Ugen i dansk politik: Klimatopmøde i New York og Konservatives landsråd

DET SKER: Ugen begynder i New York, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) deltager i FN's klimatopmøde. I weekenden afholder Konservative landsråd, og så åbner den forsinkede Cityring i København. Altinget bringer her et overblik over endnu en spændende uge i dansk politik.

FN har kaldt verdens præsidenter og premierministre til klimatopmøde i New York for at få skærpet ambitionerne på klodens vegne.
FN har kaldt verdens præsidenter og premierministre til klimatopmøde i New York for at få skærpet ambitionerne på klodens vegne.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Velkommen til Altingets overblik over ugen i dansk politik.

Verdens øjne er i denne uge rettet mod New York, hvor FN’s generalforsamling bliver afholdt. Det altoverskyggende tema er klima.

Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager søndag til tirsdag, og hun er flankeret af et hold på fem ministre.

Du kan blive klogere på deres program her:

Læs også

Herhjemme kulminerer ugen i dansk politik med Konservatives landsråd, som bliver afholdt i weekenden. Og så skal Københavns nye metrolinje, Cityringen, åbnes.

Få et overblik her, hvor der er også er plads til et enkelt samråd på Christiansborg.

Mandag
Ugen starter i New York, hvor der er klimatopmøde under FN’s generalforsamling. Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager søndag til tirsdag.

Den danske statsministerdeltagelse sker, fordi Danmark på anmodning af FN’s generalsekretær, António Guterres, har påtaget sig en ledende rolle inden for den globale omstilling til bæredygtig energi frem mod topmødet.

Formålet med mødet er at forsøge at hæve ambitionsniveauet hos verdens lande.

Tirsdag
Generaldebatten ved FN's generalforsamling begynder i dag i New York. Debatten indledes af FN's generalsekretær, Antonio Guterres, og dernæst taler blandt andre USA's præsident, Donald Trump, Frankrigs præsident, Emmauel Macron og Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), vil også være til stede ved åbningen af generaldebatten.

Onsdag

Klokken 13:00-13:45: Jeppe Kofod (S) skal ved FN's generalforsamling i paneldebat om, hvordan små stater bedre kan arbejde sammen om fortsat at sikre fred og stabilitet i en mere polariseret verden.

I tråd med ugens klimatopmøde i New York præsenterer FN’s klimapanel en særrapport om klimaforandringer.

Rapporten har fokus på Arktis og dets klimamæssige betydning. Særligt klimaforandringernes betydning i have og kystområder og påvirkningen af de samfund, der lever ved berørte områder.

Præsentationen finder sted i Monaco.

Torsdag
Klokken 11:30: Hjemme i Danmark skal minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) i åbent samråd om kræft og misdannede børn som følge af sprøjtning af soja til svinefoder importeret fra Argentina.

Weekenden
Efter en uge, hvor FN’s generalforsamling har fyldt en del, vender vi nu snuden mod Herning.

Konservative afholder landsråd 28.-29. september. Mødet og den efterfølgende fest skal foregå i Herning Kongrescenter.

I hovedstaden åbner Metrosystemet M3 Cityringen i København og på Frederiksberg. Det skal ske med musik og underholdning samt taler fra statsminister Mette Frederiksen (S) og overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S). 

Men det bliver højst sandsynligt uden opslag på det sociale medie Instagram fra @mette, da der ingen mobildækning vil være i den nye metro.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00