Ugen i dansk politik: Frederiksens første åbningstale og udspil til finanslov

DET SKER: Folketinget åbner, regeringen afslører sit forslag til finanslov, og Pernille Vermund og andre nye ansigter skal ud i deres første åbningsdebat. Få overblik over denne uge i dansk politik.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Mandag

Klokken ni holder Udenrigspolitisk Nævn lukket høring om udredningen om Irak-krigen. Udredningen blev offentliggjort i februar i år, hvor forskerteamet konstaterede, at den daværende regering med Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen undlod at videregive vigtige oplysninger eller strammede oplysninger forud for beslutningen om at gå i krig i Irak.

Klokken ti besøger miljøminister Lea Wermelin (S) kystbeskyttelsesprojektet i Jyllinge Nordmark nær Roskilde. 

Altinget offentliggør, hvem der vinder årets Ting-Pris. Se de nominerede her.

Og klokken 15.30 bliver det markeret, at Højesteret har haft sæde på Christiansborg Slot i 100 år. Fejringen foregår på Thorvaldsens Museum fra klokken 15.30, hvor kronprinsesse Mary deltager.

I Bruxelles begynder høringerne af de kommende kommissærer i dag og varer til og med 8. oktober. Samtlige af de kommissærer, som kommissionsformand Ursula von der Leyen har indstillet, skal igennem en høring i Europa-Parlamentet, hvor parlamentsmedlemmerne må udspørge dem om deres politiske holdninger og planer. Kommissærerne skal hver især godkendes af Parlamentet for at kunne træde ind i Kommissionen.

Margrethe Vestager (R) er en af de sidste og skal først høres 8. oktober.

Denne mandag skal den irske kandidat til posten som kommissær for handel, Phil Hogan, udspørges. Hvis Hogan bliver godkendt, vil han skulle stå i spidsen for EU's forhandlinger om en handelsaftale med Storbritannien efter Brexit.

I netop Storbritannien holder premierminister Boris Johnsons parti, De Konservative, kongres frem til onsdag.

Og i New York er det sidste dag af FN's Generalforsamling, hvor den danske statsminister, Mette Frederiksen, og fem andre danske ministre har deltaget i den forgangne uge.

Tirsdag

Tirsdag bliver en af ugens flere store dage i dansk politik, for her åbner Folketinget.

Åbningen, der samtidig er begyndelsen på et nyt folketingsår, skal ifølge Grundloven altid finde sted første tirsdag i oktober. Klokken 10 indleder mange af politikerne dagen med gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, og klokken 12 sidder de klar til sæsonens første møde i Folketingssalen.

Her holder statsministeren åbningstalen med dronning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prinsesse Benedikte på publikumsrækkerne.

Her kan man passende lytte efter, om Mette Frederiksen taler om de ældres forhold. Det er nemlig International Ældredag. Og så er det samtidig en historisk dag, for det er 100 år siden, vi i Danmark fik indført retsplejeloven og loven om magtens tredeling.

Det store fagforbund Danmarks Lærerforening holder i København sin årlige kongres, som varer til og med torsdag.

Og i Bruxelles fortsætter høringerne af de nye EU-kommissærer til den kommende Kommission.

Onsdag

Midt i ugen løfter regeringen sløret for sit samlede forslag til finansloven for næste år. Det sker klokken 12 ved et pressemøde i Finansministeriet, hvor finansminister Nicolai Wammen (S) fører ordet.

Læs også

På Christiansborg holder S og K gruppemøder, og klokken 13 er der møde i Folketingssalen.

I Industriens Hus ved Rådhuspladsen i København holder DI Energi og Dansk Energi en stor konference om energipolitik. Her vil der være oplæg fra blandt andre klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og en række erhvervsledere, og til sidst er der debat mellem Anne Paulin (S), Thomas Danielsen (V), Mette Abildgaard (K) og Ida Auken (R).

Og så er det i dag, Mogens Lykketofts erindringer udkommer.

Torsdag

Så er det den store åbningsdebat-dag, hvor alle partiformændene – bortset fra Alternativet, der stiller med politisk ordfører Rasmus Nordqvist – holder hver sit indlæg, og hvor folketingsmedlemmerne debatterer næsten uafbrudt fra morgen til aften.

Mødet begynder klokken ti og varer ofte næsten tolv timer. Her vil Mette Frederiksens tale fra om tirsdagen og regeringens finanslovsforslag formentlig være nogle af omdrejningspunkterne.

Altinget rapporterer fra debatten fra start til slut.

I Bruxelles fortsætter høringerne af de kommende kommissærer.

Fredag

Klokken 13 indleder Tænketanken Europa og Landbrug & Fødevarer en konference om vejen frem efter Brexit, som efter planen skal ske 31. oktober. Det sker godt to uger inden det helt afgørende EU-topmøde 17.-18. oktober. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fortæller på konferencen om de danske forberedelser på briternes udtrædelse af EU og dansk EU-politik efter Brexit. Desuden deltager også en række erhvervs- og organisationsledere, som fortæller, hvordan de forbereder sig på Brexit.

I Luxembourg mødes EU's ministre for miljø til rådsmøde.

Lørdag

Enhedslisten holder årsmøde lørdag og søndag i Hafnia-Hallen i København. På programmet er blandt andet et nyt delprogram om globalisering.
Årsmødet var egentlig planlagt til starten af juni, men blev rykket til oktober på grund af valget.

Søndag

Søndag er der efter kalenderen stille i dansk politik. Men i to andre europæiske lande, Portugal og Kosovo, er der valg til Parlamentet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00