Ugen i dansk politik: Folketinget slår dørene op

DET SKER: Det politiske år begynder for alvor, når Folketinget i denne uge officielt åbner efter sommerferien. Det betyder også, at det atter er tid til den traditionelle åbningsdebat. Få overblik over ugens politiske begivenheder.

Foto: Søren Bidstrup/ Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Mandag
Den politiske uge lægger ud med en konference om kønsbalance på arbejdsmarkedet. EU-kommissær Margrethe Vestager skal blandt andre give sit bud på, hvordan man kan styrke kvindernes rolle på arbejdsmarkedet.

Tirsdag
Den politiske sæson starter for alvor, når Folketinget atter slår dørene op til et nyt folketingsår og ikke mindst en nyrenoveret folketingssal. I anledningen af åbningen holder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin åbningstale.

I forlængelse heraf afholder foreningen Humanistisk Samfund en alternativ åbning, hvor folketingsmedlemmer fra Alternativet, SF, Socialdemokratiet og Enhedslisten deltager. Den alternative åbning indeholder ikke en gudstjeneste ligesom under Folketingets åbning.

Derudover er en håndfuld ministre blevet kaldt i samråd om den stigende sociale ulighed i sundheden. Her skal syv ministre redegøre for, hvilke initiativer regeringen vil foretage for at komme uligheden til livs. Det drejer sig blandt andet om sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA).

På dagens sidste samråd skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) endnu en gang i ilden. Her skal hun forklare, hvordan man sikrer, at der er tilstrækkelig kapacitet på landets medicinske afdelinger.  

Onsdag
Christiansborg danner onsdag og torsdag rammerne for en konference om energi- og klimapolitik. Det er foreningen Danske Kraftvarmeværker, der står bag arrangementet, hvor blandt andet energi-, forsyning- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) holder oplæg.

Lidt nord for Christiansborg inviteres der til uddannelses- og forskningspolitisk topmøde på DTU. Her skal deltagerne både debattere studiepladser og vilkår for dansk forskning.  

Derudover er der tre samråd på programmet. Kulturminister Mette Bock (LA) er kaldt i samråd om nedskæringer i Danmarks Radio, hvor hun blandt andet skal svare på, om detaljeringsgraden i DR's public service-kontrakt er i overensstemmelse med armslængdeprincippet.

Finansminister Kristian Jensen (V) er hovedpersonen i dagens to andre samråd, der handler om henholdsvis lufthavne i Grønland og om investeringsudfordringen i forbindelse med store anlægsinvesteringer.

Torsdag
Folketinget går en lang dag i møde med åbningsdebatten, hvor folketingsmedlemmerne skal debattere statsministerens åbningstale. Traditionen tro forventes det, at debatten vil vare til langt ud på aftenen, og du kan følge med hele vejen på Altinget.

Derudover stilles der ved Energipolitisk Konference i København skarpt på, hvordan energiaftalen omsættes til virkelighed. Her vil energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) give bud på konkrete initiativer.

Fredag
Tænketanken Frej afholder en fødevarekonference om FN's verdensmål. Både miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), Mogens Lykketoft (S) og Ida Auken (R) deltager i konferencen, hvis mål er at blive klogere på, hvordan man via danske fødevarer og teknologi kan gøre verden til et bedre sted. 

Og så åbner kulturminister Mette Bock (LA) udstillingen "Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år" på Sorø Kunstmuseum i forbindelse med 100-året for Ordrupgaard.

Inden weekenden uddeles også Nobels fredspris hos naboerne mod nord i Oslo.

Weekend
Uden for kongerigets grænser skal letterne til stemmeurne, når Letland lørdag afholder parlamentsvalg.

Og fra et valg til et andet. Søndag inviterer tænketanken Europa og FIC til Borgernes Europatopmøde med tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard og partiernes spidskandidater til europaparlamentsvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00