Ugen i dansk politik: To landsmøder og otte samråd

DET SKER: To partier holder landsmøder i weekenden, Altinget og Mandag Morgen byder velkommen til Arena Summit 2019, og Landdistrikternes Fællesråd inviterer til årsmøde. Alt det og mere til i overblikket over ugens begivenheder i dansk politik.

Mandag
Ugens politiske kalender starter i Værløse, hvor Venstre inviterer til debat om fremtidens europæiske forsvarspolitik.

Her skal forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blandt andet tale, inden der senere er debat mellem Morten Løkkegaard (V), Jeppe Kofod (S) og Holger K. Nielsen (SF).

Debat kommer der også til at være mandag aften i Humlebæk, hvor Krogerup Højskole arrangerer politisk debat som optakt til det nærtstående folketingsvalg.

Blandt deltagerne er Morten Messerschmidt (DF), Martin Lidegaard (R), Mette Abildgaard (K) og Theresa Scavenius (ALT).

Tirsdag
Transportminister Ole Birk Olesen (LA) drager til Rumænien, hvor han skal til et uformelt møde med resten af EU's transportministre i Bukarest.

Hjemme i den danske hovedstad er der møde i Folketingssalen med statsministerens spørgetime. Desuden er der blandt andet forslag om nedbringelse af sagsbehandlingstiden i Erstatningsnævnet og opbygning af totalforsvarsstyrken på programmet.

Senere på dagen skal tre ministre også i samråd.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er sammen med socialminister Mai Mercado (K) kaldt i samråd om integrationsydelsen, mens energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) skal i samråd om konkurrencen på teleområdet.

Onsdag
Samrådene fortsætter onsdag, hvor fire ministre skal forklare sig og svare på spørgsmål.

Først skal udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om retsforfølgelse af syrienskrigere med dansk statsborgerskab, og lidt senere på dagen er de to igen kaldt i samråd sammen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Her skal de tre ministre svare på spørgsmål vedrørende håndteringen af de jihadister, som rejser fra Danmark for at blive en del af Islamisk Stat.

Efter middag er det miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens (V) tur, når han skal i samråd om forsinket udbetaling af landbrugsstøttemidler.

I Slagelse deltager forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i fremvisningen af pansrede køretøjer til Hæren, mens transportminister Ole Birk Olesen (LA) stadig er i Rumænien til uformelt ministermøde med EU's transportministre.

I Folketingssalen er der møde med ministrenes spørgetid, inden der senere på dagen venter både en høring og et temamøde på Christiansborg.

Folketingets Ligestillingsudvalg og Retsudvalg holder et temamøde om hadforbrydelser, mens Transport-, Bygnings- og Boligudvalget i Landstingssalen holder høring om sunde transportformer.

Senere på dagen deltager blandt andre Peter Skaarup (DF), Mogens Jensen (S) og Naser Khader (K) sammen med direktør for Radio24syv, Jørgen Ramskov, i en paneldebat om udflytningen af Radio24syv og armslængdeprincippet.

Torsdag
I Tivoli i København byder Altinget og Mandag Morgen velkommen til konferencen Arena Summit 2019. Her vil beslutningsledere, ledere og udviklingsansvarlige på tværs af brancher og fagområder mødes og få præsenteret elementer, der sætter fokus på de vigtigste tendenser i samfundet nu og i fremtiden.

På konferencen vil der være oplæg fra blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

På Christiansborg er der møde i Folketingssalen, hvor lovforslag om blandt andet skærpede miljøzonekrav til tunge køretøjer og varebiler, en dyrevelfærdslov og lovpligtig kaloriemærkning skal behandles.

Andetsteds skal tre ministre i samråd.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er således kaldt i samråd om indkøbet af miljøskibene Sif og Frigg, mens erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal i samråd om tilstandsrapporter og skyggerapporter.

Endelig er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kaldt i samråd om kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet.

Fredag
Ugens sidste hverdag byder blandt andet på Landdistrikternes Fællesråds årsmøde, der i år afholdes i Billund.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil være til stede, ligesom både Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og Radikales formand, Morten Østergaard, skal en tur på talerstolen.

En del længere mod øst er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag skal behandles, heriblandt forslaget om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og sundhedsloven. 

For forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) byder dagen også på en tur i samråd. Her skal ministeren forholde sig til Huaweis rolle i udrulningen af 5G-netværket.

På fortovscaféen La Boucherie i København runder Liberal Alliance ugen af med traditionen tro at varme op til partiets landsmøde lørdag ved at holde fredagsbar.

Her taler først formand Anders Samuelsen (LA) og senere Joachim B. Olsen (LA).

Weekenden
Ugens sidste to dage byder på landsmøder i to af Folketingets partier.

I København holder Liberal Alliance landsmøde, mens SF holder sit landsmøde både lørdag og søndag i Kolding.

Forrige artikel Irsk EU-minister: Vi har ikke forberedt os på grænsekontrol i tilfælde af no-deal Irsk EU-minister: Vi har ikke forberedt os på grænsekontrol i tilfælde af no-deal Næste artikel Radikalt nej til superministerium: Radikalt nej til superministerium: "Man kan ikke omorganisere sig grøn"
Podcast om klima: Derfor tøver regeringen pludselig

Podcast om klima: Derfor tøver regeringen pludselig

AJOUR: Regeringen foreslår en halv million elbiler i 2030, fordi man ikke vil risikere at lade almindelige familier betale regningen. Altingets klimaredaktør, Morten Øyen, forklarer i dagens udsendelse.