Udspil fra S: Mette Frederiksen vil binde Løkke til velfærdsmasten

VELFÆRD: Socialdemokratiet præsenterede mandag sit første udspil i valgkampen. Partiet vil blandt andet sætte et loft over, hvad det offentlige må bruge på konsulentydelser, og indføre en velfærdslov.

Statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har allerede lovet 69 milliarder til velfærd, og nu kommer Socialdemokratiet også på banen med et velfærdsudspil.

Oppositionspartiet vil blandt andet indføre en velfærdslov, der skal forpligte den siddende regering til at afsætte penge nok til velfærd, selvom der kommer flere børn og ældre i fremtiden. 

Det sagde formand Mette Frederiksen, da hun sammen med Herlevs borgmester, Thomas Gyldal (S), præsenterede velfærdsudspillet på et pressemøde mandag.

”Vi har behov for at binde hinanden til masten inde på Christiansborg, sådan at alt det gode, der bliver sagt om velfærd, ikke kun bliver sagt i valgkampen. Vores bedste bud er en lov, sådan at en regering efter valget er tvunget til eksempelvis at ansætte flere medarbejdere, når der kommer flere ældre,” sagde Mette Frederiksen med henvisning til Lars Løkke Rasmussens løfte om en årlig vækst i det offentlige forbrug på 0,65 procent frem mod 2025.

Ifølge beregninger fra Finansministeriet vil det netop kræve en offentlig vækst på 0,65 procent, hvis man skal følge med det såkaldte demografiske træk, altså det stigende antal børn og ældre.

Mette Frederiksen (S) vil tage Løkke på ordet og forpligte en regering til at lade velfærdsudgifterne følge det demografiske træk. [Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget]

Ikke bange for økonomisk krise
En vækst i den offentlige sektor på 0,65 procent vil kræve 20 milliarder kroner ekstra, som Socialdemokratiet vil finde i det såkaldte økonomiske råderum.

Men det råderum, partierne regner med i dag, kan vise sig at blive mindre, hvis det pludselig ikke går så godt som ventet med økonomien.

S-formanden blev ved pressemødet derfor også spurgt, om det ikke er problematisk at binde sig til at lade velfærdsudgifterne følge det demografiske træk, hvis Danmark pludselig ender i en økonomisk krise?

”Hvis der kommer et fuldstændigt tilbageslag i økonomien, vil vi være tvunget til at revurdere hele den økonomiske politik og alle de beslutninger, der er truffet. Men der er intet, der tyder på, at vi ikke kan følge det demografiske træk frem til 2025,” svarede Mette Frederiksen.

Vil sætte loft over konsulentydelser
På pressemødet foreslog S også at indføre et loft over, hvor mange penge det offentlige må bruge på konsulenter.

Loftet skal spare både staten, regionerne og kommunerne for i alt tre milliarder kroner, som Socialdemokratiet i stedet vil bruge på at forbedre velfærden:

”Vi er kommet ind i en utrolig kedelig udvikling i vores velfærdssamfund, hvor der bliver ansat flere og flere mennesker, der sidder bag skriveborde, laver new public management, analyserer, evaluerer, implementerer og forankrer, samtidig med at der er blevet færre af dem med hænderne i virkeligheden,” sagde Mette Frederiksen.

Det var Altinget, der tidligere på året kunne fortælle, at statens forbrug af konsulenter er steget med 50 procent, fra 3,1 milliarder kroner i 2015 til 4,6 milliarder kroner i 2018.

Prioritering til fordel for velfærd
På pressemødet blev Mette Frederiksen og Herlev-borgmester Thomas Gyldal også spurgt kritisk til idéen om et loft over konsulentydelser.

For selvom staten i 2018 brugte 4,6 milliarder kroner på konsulenter, ligger størstedelen af udgifterne stadig i kommunerne og regionerne.

Så hvorfor har eksempelvis Thomas Gyldal som borgmester ikke bare fravalgt konsulenterne i sin egen kommune og brugt pengene på velfærd i stedet?

”Det her forslag er sådan set et ekstra skub og en ekstra motivation til at blive endnu bedre til at optimere velfærden. Det kræver en benhård prioritering. Nu lægges der op til, at vi skal prioritere hårdere til fordel for velfærden, og der er måske opgaver, som vi i dag har konsulenter til at løse, som ikke længere skal løses,” svarede Thomas Gyldal.

Læs mere om velfærdsudspillet i boksen til højre, eller læs hele udspillet her.

Forrige artikel EU-overblik: EU-borgere kan snyde med dobbeltstemme ved valget EU-overblik: EU-borgere kan snyde med dobbeltstemme ved valget Næste artikel Er der brug for flere konsulenter? Eksperter er uenige Er der brug for flere konsulenter? Eksperter er uenige