Ugen i dansk politik: Tredje genåbningsfase indledes, og Altinget Sommermøde går løs

DET SKER: Næste fase af genåbningen sættes i gang, fire topministre indkaldes til åbent samråd vedrørende forhandlingerne om det næste flerårige EU-budget, og så starter Altinget Sommermøde, hvor næsten alle partiledere optræder. Få overblik over den kommende uge i dansk politik.

Foto: Socialdemokratiet/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Velkommen til endnu en travl uge i dansk politik.

Ugen byder på tredje fase af genåbningen, fortsatte afhøringer i Instrukskommissionen, og så er der statsråd på Christiansborg Slot, hvor regeringen præsenterer forskellige lov- og beslutningsforslag. Herudover indkaldes en række topministre i åbent samråd, og Altinget inviterer til Sommermøde i København – et alternativ til Folkemødet, som i år er blevet aflyst på grund af corona.

Mandag
I dag begynder tredje fase af genåbningen, hvor blandt andet udendørs forlystelsesparker som Tivoli, Legoland og Djurs Sommerland får lov til at åbne. Regeringen lægger også op til, at forsamlingsforbuddet hæves til 50 personer, hvilket gælder frem til 8. juli.

Klokken 9 fortsætter afhøringerne i Instrukskommissionen. Det er afdelingschef i det daværende Udlændinge-, Integrations- og Boligministerium, Line Skytte Mørk Hansen, der skal afhøres.

Skatteminister Morten Bødskov (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal i åbent samråd klokken 10 om skattely og hjælpepakker.

I løbet af formiddagen skal en række topministre i samråd vedrørende forhandlingerne om EU’s næste flerårige budget. Både finansminister Nicolai Wammen (S), sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) deltager. Samrådet starter klokken 11.30.

Tirsdag
Klokken 9.30 afholdes der statsråd på Christiansborg Slot, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) og forskellige ministre fremlægger lov- og beslutningsforslag samt vedtagne lovforslag, som dronning Margrethe skal underskrive.

Senere på dagen er der møde i salen, hvor partierne skal forhandle og stemme om en række lovforslag. Folketinget skal blandt andet behandle et borgerforslag om sorgorlov. Mødet starter klokken 13.

Herefter er der en række samråd:

  • Klokken 14 skal finansminister Nicolai Wammen redegøre for regeringens holdning til statens brug af Kammeradvokaten.
  • Klokken 14.30 skal sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke tale om, hvad regeringen mener om vederlagsfri tandpleje til de mest social udsatte borgere.
  • Klokken 15 skal udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd om religiøse bønnekald.

Onsdag
I dag begynder Altinget Sommermøde, som er et alternativ til det årlige Folkemøde i Allinge på Bornholm, der i år er blevet aflyst på grund af corona. Alle partiledere på nær Mette Frederiksen holder tale i løbet af Sommermødet. Herudover deltager en række af Danmarks største erhvervs- og interesseorganisationer og debatterer en række aktuelle samfundsspørgsmål. 

Sommermødet starter 10. juni og slutter 12. juni. Både Altinget og TV 2 News livestreamer begivenheden. Læs det fulde program for Altinget Sommermøde her.

Klokken 10 skal kulturminister Joy Mogensen (S) i åbent samråd, hvor hun skal redegøre for regeringens holdning til driftsstøtte til bunkeren Regeringsanlæg Vestdanmark (Regan Vest) ved Rold Skov i Himmerland.

På samme tidspunkt er der møde i salen, hvor Folketinget skal behandle en række lovforslag. Senere på dagen, klokken 13, begynder ministrenes spørgetid.

Torsdag
Her er der møde i Folketingssalen, hvor Folketinget skal forhandle og stemme om en række lovforslag. Medlemmerne af Folketinget skal blandt andet diskutere et forslag om ændring i straffeloven. Mødet starter klokken 10.

Klokken 13 indkaldes justitsminister Nick Hækkerup samt sandheds- og ældreminister Magnus Heunicke i samråd om persondatareglerne.

Fredag
Klokken 10 skal folketingsmedlemmerne til endnu et møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag ventes at blive behandlet. Medlemmerne skal blandt andet gennemgå en forespørgsel til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen om regeringens fremtidige energipolitiske initiativer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00