Umage makkerpar: Politisk hastværk skader demokratiet

HAST: Morten Østergaard og Søren Gade går sammen om at bekæmpe hastværk i Folketinget. Det er et demokratisk problem, mener de.

Leder for de Radikale Morten Østergaard har teamet op med gruppeformand for Venstre, Søren Gade, for at komme lovgivningshast til livs.
Leder for de Radikale Morten Østergaard har teamet op med gruppeformand for Venstre, Søren Gade, for at komme lovgivningshast til livs.Foto: Uffe Weng/Scanpix
Frederik Tillitz

Et umage makkerpar bestående af gruppeformand for Venstre, Søren Gade, og de Radikales leder, Morten Østergaard, vil have ændret reglerne for politisk hastværk i Folketinget.

Det politiske hastværk er en direkte trussel mod selve det danske demokrati, for retssikkerheden og for den offentlige debat, lyder deres opråb til regeringen og Folketinget, ifølge Berlingske.

”Vi har set i det år, der er gået, at regeringen har følt sig kaldet til at fravige de normale lovgivningsprocedurer i op mod en tredjedel af de lovforslag, som den lagde frem. Det giver anledning til at overveje, hvordan vi i virkeligheden sikrer ordentlige demokratiske procedurer,” siger Morten Østergaard til avisen.

I over hver tredje af de 190 fremsatte lovforslag, der har været sendt i høring i sidste folketingsår, har politikerne således fraveget de nedsatte tidsfrister og retningslinjer for høringer på fire uger, viser tal fra Advokatsamfundet.

I visse tilfælde har foreninger og organisationer kun haft få dage.

Søren Gade mener, at hastværket er med til at undergrave tilliden til lovgivningen og politikerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00