtigt.”

Danva: Det hjælper ikke grundvandet
Men hos Danva, der repræsenterer danske vandselskaber, er der ikke meget begejstring at spore. Direktør Carl-Emil Larsen mener nemlig, at et forbud bør gælde for alle afgrøder, hvis det skal batte noget.

”Det er et forslag, der lyder vældig fint, men det hjælper bare ikke grundvandet. Det er som om, at man ikke anerkender, at vand også er en fødevare,” siger han og fortsætter:

”Man skal simpelthen ikke bruge glyphosat til at tvangsmodne afgrøder overhovedet.”

Landbruget siger nej tak
I landbruget havde man gerne undværet konkret lovgivning på området. Men Niels Peter Nørring, der er områdedirektør for Miljø, Energi & EU i Landbrug & Fødevarer, peger på, at der allerede er et meget stærkt forbrugerønske om, at der ikke bruges roundup kort før høst.

”Og derfor lever vi allerede i stor udstrækning op til det ønske. Så jeg tror ikke, at et forbud fører til meget store ændringer,” siger Niels Peter Nørring.

Han afviser pure et generelt forbud for alle afgrøder.

”Det kan vi på ingen måde anbefale, for det er på ingen måde fagligt. Vores opfattelse er, at de pesticider, som bliver godkendt, ikke er problematiske i forhold til drikkevand. Så der er ingen grund til at lave yderligere regulering som Danva ønsker,” siger Niels Peter Nørring.

Partierne mødes ifølge Altingets oplysninger fredag formiddag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl-Emil Larsen

Administrerende direktør, DANVA, bestyrelsesmedlem, Water Valley Denmark, bestyrelsesmedlem, GEUS, bestyrelsesmedlem, DNNK
cand.scient i geofysik (Aarhus Uni. 1987)

Lise Bech

MF (DD)
kontorassistent (Handelsskolen i Aars), merkonom i ledelse og samarbejde (Aalborg Handelsskole)

Niels Peter Nørring

Klimadirektør, Klima & EU, Landbrug & Fødevarer
cand.agro., ph.d. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole)

0:000:00