Udsigt til blodbad i SF's folketingsgruppe

PROGNOSE: SF ville miste mere end hvert tredje folketingsmedlem, hvis der var valg nu. Partiet står til at miste seks mandater, og selv prominente navne som Villy Søvndal, Ida Auken og Ole Sohn er i fare. Se her, hvordan SF's gruppe ville se ud.
Villy Søvndal, Ida Auken og Ole Sohn er i fare for at ryge ud ved et folketingsvalg.
Villy Søvndal, Ida Auken og Ole Sohn er i fare for at ryge ud ved et folketingsvalg.Foto: Folketinget
Jørgen Skadhede
SF's afgående formand, Villy Søvndal, efterlader et parti i vælgerkrise. Der er udsigt til et regulært blodbad i SF's folketingsgruppe, hvis der blev udskrevet valg nu.

Partiet står til at miste 6 ud af de nuværende 16 mandater, altså mere end hvert tredje folketingsmedlem. Og den afgående formand er selv en af dem, der er i overhængende fare for at ryge ud sammen med partiets tidligere så magtfulde ex-gruppeformand Ole Sohn.

De to lagde fundamentet for SF's succes og bragte partiet i regering. Men som det ser ud nu, kommer de også til at betale for partiets nuværende krise.

Det er således især i København, hvor Villy Søvndal er valgt, at SF's vælgere har vendt ryggen til partiet. I 2007 fik partiet her valgt fire kandidater, men nu står SF blot til et mandat i København. Det mandat er Ida Auken svag favorit til at løbe med.

Tætte opgør blandt prominente navne
SF's nedtur i København kan tvinge partiet til at flytte nogle af deres tunge kandidater fra hovedstaden til en anden storkreds. Det er der ikke planer om for nuværende, men det vil formentlig ske, hvis ikke SF begynder at gå frem i målingerne på et tidspunkt.

Fakta
De vil blive valgt ind
Ida Auken
Astrid Krag
Jesper Petersen
Pernille Vigsø Bagge
Pia Olsen Dyhr
Anne Baastrup
Mattias Tesfaye
Jonas Dahl
Steen Gade
Holger K. Nielsen

De står til at ryge ud
Villy Søvndal
Ole Sohn
Karina Lorentzen
Eigil Andersen
Lisbeth Bech Poulsen
Annette Vilhelmsen

Den geografiske prognose
Altinget.dk bringer de fleste måneder en geografisk prognose over, hvordan mandaterne vil falde i valgkredsene, hvis der var valg nu. Prognosen er lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet på baggrund af et vægtet gennemsnit af månedens troværdige meningsmålinger og 25.000 Gallup-interview i 2012. Altinget.dk's redaktion vurderer herefter, hvilke kandidater der står til at ryge ud, og hvilke nye navne der står til at komme ind.

Også i Østjyllands Storkreds og i Sjællands Storkreds er der lagt op til drama blandt prominente SF-kandidater.

På Sjælland risikerer erhvervs- og vækstminister Ole Sohn at miste sit mandat til SF's næstformand, Mattias Tesfaye.

I Østjylland er der lagt op til en duel mellem finansordfører Jonas Dahl og skatteminister Thor Möger Pedersen.

Her følger en gennemgang af, hvem der står til at blive valgt for SF i de forskellige storkredse.

Københavns Storkreds: Ida Auken

SF fik tre mandater i København ved sidste valg. Men nu står SF til at miste to af disse mandater. Det går helt sikkert ud over Cekic, mens Ida Auken og Villy Søvndal skal kæmpe om det sidste mandat i kredsen med den unge MEP'er Emilie Turunen, der fik et godt valg til Europa-Parlamentet. Søvndal fik næsten 4.000 flere personlige stemmer end Ida Auken ved sidste valg. Men Søvndals popularitet har været i frit fald siden valget, og derfor er Ida Auken svag favorit.

Sjællands Storkreds: Astrid Krag og Mattias Tesfaye

SF står fortsat til to mandater på Sjælland. Det første går formentlig igen til Astrid Krag. Til gengæld risikerer erhvervs- og vækstminister Ole Sohn at miste sit mandat til SF's unge næstformand, Mattias Tesfaye. Den tidligere murersvend med de skarpe holdninger bliver snart ny kandidat i Lejre-kredsen.

Københavns Omegns Storkreds: Holger K. Nielsen

SF står til at beholde sit ene mandat i Københavns Omegn. Det mandat sidder partiets tidligere formand Holger K. Nielsen stensikkert på, fordi SF i Københavns Omegn fortsat sværger til at stille kandidaterne op på partiliste. Holger K. står øverst på denne liste, og dermed er han så godt som sikker på at blive genvalgt. Hans konkurrenter som eksempelvis ex-MF Pernille Frahm skal have et mirakuløst jordskredsvalg for at vippe ham af pinden.

Nordsjællands Storkreds: Pia Olsen Dyhr

SF står til at beholde sit ene mandat i Nordsjælland. Her vil Pia Olsen Dyhr med ret stor sikkerhed blive genvalgt, da hendes nærmeste konkurrent, den tidligere MF'er Nanna Westerby, ikke genopstiller. Kun 410 personlige stemmer adskilte de to ved sidste valg.

Fyns Storkreds: Anne Baastrup

SF står til at miste det ene af partiets to mandater på Fyn. Det betyder, at Annette Vilhelmsen ryger ud.

Nordjyllands Storkreds: Pernille Vigsø Bagge

SF står til at miste det ene af sine to mandater i Nordjylland. Det sikre mandat sætter partiets gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge, sig på, og det betyder et farvel til den oprørske Lisbeth Bech Poulsen, der blev sat på plads af Vigsø Bagge og kompagni, da hun i første omgang ikke ville stemme for skattereformen.

Sydjyllands Storkreds: Jesper Petersen

I Sydjylland står SF også til at gå fra to til kun et mandat. Det bliver et tæt løb mellem Karina Lorentzen og Jesper Petersen. Sidstnævnte er dog favorit. Lorentzen fik godt nok 537 flere personlige stemmer end Jesper Petersen ved sidste valg, og hun er samtidig begunstiget af at være stillet op i Kolding, som er en langt større kreds end Sønderborg, hvor Jesper Petersen er opstillet. Jesper Petersen må dog alligevel betegnes som favorit til at blive genvalgt, da han kan drage fordel af sin platform som politisk ordfører.

Østjyllands Storkreds: Jonas Dahl

I Østjylland står SF til at gå fra to til kun et mandat. Det går til enten finansordfører Jonas Dahl eller til skatteminister Thor Möger Pedersen. Som lokal kandidat må Jonas Dahl betegnes som favorit over for den i visse kredse af SF ganske upopulære Möger. Men kampen er ganske åben. SF er gået væk fra partilisten i Østjylland og stiller nu kandidaterne op sideordnet. Ud ryger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Vestjyllands Storkreds: Steen Gade

SF står fortsat til at få et mandat i Vestjylland. Og her er der lagt op til endnu en veteranduel mellem 67-årige Steen Gade og 68-årige Kristen Touborg, der begger agter at genopstille ved næste valg. Gade blev valgt ind ved sidste valg, selvom Touborg fik 562 flere personlige stemmer. Men Gade fik flest listestemmer, fordi hans stemmer var mere jævnt fordelt i de forskellige kredse, og fordi Gade er favoriseret at at være stillet op i Silkeborg, som er en noget større kreds end Struer-Lemvig-kedsen, hvor Touborg er opstillet. Derfor må Gade fortsat betragtes som spinkel favorit.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00