Universitet går videre med Lunde Larsen-sag

PLAGIAT: Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet har besluttet at sende sagen om Uddannelses- og Forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) videre til universitetets praksisudvalg.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) må vente en tid endnu på den endelige vurdering af hans ph.d.-afhandling. Den skal nu behandles i Københavns Universitets praksisudvalg. <br>
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) må vente en tid endnu på den endelige vurdering af hans ph.d.-afhandling. Den skal nu behandles i Københavns Universitets praksisudvalg.
Foto: Kim Vadskær/Pressefoto
Mads Bang

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsens (V) ph.d.-afhandling om Grundtvig skal nu vurderes i Københavns Universitets praksisudvalg.

Det sker, efter Det Teologiske Fakultet på universitetet har undersøgt afhandlingen og fundet en række steder, hvor der mangler kildehenvisninger. Derfor går universitetet videre med en mere grundig udredning.

Ministeren besluttede selv at sende sin afhandling til vurdering ved universitetet, efter der var rejst tvivl, om han havde undladt relevante kildehenvisninger.

Det Teologiske Fakultet havde mulighed for enten at afslutte sagen, sende den videre til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) eller sende den til praksisudvalget.

Ifølge Københavns Universitets hjemmeside så behandles mindre alvorlige forseelser i praksisudvalget. De alvorligste sager omkring forfalskning, fabrikering og plagiering behandles som videnskabelig uredelighed.

Det er det enkelte fakultet, der bestemmer, hvor sagen skal bedømmes.

”Om der i en given sag er tale om det ene eller det andet, afgøres altid efter en konkret vurdering på fakultetet,” skriver Københavns Universitet.

Praksisudvalget kan afgøre, om afhandlingen er i strid med god videnskabelig praksis. I grovere sager kan sagen dog godt sendes videre til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Minister ser frem til afklaring
Esben Lunde Larsen har i dag udsendt en pressemeddelelse om sagen, hvor han blandt andet skriver, at han ser frem til resultatet af undersøgelsen.

”De foreløbige undersøgelser, KU har foretaget, viser, at der er nogle tekstsammenfald mellem min afhandling og andre publikationer. Det mener jeg, der er gode forklaringer på, da jeg har haft en kontraktlig forpligtelse til at formidle min forskning løbende,” skriver ministeren og tilføjer:

”Skulle jeg have begået nogen fejl i min afhandling, vil det naturligvis ærgre mig gevaldigt. Men det er nok de færreste, der går gennem et arbejdsliv uden at fejle. Det kan også ske for mig”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00