Ugen i dansk politik: Løkke skal mødes med Schwarzenegger

OVERBLIK: Løkke rejser til Østrig og mødes med Arnold Schwarzenegger. Hjemme på Christiansborg er kalenderen fyldt med samråd. Få overblik over ugens politiske begivenheder her.

Foto: Francois Mori / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Mandag
Mandag er der ikke meget på programmet, men statsministeren rejser til Kosovo, Østrig og Slovakiet. Besøget varer fra mandag til tirsdag, og i Kosovo mødes statsministeren mandag med de danske tropper, der indgår i Natos mission, KFOR. I Østrig skal han deltage i R20-klimakonferencen og mødes med den tidligere californiske guvernør Arnold Schwarzenegger. I Slovakiet skal han mødes med Slovakiets nyvalgte premierminister, Peter Pellegrini i Bratislava.

Tirsdag
Tirsdag er der møde i Folketingssalen, hvor der skal behandles en lang række lovforslag.

Det drejer sig blandt andet om tredjebehandlingen af det lovforslag, som skal nedsætte elvarmeafgiften.

Så holder Dansk Kunstnerråd i samarbejde med Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation et Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. På mødet deltager blandt andre formanden for Folketingets Kulturudvalg, kulturminister Mette Bock (LA), politikere og kulturpersonligheder.

Ugens første samråd drejer sig om kapacitet i psykiatrien, og det er derfor sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der skal i den varme stol. Ministeren skal redegøre for, hvilke tiltag regeringen i samarbejde med regionerne og kommunerne vil tage for at øge behandlingskapaciteten i psykiatrien. Hun skal derudover kommentere Lægeforeningens undersøgelse, der viser, at landets psykiatere er tvunget til at udskrive ikke-færdigbehandlede patienter som følge af massiv mangel på psykiatriske sengepladser.

Andre samråd:

  • Samråd med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) om EU og Danmark har givet økonomisk støtte til udstyr til det tyrkiske militær
  • Åbent samråd med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om behandling af kroniske smertepatienter

Derudover fylder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 54. Stort tillykke! 

Onsdag
Onsdag er der to samråd på programmet, og kulturminister Mette Bock (LA) optræder i dem begge.

I det ene er hun kaldt i samråd omkring arkæologiske undersøgelser og skal blandt andet forklare, hvordan hun vil sikre, at udgifterne for bygherrerne ikke bliver så store, at de vælger at stoppe et byggeri.

Det andet drejer sig om en opfølgning på en tidligere kritik fra Rigsrevisionen, som går på, at Kulturministeriet ikke gør nok for at sikre den danske kulturarv. På samrådet skal ministeren fortælle om konkrete initiativer, som skal sikre den danske kulturarv, og at den kan opbevares under trygge forhold på Danmarks museer.

Torsdag
Torsdag er en lang dag i det politiske Danmark.

Vi starter med, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fra torsdag til fredag er vært for det årlige udenrigsministermøde i Europarådet, som holdes i Helsingør. På mødet deltager ministre fra organisationens 47 medlemslande samt kronprinsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

I dag holder Forsikring og Pension også konference om, hvordan der bliver skabt vækst i Danmark, og grundlaget for investeringer i ind- og udland. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) byder velkommen, og konferencen vil ellers byde på forskellige debatter mellem blandt andre erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), næstformand for Finansudvalget, Benny Engelbrecht (S) og Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen (V), deltager også. 

Derudover holder EU's stats-og regeringschefer i dag topmøde i Bulgariens hovedstad, Sofia, med lederne af landene på det vestlige Balkan. Topmødet skal fokusere på yderligere samarbejde mellem EU og Vestbalkan og håndtering af fælles problemstillinger som sikkerhed, migration og naboskab.

KL holder torsdag og fredag Social- og Sundhedspolitisk Forum i Aalborg Kongres & Kultur Center. Blandt talerne er børne- og socialminister Mai Mercado (K) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Torsdag er der også samråd på dagsordnen, og det ene involverer to ministre. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er nemlig kaldt i samråd om fjernelse af revisionspligten. De skal blandt andet svare på, om regeringen fortsat mener, at små holdingselskaber skal være fritaget for revisionspligt, selv om der er påpeget alvorlige konsekvenser for skattekontrollen. Derudover skal de svare på, hvorfor Folketinget ikke er blevet oplyst om Skats betænkeligheder ved fjernelse af revisionspligten.

Andre samråd:

  • Åbent samråd med transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) om lukning af jernbaneoverskæringer i Sydjylland
  • Åbent samråd med innovationsminister Sophie Løhde (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om udbud af levering af fødevarer
  • Åbent samråd med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om retsforfølgning af pædofile netværk

Fredag
Fredag holder FN-forbundet konference på Christiansborg for at sætte fokus på de løsninger, der er ved at blive formuleret i fællesskab mellem verdens lande. På konferencen vil blandt andre Carsten Staur, Danmarks FN-ambassadør i Genève, tale. Han vil orientere om, hvad de globale aftaler er og kan, og hvad der sker i forhandlingerne. Rasmus Egendal, vicedirektør i FN's Fødevareprogram WFP vil komme med en status fra 'nærområderne', og generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach, vil se på forhandlingerne med praktikerens øjne. Til slut vil der være debat med repræsentanter fra de politiske partier i Folketinget.

Vi slutter ugen i salen med forhandlinger om energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts energipolitiske redegørelse 2018.
Desuden er der forespørgsel til samme minister om fremtidige klimapolitiske initiativer.
Derudover kommer erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) også med redegørelse om regional- og landdistriktspolitik.

Weekend
Det politiske Danmark er gået på weekend. Det opfordrer vi også dig til at gøre. Nyd det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00