Ugens EU-podcast: Er Danmarks oprør mod fælles mindsteløn bare ’fake news’?

PARLAMENTET #103: Mens Europas ledere stirrer ind i en lang og mørk vinter med nye covid-nedlukninger, står det politiske Danmark på hovedet i raseri over et direktivforslag om europæiske lønninger. Hør analysen fra en arbejdsmarkedsforsker i denne uges podcast.

Mette Frederiksen under EU's videotopmøde om corona torsdag. Sammen med hende ses statsministerens udenrigsrådgiver, departementsråd Jean Ellermann-Kingombe. 
Mette Frederiksen under EU's videotopmøde om corona torsdag. Sammen med hende ses statsministerens udenrigsrådgiver, departementsråd Jean Ellermann-Kingombe. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Det er påstand mod påstand mellem København og Bruxelles, efter at EU-Kommissionen i denne uge fremlagde et kontroversielt direktivforslag om mindsteløn i Europa.

Eller kontroversielt er det i hvert fald for Danmark, Sverige og en lille håndfuld andre medlemslande, der baserer løndannelsen på kollektive aftaler mellem arbejdsmarkedets parter i stedet for lovgivning.

Modstanden og bekymringen kommer af erfaring, og ikke bare fordi man lægger armene over kors og siger, at man ikke vil være med ud fra nogle ideologiske grunde.

Laust Høgedahl
Arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet

Mens et flertal af EU-lande anført af Tyskland og Frankrig ser tanken om europæisk koordineret mindsteløn som et vigtigt skridt mod fattigdom blandt Europas arbejdere, så ser Danmark det som et farligt anslag mod vores arbejdsmarkedsmodel.

I ugens europæiske podcast kan du høre, hvordan EU’s beskæftigelseskommissær, Nicolas Schmit, under et møde med danske og svenske journalister lufter sin frustration over den nordiske modstand.

”Jeg afviser fake news om så vigtigt et socialt tiltag for hele Europa. Læs nu venligst teksten, og så kan vi diskutere,” siger Schmit:

”Dette forslag etablerer meget klart beskyttelsen af det kollektive aftalesystem, der fungerer i Sverige, Danmark og enkelte andre lande som Østrig og Finland. Der er ingen indblanding,” siger han.

Men hvad handler bekymringen så om?

Podcasten har besøg af arbejdsmarkedsforskeren Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet. Han forklarer blandt andet, at Danmark er bange for at se EU-Domstolen udvide det nye direktivs anvendelse med tiden.

”Domstolen er traditionelt meget aktiv med afgørelser, der får indflydelse på den førte politik. Vi har set for eksempel, hvordan arbejdstidsdirektivet i princippet ikke skulle have indflydelse på det danske arbejdsmarked, men som alligevel førte til, at vi var nødt til at supplere med dansk lovgivning,” siger han:

”Så modstanden og bekymringen kommer af erfaring, og ikke bare fordi man lægger armene over kors og siger, at man ikke vil være med ud fra nogle ideologiske grunde.”

Du får den grundige analyse i podcasten – hvor Altingets eksperter Rikke Albrechtsen og Thomas Lauritzen også tager pulsen på de europæiske lederes videotopmøde om covid-19 torsdag aften.

De europæiske smittetal eksploderer på ny, og både Frankrig og Tyskland har annonceret nye nedlukninger i denne uge.

”Situationen er meget alvorlig, og den risikerer at blive værre, hvis vi ikke handler med hurtige og drastiske tiltag. Men fremtiden er i vores hænder,” siger den erfarne belgiske epidemilæge Peter Piot, som er særlig coronarådgiver for EU-Kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00