Ugen i dansk politik: Ukraine-konference og samråd om rockerborge

OVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen (V) og Anders Samuelsen (LA) skal til international Ukraine-konference i København, og så skal den nye erhvervsminister, Rasmus Jarlov (K), for første gang i samråd som minister. Få dit politiske overblik her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbner den ukrainske reformkonference "A Driver for Change", og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er vært.  
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbner den ukrainske reformkonference "A Driver for Change", og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er vært.  Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Velkommen til endnu en uge i dansk politik og tilmed en af de sidste, inden der for alvor er dømt sommerferie. Men selvom aktivitetsniveauet så småt drosler ned, skal vi lige have de sidste konferencer og samråd ud af verden.

Mandag
Det første samråd er allerede på dagsordenen mandag, hvor de to partikollegaer ældreminister Thyra Frank (LA) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i den varme stol sammen.

Her skal de svare på spørgsmål om rekruttering af sosu-personale og give en status for kortlægningen og arbejdet med at styrke rekrutteringen af sosu-personale i kommunerne.

Og så skal den nye erhvervsminister, Rasmus Jarlov (K), i sit første samråd. Det drejer sig om Finanstilsynets undersøgelse af Danske Banks involvering i hvidvask. Her skal den nyudnævnte minister blandt andet redegøre for, om Finanstilsynet har brugt alle lovhjemlede muligheder for at søge sagen fuldstændig oplyst.

Tirsdag
Vi iler videre til tirsdagens samråd.

Her er det justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der skal i samråd om salg af dødelig narko. Han er blevet bedt om at præsentere initiativer for, hvordan han vil undgå at pushere sælger narkotika, som kan føre til døden. Ministeren skal derudover svare på, hvorvidt han mener, at lovgivningen er stram nok.

På dagens andet samråd er det sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der står for skud. Samrådet drejer sig om medicin til muskelsvindspatienter. Her skal hun redegøre for, hvordan hun vil sikre, at det er den behandlende læge, der træffer afgørelser om behandlinger af patienter og ikke Medicinrådets anbefalinger, der bestemmer, hvilken behandling patienter får.

Onsdag
Så skal vi en tur udenfor Christiansborgs mure. Onsdag åbner statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) den internationale konference om ukrainske reformer: "A Driver for Change". Arrangementet holdes i København, og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er vært sammen med den ukrainske udenrigsminister Pavlo Klimkin. Alle udenrigsministrene fra EU-, Nato- og G7-landene er inviteret.

Tilbage på Christiansborg er der hele tre samråd på programmet. Her er det beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der skal i samråd om kontanthjælpsloftet. Han skal blandt andet forklare, hvorvidt han er enig med statsministerens udtalelse ”kontanthjælpsloftet har betydet, at der er 16.700 færre danskere på kontanthjælp”. Derudover skal ministeren redegøre for, om effektevalueringen af jobreform fase 1 be- eller afkræfter udtalelsen.

Dagens andet samråd handler om rockerborge, og det er justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der står for tur. Han skal ministeren redegøre for kommunernes udfordringer med at lave forbud mod rockerborge. Derudover skal han fortælle, hvilke initiativer han vil iværksætte for at sikre, at den hjemmel, kommunerne har fået, kan bruges i praksis.

Vi runder onsdagen af med dagens sidste samråd. Her er det miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), der skal svare på spørgsmål om vandmiljøet. På samrådet skal han blandt andet forholde sig til, at vandmiljøet har fået det værre de sidste fem år.

Torsdag
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) får også lov at komme en tur i åbent samråd, inden han går på sommerferie. For hans vedkommende drejer det sig om den planlagte elforbindelse mellem Danmark og Skotland, Viking Link. På samrådet skal ministeren redegøre for overvejelserne omkring nedgravning af elledningerne i forbindelse med etablering af Viking Link, herunder om ændring af projektets økonomi ved en beslutning om nedgravning. Derudover skal han redegøre for den forventede påvirkning af CO2-udledningen på europæisk niveau som følge af Viking Link – både frem mod 2030 og i perioden fra 2030 til 2040.

Fredag og weekend
Der er ingenting på programmet fredag, men i weekenden tager udenrigsudvalget til Mexico, hvor de skal være valgobservatører. Ellers er det politiske Danmark på vej på sommerferie. Det samme er Altingets portaler. Men vi holder dig opdateret med et dagligt nyhedsbrev hele juli og til og med 5. august, hvorefter vi igen kører på fuldt blus. Rigtig god sommer herfra.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00