Uffe Elbæk: Stridigheder har handlet om egoer, personlige dramaer og misforståelser

LANDSMØDE: Uffe Elbæk adresserer både interne stridigheder og Rasmus Paludans opstilling i sin formandstale på Alternativets landsmøde. Og så er "klimakrisen ikke længere den største udfordring", siger han.

Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-SchlegelFreja Søgaard

Folketingsvalget er snublende tæt på at blive udskrevet, som Alternativet afholder sit årlige landsmøde lørdag i Odense.

Alligevel indleder partiets politiske leder, Uffe Elbæk, sin formandstale med at fokusere på den nødvendige diskussion, det kriseramte parti skal tage efter valget.

"Vi har en vigtig samtale til gode, der handler om, hvad det er for et parti, og hvad det er for en organisation, vi ønsker at skabe sammen," lyder det fra Uffe Elbæk og adresserer dermed partiets interne stridigheder, som siden kommunalvalget i 2017 har været udbasuneret i medierne.

Først med humor og sarkasme:

Klimakrisen er ikke længere den største udfordring

Uffe Elbæk
Politisk leder for Alternativet

"Ved I godt, at vi som parti befinder os i en situation, der er i frit fald? Vores organisation er i fuldstændig opløsning!", siger han til lyden af latter i salen, før han dog lufter et behov for at trække en streg i sandet.

"Det er uværdigt at sprede udokumenterede rygter og dele fortrolige oplysninger med tredjepart. Det er ikke i orden. Vi kan være politisk uenige. Men det, jeg oplever et langt stykke hen ad vejen, er, at det handler om egoer, personlige dramaer og misforståelser. Det er min holdning."

Men diskussionen om Alternativets organisation og om, hvorvidt partiet skal have mere eller mindre ledelse, skal de 9.000 medlemmer nok få, forsikrer Uffe Elbæk.

"Der er sikkert 9.000 holdninger til det. De holdninger skal i spil på den anden side af valget. Men først og fremmest har vi et valg, vi skal vinde."

Klimakrisen er ikke det vigtigste
Uffe Elbæk gør det i sin tale klart, at der til det snarlige folketingsvalg skal satses anderledes end hidtil. For klimakrisen er ikke længere den vigtigste dagsorden for partiet, men derimod den politiske passivitet.

Derfor er et opgør med blokpolitikken Alternativets store valgsatsning på linje med, hvad den grønne dagsorden var i 2015.   

"Klimakrisen er ikke længere den største udfordring," siger Elbæk og tilføjer:

"Det er en mangel på ansvar, det er en mangel på rettidig omhu. Vi har al den viden, vi skal bruge. Vi har alle de løsninger, der skal til. Det, der mangler nu, er mod og handling," siger Elbæk.

Alternativets politiske leder mener nemlig, at et brud med det nuværende politiske spil er nødvendigt for at få konkret handling på bordet.

Elbæk pointerer, at det er nødvendigt at udbrede budskabet om bruddet med blokpolitikken både med de andre folketingsmedlemmer og med de resterende danskere.

"Man kan ikke længere sige, at det politiske kompas kun består af højre og venstre. Som minimum er der i hvert fald fire positioner," siger han.

Stram Kurs på stemmesedlen
Samme dag, som Alternativet afholder landsmøde, er nyheden om Rasmus Paludans opstillingsberettigelse til folketingsvalget tikket ind. Det når Uffe Elbæk også at adressere.

"Det er flot, at han har fået opbakning fra så mange danskere. Det er legitimt på alle måder. Men for tre måneder siden skrev jeg en kronik i Berlingske, hvor jeg ville diskutere fascistiske tendenser i Danmark. I og med at Stram Kurs er kommet på stemmesedlen, ser vi for første gang et markant ekstremt højreradikalt parti, der er gået ind i en dansk valgkamp. Hvordan forholder vi os til det som parti? Hvad siger jeg? Skal jeg lade være med at sige noget?" spørger han ud til forsamlingen, inden han selv svarer delvist på eget spørgsmål.

"Det er meget paradoksalt, at Stram Kurs har fået vælgererklæringerne samme dag, som vi har landsmøde. I det perspektiv er der på alle mulige måder brug for Alternativet."

Dans over snubletråde
Indledningsvis gik Uffe Elbæk på scenen til tonerne af Trump-støtten Kanye West med sangteksten, "That that don't kill me, can only make me stronger".

Det klassiske budskab slår formanden også fast under den 40 minutter lange tale, hvor partikrise og festindbydelse behandles på en og samme gang.

"Vi har haft persondramaer, som har været med til at skygge for vores politik. Og noget af det er selvforskyldt. Snubletråde vi selv har lagt ud. Men jeg håber, vi i aften opfinder en rigtig nice dans, så vi kan lære at hoppe over snubletrådene. Så vi kan fokusere på vores politik," siger Uffe Elbæk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)









0:000:00