Ugen i dansk politik: Åben høring om Offentlighedsloven, og rigspolitichef skal i Minkkommissionen

Retsudvalget holder høring om mulige ændringer af offentlighedsloven. Udenrigsministeren skal i samråd om fem tilbageværende danske børn i syriske fangelejre. Og der behandles lovforslag om indskrænkning af livstidsdømtes rettigheder. Få overblikket over en ny uge i dansk politik. 

Placeholder image
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En ny uge i dansk politik er begyndt. Ugen starter mandag stille ud, men fra tirsdag skrues der for alvor op for aktiviteten på Slotsholmen.

Altinget giver dig her overblikket over samråd, udvalgsmøder, høringer og ikke mindst afhøringsdagene i Minkkommissionen.
 
Mandag

 • Fra mandag tager en delegation fra Erhvervsudvalget og Europaudvalget mod Bruxelles, hvor de blandt andet skal holde møde med parlamentarikere og embedsfolk. Formålet er at drøfte Kommissionens forslag til revision af EU’s kapatalkravsregler.

  Reglerne er til for at sikre, at kreditinstitutter er tilstrækkeligt polstret til selv at kunne modstå midlertidig uro på finansmarkederne.

Tirsdag

 • Efter at Venstres Karsten Lauritzen har valgt at forlade dansk politik til fordel for et job hos Dansk Industri (DI), godkender Udvalget til Valgs Prøvelse officielt, at Venstre-suppleant Maja Torp kan indtræde i Folketinget. Det gør hun fra 1. februar.
 • Tirsdag er der også møde i Folketingssalen, hvor der blandt andet skal behandles lovforslag om leje af almene boliger, ældreboliger og boliger for borgere med handicap.
 • Der behandles også lovforslag om indskrænkning af livstidsdømtes og visse forvaringsdømtes rettigheder. Der er også sidste behandling af borgerforslag til folketingsbeslutning om gratis tandlægebesøg.
   
  Derudover er der forespørgsel til justitsministeren af Peter Skaarup (DF), Preben Bang Henriksen (V) og Britt Bager (KF) om at forbyde bandegrupperinger.

Onsdag

 • Retsudvalget holder åben høring om mulige ændringer af offentlighedsloven.

  Formålet med høringen er at drøfte balancen mellem hensyn til  et frirum for interne politiske drøftelser og offentlighedens adgang til væsentlig information – herunder om myndighedernes generelle arbejde og den politiske beslutningsproces.
 • I Folketingssalen er der spørgetid, hvor regeringens ministre besvarer oversendte spørgsmål fra talerstolen.
 • Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, er indkaldt til et åbent samråd om trawlforbud i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbæltet. Fiskeriforeningens formand, Svend-Erik Andersen, har tidligere forholdt sig meget kritisk til forbuddet.
 • I Udenrigsudvalget skal udenrigsminister Jeppe Kofod (S) redegøre for situationen vedrørende fem tilbageværende danske børn i syriske fangelejre.
   
  Udvalget er særligt interesserede i børnenes sundhedstilstand og de sundheds- og sikkerhedsmæssige risici, børnene er udsat for.
   
  Derudover ønsker udvalget at få oplyst, hvordan den dansk-tilknyttede læge kan hjælpe de fem børn.
 • I Uddannelses- og Forskningsudvalget skal uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) redegøre for konsekvenserne af regeringens aftale om udflytning af studiepladser fra de større byer.
 • Klokken 14:45 er der møde i Epidemiudvalget, hvor medlemmerne vil drøfte den generelle smittesituation samt diskutere behovet for restriktioner.

Torsdag

 • I Minkkommissionen afhøres Sander Jacobsen fra Kopenhagen Fur, Tage Pedersen fra Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur samt Jakob Munkhøj Nielsen fra Fødevarestyrelsen.  
 • Der er møde i Folketingssalen, hvor der er 1. behandling af forslag til folketingsbeslutning om retten til en værdig afslutning. Det indebærer blandt andet flere lægesamtale, og muligheden for at få flere læger med specialviden om lindring af livstruende sygdomme.
 • Skatteminister Morten Bødskov (S) er i et samråd blev bedt om at fastslå Danmarks position under forhandlingerne OECD, der førte til, at rederier blev undtaget fra minimumsselskabsskattesatsen på 15 procent.
 • Folketingets Socialudvalg har indkaldt social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd. Her har de bedt hende uddybe, hvor lave standarder for pleje en kommune kan beslutte, før det kan betragtes som brud på serviceloven og sundhedsloven.
   
  Ministeren skal også svare på, om regeringen vil overveje at indføre et mere transparent system, så det det er nemmere at få klart overblik over kommunernes kvalitetsstandarder.

Fredag

 • Rigspolitichef Thorkild Fogde samt Morten Schiellerup Bager fra Erhvervsministeriet og Halit Sert fra Justitsministeriet bliver afhørt i Minkkommissionen.
 • I Folketingssalen skal en række lovforslag behandles. Derudover vil blandt andre Pia Kjærsgaard (DF) stille statsministeren spørgsmål om udlændingepolitiske udfordringer som følge af forslag om ophævelse af 24-årsreglen.

  Politik har aldrig været vigtigere
  Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
  Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser