Europa-Parlamentet sender opsang til Polen: Ukrainske voldtægtsofre mangler adgang til abort

Ifølge Europa-Parlamentet bør Polen tilbyde ukrainske flygtninge, som har været udsat for voldtægt og deraf blevet uønsket gravid, adgang til abort. Enhedslisten mener, at Danmark bør tilbyde de ukrainske kvinder gratis abort.

Ukrainere ankommer til en polsk togstation. Polen har modtaget over halvanden million ukrainske flygtninge. Det er flest af alle i EU. Arkivfoto.
Ukrainere ankommer til en polsk togstation. Polen har modtaget over halvanden million ukrainske flygtninge. Det er flest af alle i EU. Arkivfoto.Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Polen har, siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar, modtaget massevis af roser for at være det EU-land, der har taget imod flest ukrainske flygtninge.

Men nu har piben fået en lidt anden lyd.

Et flertal i Europa-Parlamentet kritiserer nemlig Polen for, at ukrainske flygtninge i landet ikke har adgang til abort.

Det sker gennem en resolution, som 444 af Parlamentets 705 medlemmer har bakket op om. En resolution er ikke en lov, men snarere en politisk stillingtagen.

Selvom abortlovgivningen i Polen er meget restriktiv, er det faktisk lovligt at få en abort, hvis man er blevet udsat for en voldtægt. Det er veldokumenteret, at flere russiske soldater har brugt voldtægt som et våben i krigen i Ukraine.

I praksis har det imidlertid vist sig meget svært for kvinderne at bevise en voldtægt over for de polske myndigheder.

En af de parlamentarikere, der står bag resolutionen, er Marianne Vind fra Socialdemokratiet.

"Håbet er, at resolutionen skal presse den polske regering til at overholde deres egen lovgivning. Det sender et kraftigt signal, og der er ingen tvivl om, at det er ubehageligt for den polske regering," siger hun.

Det polske regeringsparti, PiS, stemte imod resolutionen.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00