Ugen i dansk politik: Vestager skal i krydsild

OVERBLIK: Regeringen holder sættemøder for forhandlingerne om finanslov, Vestager skal til eksamen i Europa-Parlamentet, og Kulturnatten byder på et hav af politiske arrangementer. Altinget giver dig ugens politiske overblik.

Velkommen til Altingets ugentlige overblik over kalenderen i dansk politik – denne uge også krydret med et par EU-begivenheder i Bruxelles.

Mandag
Fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S) besøger Hanstholm og Thorupstand, hvor han blandt andet skal møde interessenter fra fiskeriforeninger og brancheorganisationer for at diskutere Brexit. Ministerens besøg varer fra klokken 09.00 til 17.30.

Imens deltager trafikminister Benny Engelbrecht (S) i Trafikøkonomisk Forenings årlige konference om kollektiv trafik i Korsør. Her skal han orientere om regeringens planer for området. Konferencen begynder klokken 09.30 og slutter tirsdag.

Radikale har indkaldt til pressemøde klokken 11.30, hvor partiets leder, Morten Østergaard, og politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen vil præsentere partiets forslag til finansloven for 2020.

Pressemødet finder sted på naturlegepladsen Eghjorten i Gribskov, og journalister er blevet opfordret til at iklæde sig ”varmt tøj og praktisk fodtøj”.

Derudover bruger S-regeringen hele dagen på at holde sættemøder med Folketingets partier i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. 

Planen for sættermøderne ser således ud: 

Klokken 08.30: Radikale Venstre
Klokken 10.45: Alternativet
Klokken 12.00: Enhedslisten
Klokken 13.15: Socialistisk Folkeparti
Klokken 14.30: Venstre
Klokken 15.45: Dansk Folkeparti
Klokken 16.45: Det Konservative Folkeparti
Klokken 19.00: Siumut.

Sættemøderne fortsætter tirsdag. 

I Bruxelles fortsætter Europa-Parlamentets høringer af Ursula Von der Leyens kommissærhold. I dag er det Spaniens og Tjekkiets kommissærkandidater, der skal svarer på spørgsmål.

I Luxembourg mødes EU’s justits- og indenrigsministre til et rådsmøde. Det slutter tirsdag.

Tirsdag
Dagens topbegivenhed er Margrethe Vestagers kommissærhøring i Bruxelles.

Vestager skal tre timer i krydsilden, hvor hun skal besvare spørgsmål fra Europa-Parlamentets retsudvalg. Hendes høring finder sted samtidig med de to øvrige ledende næstformænd Frans Timmermans og Valdis Dombrovskis.

Margrethe Vestager er indstillet til at blive ledende næstformand i den nye EU-Kommission samt kommissær med ansvar for konkurrence og det digitale område.

Hjemme i Danmark byder dagen på sættemøder, en åben høring og et åbent samråd.

S-regeringen fortsætter sættemøderne med Folketingets partier i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. 

Planen for dagens sættemøder ser således ud: 

Klokken 08.00: Liberal Alliance
Klokken 09.30: Nye Borgerlige
Klokken 10.15: Inuit Ataqatigiit
Klokken 11.15: Javnaðarflokkurin
Klokken 12.00: Sambandsflokkurin.

Herefter holder Folketingets arbejdsgruppe for verdensmålene klokken 13.00 en åben høring i Landstingssalen på Christiansborg om en 2020-udgave af de danske verdensmål. Blandt andre skal arbejdsgruppens formand, Jens Joel (S), finansminister Nicolai Wammen (S) og tidligere finansminister Kristian Jensen (V) holde oplæg.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal 14.30 i samråd om gennemførelse af vejprojekter. Liberal Alliances transportordfører, Ole Birk Olesen, har stillet et samrådsspørgsmål om, hvorfor S-regeringen ikke fastholder at ville gennemføre alle de vejprojekter, som de lovede i valgkampen. Det er på trods af, at der faktisk er et politisk flertal for projekterne, hvis regeringen stiller sine mandater til rådighed.

Onsdag
Det er en stille dag, der byder på et pressemøde hos DR og par åbne samråd.

DR holder en pressebriefing i DR Byen klokken 13.45, hvor direktør for DR Medier Henriette Marienlund vil uddybe de nye strategiske mål og ambitioner for værdiskabelse i DR’s indhold.

Derudover er der to åbne samråd i kalenderen:

  • Klokken 08.00: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal i et åbent samråd uddybe, hvorledes regeringen vil arbejde med tidlig interessevaretagelse, implementeringsplaner og nabotjek for at undgå overimplementering af EU-regler.
  • Klokken 12:00: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) skal i åbent samråd, hvor han skal give en kritisk gennemgang af førtidspensions- og fleksjobområdet. Derudover skal ministeren svare på, om han finder det rimeligt, at 1.950 personer er døde inden for seks måneder, efter at de er tilkendt førtidspension, siden reformen af førtidspension og fleksjob trådte i kraft.

I Bruxelles mødes Europa-Parlamentet til plenarsamling. Det fortsætter til torsdag.

Torsdag
Organisationen C40 Cities skyder klokken 09.30 deres klimatopmøde for hele verdens borgmestre i gang i København. Formålet er, at en række byer samles om ambitiøse klimamålsætninger. Den tidligere danske klimakommissær i EU Connie Hedegaard deltager sammen med blandt andre borgmestre fra Berlin, Jakarta, Los Angeles, Rom og Lissabon. Også den amerikanske politiker Alexandria Ocasio-Cortez deltager.

På Christiansborg byder dagen på tre åbne samråd:

  • Klokken 08.00: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal i samråd om danske bankers og pensionsselskabers investeringer i Vestsahara. Spørgsmålene er baseret på en rapport om danske investeringer i Vestsahara lavet af den danske ngo Global Aktion.
  • Klokken 10.15: Skatteminister Morten Bødskov (S) er indkaldt i samråd angående fejl i bankordningen. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvorfor Skatteudvalget ikke er blevet orienteret om fejlene i bankordningen, før DR og Børsen bringer historien, næsten ti måneder efter Skatteministeriet er blevet opmærksom på sagen.
  • Klokken 12.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i åbent samråd, hvor de skal redegøre for, hvilken betydning niveauet af de offentlige ydelser har for asyltilstrømningen.

I Luxembourg mødes EU’s økonomi- og finansministre til rådsmøde, og i Bruxelles afslutter Europa-Parlamentet plenarsamlingen.

Fredag
Dagen bliver indledt med et debatmøde klokken 09.30 på Christiansborg om landbrugs- og miljøpolitikken. En række partiers miljø- og fødevareordførere holder et kort indlæg om, hvad de mener, der skal på dagsordenen det kommende folketingsår.

Verdens borgmestre fortsætter deres klimatopmøde i København.

Og så er det i aften, at et hav af arrangementer løber af stablen, når Kulturnatten i København begynder klokken 18.00. Altinget har lavet et overblik over Kulturnattens politiske arrangementer, som du kan finde her.

Weekenden
Lørdag og søndag holder Kristendemokraterne landsmøde på Hotel Comwell i Middelfart. Fungerende formand Isabella Arendt holder sin landsmødetale lørdag klokken 11.20, og søndag er der formandsvalg.

Forrige artikel Her er fire ting, vi lærte på Enhedslistens årsmøde  Her er fire ting, vi lærte på Enhedslistens årsmøde  Næste artikel Pernille Skipper: ”Jeg er ikke på vej nogen steder hen” Pernille Skipper: ”Jeg er ikke på vej nogen steder hen”