Ugen i dansk politik: Løkke mødes med Merkel

DET SKER: Ugen bringer os vidt omkring. Der er demokratikonference i København, Folketingets Europaudvalg er til møde i Wien, og statsminister Lars Løkke skal drøfte Brexit med Angela Merkel i Tyskland.

Foto: Fabrizio Bensch/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Mandag
Hvidvasksagen skal endnu en gang på dagsordenen. Denne gang er det Folketingets Erhvervs-, Vækst-, og Eksportudvalg, der holder en åben høring om sagen. Fokus i dag er, hvad der skete i bankens estiske filial, hvorfor det ikke blev stoppet, og hvordan noget lignende kan forhindres i fremtiden.

Danmarks Nationalbank afholder sammen med den Internationale Valutafond og Center for Financial Frictions en konference i København. Her er temaet minimering af risiko i det finansielle system, og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) er blandt talerne.

Derudover står børne- og socialminister Mai Mercado (K) for at overrække prisen for 'Årets Dagtilbud'. Ud over æren modtager den vindende institutioner også 20.000 kroner.

Og så er andendagen for Folketingets Europaudvalgs deltagelse i COSAC-mødet i Wien nået. Mødet varer fra 18. til 20. november, og deltagerne er Erik Christensen (S), Søren Søndergaard (EL) og Henrik Dahl (LA).

Tirsdag
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i dag i Berlin. Her skal han holde tale ved Tysklands største digitaliseringsmesse Smart Country Convention.

Derudover skal statsministeren mødes med Tysklands kansler, Angela Merkel, og den tyske finansminister, Olaf Scholz. Sammen skal de blandt andet drøfte Brexit, NATO og handelspolitik.

Og så er der fire samråd på programmet.

Dagens første samråd omhandler ansættelsen af en dansk diplomat på Hudsoninstituttet. Her er det minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V), der er blevet kaldt ind. Hun skal blandt andet svare på, om det forventes, at diplomaten skal medvirke til meningsdannelse, som støtter den amerikanske højrefløj, og hvordan det sikres, at det ikke sker.

Derudover skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på banen. Ministeren skal redegøre for status i Paposhvili-sagen og den endelige fortolkning af dommen.

Derefter er det undervisningsminister Merete Riisagers (LA), der skal i samråd. Hun skal forklare om indførelse af obligatoriske sprogprøver i 0. klasse.

Til sidst er det finansminister Kristian Jensen (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Billes (LA) tur. De skal i samråd om besparelser på velfærden.

Onsdag
Dagen står på tre samråd.  

  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal først svare på, om de gældende arbejdsmiljøregler om krom-6 giver arbejdstagerne en tilstrækkelig beskyttelse mod for eksempel lungekræft.
  • Derefter skal han i endnu et samråd. Denne gang om beskæftigelse af ledige.
  • Dagens sidste samråd har miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i fokus. Han skal i samråd om havbrug, herunder forældede havbrugstilladelser.

Torsdag
Dansk Industri Fødevarer holder i dag årsdag. Fokusset vil være på bæredygtighed, og både udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen er blandt talerne.

Og så er der to ministre, der skal i åbent samråd.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal i ilden om de såkaldte ”Fit & proper-regler”, mens justitsminister Søren Pape Poulsen (K) både skal i samråd om sagsbehandlingstiderne i SØIK og om offentlighedsloven og Paposhvili-sagen.

Og så afholdes en stor demokratikonference i dag i København. Konferencen går under navnet ’Europe Together: Fighting for Democracy', og blandt deltagerne er både Poul Nyrup Rasmussen og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Fredag
Uddannelses- og Forskningsudvalget inviterer i dag sammen med SIRI-kommissionen, Ingeniørforeningen og AI Safety til en åben høring om Ansvarlige Algoritmer. Temaerne er mennesker, forskning og regulering af kunstig intelligens.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00