Ugen i dansk politik: Løkke samler ministrene til møde dagen før 1. maj

OVERBLIK: Løkke holder regeringsmøde, arbejderne holder kampdag, og kandidaterne til EP-valget må hænge deres valgplakater op. Få overblik over begivenheder i dansk politik i denne uge.

Velkommen til en uge i dansk politik, som kan blive en af de mere hæsblæsende.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) håber at lande en aftale med DF og R om en forbedret seniorførtidspension, og en del tror på, at Lars Løkke Rasmussen vil afsløre datoen for folketingsvalget kort derefter.

Men her må du nøjes med overblik over de begivenheder, der officielt står i den politiske kalender:

Mandag

Ugen begynder med valgkampsaktiviteter på Folketingets mødefri dag.

Statsministeren bruger dagen ved Sjællands sydkyst, hvor han besøger virksomheder og deltager i et læserarrangement. 10.30 er han hos bilfirmaet Semler Gruppen i Brøndbyvester, 13.30 besøger han Logistikkompagniet i Greve, og klokken 16-17 møder han læserne hos Dagbladet Køge.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er i Jylland, hvor han fra 10.30 vil indvie to nye naturområder. Ét ved Horsens og ét nord for Randers. Han skal også udpege evighedstræ nummer 100 i en af Kalø Skovene sammen med Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding.

Klokken 19 holder partiet Klaus Riskær Pedersen det første af en række vælgermøder rundt i landet. Det foregår denne aften i Kødbyen i København.

Også valgkampen til europaparlamentsvalget er i gang, og mandag klokken 19 mødes de europæiske spidskandidater til debat i Maastricht. Topkandidaterne fra de europæiske partigrupper i Europa-Parlamentet – også kaldet spitzenkandidaten - er deres partigruppes ansigt udadtil og samtidig gruppens kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen.

Tirsdag

Statsministeren holder ministermøde i regeringen, hvor alle ministre samles. Det gør han jævnligt, men dette kan blive det sidste, før valgkampen officielt bliver skudt i gang.

Klokken 13 er der møde i folketingssalen, hvor en række forslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag om styrkelse af indsatsen mod hvidvask og terrorfinansiering, udmøntning af regeringens udspil om styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft og forslag om en lempeligere vurdering af anerkendelsesspørgsmålet ved arbejdsulykker.

Og klokken 15 kommer selveste EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, til København. Her skal han blandt andet mødes med Folketingets Europaudvalg.

Åbne samråd tirsdag:

  • Klokken 10: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal blandt andet redegøre for, hvordan det kan ske, at den danske ambassade i Polen har undervist danske vognmænd i, hvordan der kunne rekrutteres lavtlønnet chaufførarbejdskraft fra tredjelande til Danmark via datterselskaber i Polen
  • Klokken 15:  Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) om konsekvenserne af en udskydelse af havvindmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord.
  • Klokken 15.30: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om Røde Kors’ rapport om manglende trivsel hos børn på udrejsecenter Sjælsmark.
  • Klokken 16.10: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen om ændring af lov om miljøbeskyttelse.
  • Klokken 17.10: Samme Ellemann i samråd om de miljømæssige konsekvenser af luftforurening.

Onsdag

Det er 1. maj, og mange finder fanerne frem for at fejre Arbejdernes Internationale Kampdag.

Vi har samlet et overblik over politikernes 1. maj-taler her.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, holder fire taler:

  • Klokken 7 hos DSU i Aalborg
  • Klokken 9 på Skt. Knuds Torv i Aarhus
  • Klokken 12.30 i kongens Have i Odense
  • Klokken 15.45 i Fælledparken

Blandt de andre talere på hovedscenen i Fælledparken er SF-formand Pia Olsen Dyhr klokken 14.15 og Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper klokken 14.30.

I en helt anden boldgade er der statsråd på Christiansborg Slot klokken 9.30. Her forelægger statsministeren og ministre lov- og beslutningsforslag samt de lovforslag, Folketinget har vedtaget, og som skal stadfæstes af dronning Margrethe.

Torsdag

Der er møde i folketingssalen klokken 10.

Og klokken 10.15 skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i åbent samråd om sikring af ytringsfrihed ved demonstrationer.

Efter balladen om Rasmus Paludans demonstrationer har udvalget bedt ministeren redegøre for, hvordan regeringen vil sikre ytringsfriheden i en situation, hvor hærværks- og voldsmænd ønsker at forhindre udøvelsen af den ellers grundlovssikrede ret til at udtrykke sig via eksempelvis anmeldte demonstrationer. 

Klokken 12 er der et såkaldt Sikkerhedspolitisk Topmøde arrangeret af Haderslev Kommune. Fokus er i år på fred, forsoning og konfliktmægling. Hovedtaleren er Christian Friis Bach, tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp. Forskere og forsvars- og udenrigsordførere fra Folketingets partier deltager også.

Fredag

Der er igen møde i folketingssalen fra klokken 10, hvor en række lovforslag bliver behandlet.

Der vil også være forhandling om energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholts (V) energipolitiske redegørelse 2019, og en række ordførere beder ministeren gøre rede for regeringens fremtidige energipolitiske initiativer.

Lørdag

Der bliver travlt ved lygtepælene rundt om i landet denne lørdag, for fra klokken 12 må der hænges valgplakater op til det kommende europaparlamentsvalg. Valget finder sted søndag 26. maj.

Det er også 4. maj, aftenen før Danmarks befrielse under Anden Verdenskrig, og som traditionen byder, bliver den markeret i Mindelunden i Hellerup. Anne Knudsen, tidligere chefredaktør på Weekendavisen, er årets 4. maj-taler. Der lægges kranse af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, og kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA).

Søndag

Vi fejrer Danmarks befrielse fra den tyske besættelse 5. maj i 1945.

Og så begynder muslimernes fastemåned, ramadanen.

Forrige artikel Venstre er ”en dysfunktionel familie”: Her er Carl Holsts kritik af sit parti i ny bog Venstre er ”en dysfunktionel familie”: Her er Carl Holsts kritik af sit parti i ny bog Næste artikel Tre ting vi lærte af Alternativets landsmøde Tre ting vi lærte af Alternativets landsmøde