Ugen i dansk politik: USA's udenrigsminister i Danmark og strejkevarsel fra sygeplejerskerne

Forsamlingsforbuddet hæves, tidsfrist for en aftale med sygeplejerskerne og fint besøg fra USA. Få dit politiske overblik over den kommende uge her.

Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Velkommen til en ny uge i dansk politik, efter en - for mange - forlænget weekend med kristi himmelfart.

På programmet er blandt andet drøftelser om yderligere genåbning, tidsfrist for en overenskomstaftale med sygeplejerskerne og for anden uge i træk en demokratifestival i København. Det forventes også, at Venstre i løbet af ugen vil præsentere sit landbrugsudspil.

Få overblik over begivenhederne her:

Mandag
USA's nye udenrigsminister, demokraten Antony Blinken, besøger fra ugens start København, forud for ministermødet i Arktisk Råd. Det sker mindre end et år efter, at hovedstaden senest havde besøg af hans forgænger på posten, republikaneren Mike Pompeo. Læs mere om besøget her.

Læs også

På Christiansborg starter ugen med møde i Folketingssalen klokken 10, hvor der blandt skal behandles et forslag fra flere borgerlige partier om afskaffe feriepengesystemet og et forslag fra SF om skattefradrag for kontingenter til fagforeninger.

Mandag er der også første sættemøde i forhandlingerne om regionernes økonomi. Læs mere i Altingets optakt her.

Klokken 11.45 vil justitsminister Nick Hækkerup (S) præsentere et udspil, der handler om at bekæmpe voksnes seksuelle krænkelser af børn. Pressemødet foregår hos Red Barnet. 

Klokken 15 forhandler regeringen og Folketingets partier om den næste fase af genåbningen, som begynder 21. maj. Forhandlingerne foregår hos Nick Hækkerup i Justitsministeriet.

Tirsdag
Dagen efter regionernes første møde, er det kommunernes tur til at holde sættemøde i økonomiforhandlingerne.

I løbet af dagen er der også planlagt to samråd:

  • Klokken 8.45 er der lukket samråd med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om "opfølgning efter dommen i Aggerholm mod Danmark fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol".

  • Klokken 15 skal udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om fratagelse af opholdstilladelser.

Onsdag
Klokken 10 er der møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid.

Både onsdag og torsdag deltager udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i ministermøde i Arktisk Råd i Reykjavik sammen med blandt andre Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov og den nye amerikanske udenrigsminister Antony Blinken. Mødet markerer afslutningen på det to-årige islandske formandskab og starten på det russiske formandskab, som forventes at have fokus på økonomisk og bæredygtig udvikling i regionen.

I løbet af dagen skal to ministre i samråd:

  • Klokken 11.30 skal udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye i samråd om sagsbehandlingstiden i Styrelsen for International Rekruttering.

  • Klokken 15.30 er udlændinge- og integrationsministeren igen kaldt i samråd, denne gang sammen med justitsminister Nick Hækkerup (S) efter spørgsmål fra Pia Kjærsgaard (DF) om "kriminalitet blandt beboerne på Udrejsecenter Kærshovedgård."

Fra klokken 16.30 er der støttedemonstration for syrere i Danmark på Rådhuspladsen i København, som blandt andet er arrangeret af Amnesty International, Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Flygtningehjælp Ungdom.

Torsdag
Ved mødet i Folketingssalen klokken 10 skal der blandt andet behandles forslag om gratis adgang til menstruationsprodukter af Frie Grønne og borgerforslaget om at ophæve tjenestemandsreformen fra 1969.

Afhøringerne i Tibetkommissionen fortsætter klokken 9.30 på Frederiksberg, hvor personer fra Nordsjællands Politi, Hoffet, Udenrigsministeriet og Københavns Politi skal afhøres.

Københavns nye "demokratimødested" Demokrati Garage holder torsdag til lørdag åbningsfestival i faciliteterne i Nordvest. Læs mere her.

Fredag
Forud for weekenden træder Trin 2 af regeringens genåbningsplan i kraft, hvilket blandt andet hæver forsamlingsforbuddet.

Sygeplejerskerne har varslet strejke for ti procent af medlemmerne ansat i kommuner og regioner fra fredag, hvis ikke partnerne er nået til enighed om en overenskomstaftale. 

I Folketingssalen klokken 10 skal der behandles forslag om blandt andet et optjeningsprincip for danske socialydelser og gratis psykologhjælp til ofre for psykisk, fysisk eller seksuel vold.

Klokken 9.30 skal flere kilder fra Udenrigsministeriet afhøres af Tibetkommissionen.

Klokken 10.30 er udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) kaldt i samråd af Enhedslisten om Bestsellers tøjproduktion i Myanmar. "Ministrene skal blandt andet redegøre for den FN-rapport, som nævner, at de tøjfabrikker, som Bestseller bruger, er med til at finansiere militæret i landet," lyder et af spørgsmålene.

Fredag er også international Verdensdag for Kulturel Mangfoldighed for Dialog og Udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Antony J. Blinken

Udenrigsminister, USA
bachelor i samfundsvidenskab (Harvard Uni. 1984)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00