Ugen i dansk politik: Wammen indleder forhandlinger, og Frederiksen møder Merkel igen

DET SKER: Statsministeren skal både til Grønland og Island, hele tre partier holder sommergruppemøder, og fødevareminister Mogens Jensen (S) skal på Center Kebab i Hvidovre. Få overblik over denne uge i dansk politik.

Mandag
Statsminister Mette Frederiksen begynder sin arbejdsuge i Grønland. Hun ankom allerede søndag, hvor hun startede sit officielle besøg med at slå fast, at landet ikke er til salg, selv om den amerikanske præsident angiveligt skulle overveje at byde på det.

Under besøget mødes statsministeren blandt andet med formanden for Grønlands regering Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og repræsentanter for arbejdsmarkedsorganisationer og virksomheder samt Arktisk Kommando. Mette Frederiksen besøger også bygden Kapisillit og den sociale institution Meeqqat Illuat, Børnenes Hus.

Der er pressemøde med Mette Frederiksen og Kim Kielsen klokken 16.45 dansk tid.

Efter besøget i Grønland fortsætter Mette Frederiksen mandag til nordisk statsministermøde i Island.

Klokken 14 holder Slots- og Kulturstyrelsen informationsmøde om den nye DAB-kanal, som skal fokusere på kultur. Om godt en måned, 20. september, er der ansøgningsfrist for at søge om lov til at sende på den nye DAB-kanal. Ejerne af den lukningstruede Radio24syv har for nylig meddelt, at de vil søge om licensen.

Samtidig tager fødevareminister Mogens Jensen (S) med Fødevarestyrelsens tilsynsførende på kontrolbesøg hos Center Kebab i Hvidovre. Her den nyudnævnte minister se, hvordan Fødevarestyrelsen kontrollerer temperaturer og hygiejne i restauranter og på spisesteder.

I Frankrig besøger den russiske præsident Putin den franske præsident Macron forud for G7-topmødet.

Tirsdag
Mette Frederiksens rejseprogram fortsætter, og denne tirsdag foregår det i Islands hovedstad, Reykjavik, hvor de nordiske statsministre mødes til det årlige uofficielle nordiske sommermøde.

Statsministrene får på en del af mødet selskab af den tyske forbundskansler, Angela Merkel, for at drøfte mulighederne for styrket samarbejde på klimaområdet. Andre emner på dagsordenen er en ny vision for Nordisk Råd.

Herhjemme holder undersøgelseskommissionen om Skat afhøringer fra klokken 9, og Radikale holder gruppemøde fra klokken 11.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal i sit første samråd på sit nye område. Fra klokken 11 skal han gøre rede for regeringens planer for investeringer i transportinfrastruktur i 2021 til 2030. Det er hans forgænger Ole Birk Olesen (LA), der har stillet spørgsmålene, og Engelbrecht skal blandt andet redegøre for, hvilke projekter fra den blå investeringsplan 'Aftale om et sammenhængende Danmark' regeringen ønsker at gennemføre, og hvilke projekter regeringen vil droppe.

Onsdag
Midt i ugen kommer der igen gang i sommergruppemøderne.

SF mødes i Helsingør onsdag og fortsætter til fredag. Enhedslistens gruppe samles på Christiansborg og holder pressemøde klokken 12.30.

I Finansministeriet indleder finansminister Nicolai Wammen (S) sine første økonomiforhandlinger med kommunerne og regionerne. Han har inviteret repræsentanter fra KL og Danske Regioner til sættemøder onsdag: Regionerne kommer klokken 10, og kommunerne klokken 13.30.

Torsdag
Torsdag indleder Konservative sit todages sommergruppemøde i Fredensborg.

Og SF holder pressemøde i forbindelse med sit tre dage lange sommergruppemøde.

På Mors begynder det årlige Kulturmøde, som varer frem til lørdag. Her bliver kultur, kulturpolitik og kulturdækning i medierne diskuteret ved 400 arrangementer, hvor blandt andre kulturminister Joy Mogensen (S), kultur- og fritidsborgmester i København Franciska Rosenkilde (ALT) og formand KL’s Kulturudvalg Leon Sebbelin (R) deltager.

Klokken 14.45 holder udenrigsminister Jeppe Kofod (S) et såkaldt doorstep pressemøde med den irske udenrigsminister, Simon Ceveney, i Udenrigsministeriet.

Det er også på denne torsdag, at retten i Glostrup ventes at afsige dom i en sag, der udløber af den store Atea-sag. Her er en nu tidligere ansat i Atea tiltalt for at have ydet bestikkelse ved at have givet gaver til personer i Udenrigsministeriet, Rigspolitiet og Forsvaret til et samlet beløb på mere end 50.000 kroner.

Fredag
Ugens sidste arbejdsdag ser nogenlunde stille ud på Christiansborg.

Dog ikke for Trine Bramsen (S), der skal i sit første samråd som forsvarsminister.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, vil nemlig have ministeren til at forholde sig til, at TDC udflytter sit centrale teleoperationscenter fra København til Rumænien. De ansatte i centeret overvåger telenetværket i Danmark og sørger for, at det fungerer uden problemer. Men flere har udtrykt bekymring for, at centeret kan misbruges til at overvåge borgere eller sabotere mobilnettet.

Bramsen skal blandt andet svare på, om hun vil overveje at gribe ind, så centeret kan blive i Danmark.

Lørdag og søndag
I weekenden samles lederne af G7-landene til topmøde fra lørdag 24. til mandag 26. august. Det sker i Biarritz i Frankrig, da Frankrig i år har værtskabet for G7. Gruppen består af verdens syv førende industrinationer, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, USA og Storbritannien.

Forrige artikel Første S-ligestillingsminister i 18 år vil rense lovgivningen for diskrimination: Måtte selv springe ud i en Første S-ligestillingsminister i 18 år vil rense lovgivningen for diskrimination: Måtte selv springe ud i en "totalt mandshørmende arbejdskultur" Næste artikel Dagens overblik: Donald Trump sår alvorlig tvivl om sit besøg til Danmark Dagens overblik: Donald Trump sår alvorlig tvivl om sit besøg til Danmark
Erhvervsliv: Enighed om EU-hjælpepakke godt for Danmark

Erhvervsliv: Enighed om EU-hjælpepakke godt for Danmark

HJÆLP: Det er godt for både EU-samarbejdet og Danmark, at EU's finansministre er blevet enige om en plan for genopretning af europæisk økonomi efter coronakrisen, vurderer en ekspert og en brancheorganisation.