Udrejsecenter Lindholm og håndtryk: Socialdemokratiet stemmer gult igen

BLANKT: To gange i denne uge har S stemt hverken ja eller nej i omstridte sager. Først om finansieringen af udrejsecenteret på øen Lindholm og senest om det omstridte ceremonielle håndtryk.

Sebastian Risbøl Jacobsen

For at blive dansk statsborger skal man fremover give et håndtryk uden handsker og håndflade mod håndflade.

Det har et flertal i Folketinget vedtaget torsdag.

Det blev dog hverken med eller uden folketingskollegerne fra Socialdemokratiet. De stemte nemlig hverken for eller imod, men derimod gult.

Det er anden gang i denne uge, at Socialdemokratiet stemmer blankt i et markant forslag, der omfatter udlændinge. I onsdags gjaldt det et ændringsforslag vedrørende finansieringen af udrejsecenteret på øen Lindholm, hvor udvisningsdømte kriminelle fremover skal befinde sig.

Det er sløjt, siger minister
Selvom Socialdemokratiet har sat sig mellem to stole i begge tilfælde, har der været flertal bag sagerne. Men partiets beslutning eller mangel på samme gik da ikke ubemærket hen hverken onsdag eller torsdag.

"Undskyld, men det er altså lidt sløjt. Det er lidt sløjt at have et parti, der stiller med en statsministerkandidat, som ikke kan tage stilling til, om man er for eller imod en grundlovsceremoni," sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fra talerstolen under torsdagens lovbehandling.

Socialdemokratiets indfødsretsordfører, Astrid Krag, forsvarede partiets gule stemmer med, at man i princippet var enig i, at der skulle gives håndtryk, men at det samtidig var for småt til at blive lovgivet om.

"Vi skal som Folketing overveje, hvad vi vil bruge den lovgivende magt til," sagde Astrid Krag. 

Ukendt grundlag for finansiering
En anden ting, som Socialdemokratiet principielt støtter, men alligevel valgte ikke at stemme for, var finansieringen af udrejsecenteret på øen Lindholm. Det fortalte partiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

(Artiklen fortsætter under filmen)

Partiet har sådan set selv foreslået, at man laver et udrejsecenter, hvor man adskiller kriminelle udvisningsdømte fra de øvrige, men valgte altså at stemme gult til ændringsforslaget.

"Vi støtter som sagt et nyt udrejsecenter, men vi kender ikke det konkrete grundlag for placeringen, og derfor stemmer vi gult til det her bevillingsforslag," sagde Benny Engelbrecht.

Finansloven er indgået mellem regeringen og DF, og Benny Engelbrecht påpegede ved flere lejligheder, at Socialdemokratiet ikke var inviteret med til forhandlingerne. Det er dog kutyme, at ansvarlige partier stemmer for finansloven, medmindre de kan se en mulighed for at vælte en regering.

Finansloven var den sidste af sin slags inden et folketingsvalg, der skal afvikles senest den 17. juni 2019.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00