Ugen i dansk politik: Årsdag for første corona-nedlukning og flere møder om genåbning

Partilederdebat på coronaårsdagen, ny rapport fra Det Miljøøkonomiske Råd og afhøring af tre tidligere ministre. Få overblikket over den kommende uge i dansk politik.

Torsdag den 11. marts er det præcis ét år siden, at statsminister annoncerede den første omfattende coronanedlukning ved det famøse pressemøde fra spejlsalen i Statsministeriet.
Torsdag den 11. marts er det præcis ét år siden, at statsminister annoncerede den første omfattende coronanedlukning ved det famøse pressemøde fra spejlsalen i Statsministeriet.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Mandag
Ugen starter med kvindernes internationale kampdag 2021. Det bliver blandt andet markeret med en virtuel debat om ligestilling, der arrangeres af Dansk Industri og Folkekirkens Nødhjælp. Debatarrangementet får besøg af kvindelige topledere fra Denmark, Etiopien og Kenya.

Tirsdag
Ved middag offentliggør Det Miljøøkonomiske Råd rapporten "Økonomi og Miljø, 2020" ved et virtuelt pressemøde fra Eigtveds Pakhus i København. Rapporten indeholder blandt andet en analyse af dansk klimapolitik frem mod 2030.

Statsminister Mette Frederiksen er igen klar til at møde med Folketingets partier, efter hun har været i karantøne efter sidste uges tur til Israel. Tirsdag skal hun mødes med Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, for at drøfte regeringens planer om at udfase af coronarestriktionerne hen over de næste måneder. I sidste uge mødtes statsministeren med Venstre, Dansk Folkeparti og SF, og der er skemalagt møder med Folketingets øvrige partier i løbet af ugen.

I Folketingssalen er der møde klokken 13.00, hvor blandt andet forslaget om udbetaling af de sidste feriepenge vil blive diskuteret.

Derudover finder ugens første samråd sted i løbet af eftermiddagen. Klokken 14.00 skal justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om Danmarks grænseovergange under coronaepidemien.

Onsdag
Ministrenes spørgetid afholdes i Folketingssalen klokken 13.00.

Klokken 14.00 er der høring om ”revitalisering af jernbanen i Danmark”. Høringen afholdes i Landstingssalen på Christiansborg og på Teams. Formålet er ”at skabe dialog om, hvad der skal til for at sikre, at jernbanen er et pålideligt og attraktivt transportmiddel for både godstransporten og den passagervendte transport.” Se programmet her.

Onsdag skal Konservative, Enhedslisten og Nye Borgerlige mødes med statsministeren for at drøfte genåbningen af samfundet.

Og så fortsætter ugens samråd.

  • Klokken 13.00 skal miljøminister Lea Wermelin i samråd om ”EU’s 2030-strategi for biodiversitet i forhold til muligheder for jagt og fiskeri.”
  • Klokken 14.00 skal minister for ligestilling Peter Hummelgaard redegøre for, hvordan regeringen vil arbejde med ligeløn mellem kønnene i Danmark.
  • Samme tid skal udenrigsminister Jeppe Kofod i samråd om verdens forfulgte kristne.

Torsdag
Den 11. marts er årsdagen for pressemødet, hvor store dele af samfundet blev lukket ned for at få kontrol over coronapandemien. I den anledning mødes partilederne klokken 19.55 til coronadebat på TV 2. Derudover har Frihedsbevægelsens Fællesråd annonceret, at de vil holde såkaldt "genåbningsfest" på
Christiansborg Slotsplads.

Tibetkommissionen fortsætter torsdag sine afhøringer af blandt andet tre tidligere partiledere og ministre: Mogens Lykketoft, Uffe Ellemann Jensen og Poul Nyrup Rasmussen.

Folketingsmedlemmerne mødes klokken 10, hvor en række forslag skal førstebehandles. Se dem her. 

Derudover skal endnu syv ministre i samråd.

Fredag
Statsministeren skal fredag mødes med Folketingets to tilbageværende partier – Liberal Alliance og Alternativet – for at drøfte genåbningen af samfundet.

I Folketingssalen mødes politikerne, hvor de blandt andet skal førstebehandle et borgerforslag, som handler om at sikre en god afslutning til 3. g'erne.

På Frederiksberg skal Tibetkommissionen afhøre en tre personer fra Københavns Politi og Udenrigsministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00