Ugens Europa-podcast: Bliver Johnsons første EU-topmøde også hans sidste?

PARLAMENTET: Hvorfor har EU’s ledere givet den britiske premierminister en ny Brexit-aftale, og har aftalen en snebolds chance i helvede for at blive godkendt i Underhuset? Podcasten rapporterer direkte fra topmødet i Bruxelles, hvor dramaet om Storbritanniens exit igen nåede nye højder.

Goddag og farvel! Storbritanniens nye premierminister, Boris Johnson (t.v.) hilser på Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, under de seneste dages EU-topmøde.
Goddag og farvel! Storbritanniens nye premierminister, Boris Johnson (t.v.) hilser på Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, under de seneste dages EU-topmøde.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Der var sådan en lidt udefinerlig fornemmelse af historiens diskrete vingesus under et europæisk topmøde torsdag og fredag i denne uge, hvor indtrykket af opbrud og forandring var stærkt.

Topmødet var formentlig det sidste – i hvert fald det sidste formelle og almindelige topmøde – for både rådsformand Donald Tusk og kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Jeg tør ikke spå om ret meget i denne verden, da slet ikke britisk politik. 

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Polakken og luxembourgeren har ledet de to europæiske institutioner de seneste fem år, men nu står Den Europæiske Unions nye chefer på spring for at tage over.

Tusk og Juncker virkede begge en kende bitre over, at deres afsked skulle ske på et topmøde, hvor primært Frankrig blokerede for videre udvidelse med Nordmakedonien og Albanien. De var heller ikke lykkelige for, at topmødet skulle præges så meget af Storbritanniens exit fra EU, som det blev tilfældet.

Den nye britiske premierminister, Boris Johnson, fyldte det meste af scenen med en ny Brexit-aftale, som de 27 andre landes ledere godkendte torsdag aften. I øvrigt kan Johnsons første topmøde også meget vel blive hans sidste. Enten fordi briterne er ude 31. oktober på den ene eller anden måde, eller fordi han bliver væltet eller udskriver valg.

I denne uges europæiske podcast, sendt direkte fra topmødecenteret i Bruxelles, fortæller Altingets Thomas Lauritzen og Emma Qvirin Holst om ledernes diskussioner.

En af de europæiske korrespondenter, der ved mest om Irland og Brexit – Tony Connelly fra RTE – hjælper dig til at forstå, hvordan de afgørende nye aftaler om Nordirland er kommet på plads, og hvad de betyder for hans nordirske hjemstavn.

”Boris Johnson gav en meget stor indrømmelse: Han har accepteret, at der kommer en grænse i Det Irske Hav mellem Nordirland og Storbritannien,” siger Connelly i podcasten.

Nu er det store spørgsmål, om Underhuset i det britiske parlament (House of Commons) kan finde flertal for at godkende Boris Johnsons nye aftale under en ekstraordinær samling lørdag.

Udfaldet virker på forhånd mildest talt usikkert. I hvert fald har statsminister Mette Frederiksen (S) ikke lyst til at gætte på noget:

”Jeg tør ikke spå om ret meget i denne verden, da slet ikke britisk politik (…) Det er i mine øjne nu alene et britisk anliggende,” siger hun i podcasten.

Men det handler ikke kun om topmøde og Brexit.

I denne uges udsendelse kan du også møde europaparlamentarikeren Pernille Weiss (K), der reagerer på sidste podcasts kritik af de europæiske konservatives nej til Frankrigs kommissærkandidat.

Både Venstres Morten Løkkegaard og den franske præsident, Emmanuel Macron, får tørt på af Weiss.

”Det ærgerlige er, at vi har en præsident i Frankrig, der faktisk indimellem opfører sig lidt som en forkælet dreng, der ikke vil forstå forholdene i jernindustrien,” siger hun.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024