Ulvens komme splitter danskerne

ULV: Danmark er blevet en nation med sin egen ulvebestand, og det er der delte meninger om blandt danskerne. Venstre vil regulere bestanden, mens naturfredningsforening maner til besindelse.

Ulven er efterhånden blevet fast inventar i den danske natur. Men danskerne er delt om, hvorvidt det er positivt.
Ulven er efterhånden blevet fast inventar i den danske natur. Men danskerne er delt om, hvorvidt det er positivt.Foto: /ritzau/Lars Rasborg
Anders RedderKristoffer Kvalvik
Er ulven en velkommen tilføjelse til de danske naturområder, eller skal rovdyret holde sig langt væk fra vores breddegrader?

Det er danskerne uenige om, viser en ny meningsmåling, som Norstat har lavet for Altinget.

37 procent mener, at ulve i Danmark udgør et problem, mens en næsten lige så stor gruppe på 35 procent mener det modsatte. 28 procent svarer ved ikke.

Erling Bonnesen, miljø- og landbrugsordfører for Venstre, mener, at ulven er utryghedsskabende, da den er begyndt at bevæge sig tæt på mennesker og børn.

”Ulven kommer tættere og tættere på boligområder, fordi vi er et lille land. Ulven skal ikke være fredet, vi har brug for at regulere den. Og det er jeg glad for, at mange er enige i,” siger han.

Intet problem med ulven
Hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) er man anderledes positiv over for de nye beboer i den danske natur.

”Det er ret simpelt: Vi kan godt finde en løsning, der både tilgodeser mennesker og ulvene. Med få sikkerhedsforanstaltninger kan vi sagtens leve med ulven i Danmark,” siger foreningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun mener ikke, at politikerne skal bidrage til en ”urfrygt” for ulven.

”Mange politikere bør sætte sig bedre ind i ulvens natur før de råber ’knald den ned’. Den lette løsning er ikke den bedste løsning,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Ifølge hende kan simple midler som hegn og vogterhunde inddæmme de problemer, ulven bringer med sig. 

Regionalt problem
Erling Bonnesen giver dog ikke meget for DN’s forslag om hegn og hunde.

Man kan ikke hegne sig ud af det her, og det ved DN også. Ulve medfører en begrundet utryghed, og sådan vil det altid være,” siger han og fortsætter:

”Jeg synes, DN skal tage bestik af, at vi lever i et lille land. Vi kan ikke have ulve, uden at de kommer tæt på mennesker og får.”

Det er særligt i Midt- og Nordjylland, at befolkningen er skeptisk indstillet over for de nytilkomne ulve. Og det overrasker ikke Erling Bonnesen, da det er her, en stor del af ulveangreb mod landbrugsdyr finder sted.

”Jeg er sikker på, at københavnerne vil reagere, hvis ulven en dag skulle nå tættere på hovedstadsområdet,” siger han om de mindre skeptiske hovedstadsbeboere.

Ny ulveplan
Ulven er fredet i Europa og Danmark gennem EU’s habitatdirektiv. Siden 2014 har den såkaldte ulveforvaltningsplan dog gjort det muligt at skyde ulve, der opfører sig irrationelt.

På baggrund af et ønske fra blandt andre Landbrug & Fødevarer bad miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i oktober 2017 Miljøstyrelsen komme med en ny forvaltningsplan til håndteringen af ulve på dansk jord.

En sådan plan forventes klar i juni 2018, oplyser Miljøstyrelsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00