Universiteter dumper på ansættelsesforhold

LØSARBEJDERE: Rigsrevisionen kritiserer, at universiteterne har brudt loven i ansættelser af eksterne lektorer. Undervisningsminister Morten Østergaard (R) forventer, at universiteterne løser problemet.
Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Mads Bang

Ikke tilfredsstillende. Sådan lyder statsrevisorernes korte dom over universiteterne, når det gælder ansættelser af eksterne lektorer og undervisningsassistenter.

En ny beretning fra Rigsrevisionen har sat universiteternes ansættelsesforhold for løst ansatte under lup, og forholdene er ifølge Rigsrevisionen ikke, som de burde. Kort fortalt har universiteterne med Rigsrevisionens ord "ikke overholdt reglerne i tilstrækkeligt omfang".

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) vil sikre bedre vejledning og opfordrer samtidig universiteterne til at løse problemet.

"Først og fremmest er det en kritik af universiteterne, og man må forvente, at universiteterne lægger sig på sinde at overholde reglerne," siger Morten Østergaard, som helst havde været foruden de kritiske bemærkninger fra Rigsrevisionen og statsrevisorerne.

Fakta
Universiteterne anvender ca. 300-350 mio. kr. årligt på aflønning af eksterne lektorer og undervisningsassistenter.

I undervisningsåret 2010/2011 var der i alt 6.897 ansættelser af eksterne lektorer og undervisningsassistenter på universiteterne.


Kilde: Rigsrevisionen

"Det er vores opgave, gennem Styrelsen for Universiteter og Internationalisering, at følge op på beretningen fra Rigsrevisionen. Og vi har allerede et par gange indskærpet over for universiteterne, at reglerne skal følges. Aftalerne på det her område er fornyet i år, og det betyder alt andet lige, at vi mener, at vi har taget de tiltag, der skal til," siger ministeren.

Morten Østergaard vil samtidig samarbejde med Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet, der forhandler overenskomster for statens ansatte, om at se på området og få bedre vejledning om de eksterne lektorers og uddannelsesassistenters forhold ud på universiteterne.

Meget ville være opnået, hvis universiteterne holdt op med at sno sig på forskellige måder og fik en ansvarlig personalepolitik. Problemet opstår, når universiteterne dækker tilbagevendende og forudsigelige undervisningsbehov med ansatte på tidsbegrænsede kontrakter. Det er uartigt.

Morten Hjelt
Formand for Akademiske Daglejere

"Det gør, at jeg har en tiltro til, at det vil blive løst," siger uddannelsesministeren, som konstaterer, at kritikken er taget til efterretning, og han forventer, at universiteterne nu reagerer.

Finansministeriet, som har ansvaret for overenskomsterne, forsøgte altså allerede i foråret at gøre noget ved problemerne ved at indgå en ny overenskomst. Det skal gøre det lettere at administrere de eksterne lektorer og undervisningsassistenters ansættelser.

Ansatte skal ikke "på græs"
Hos Dansk Magisterforening er formand Ingrid Stage glad for, at der med Rigsrevisionens beretning kommer fokus på området igen. For selv om forholdene for de eksterne lektorer blev forbedret i den nye overenskomst, så mener Magisterforeningen, at hele området trænger til et eftersyn.

Især er det et problem, at universiteterne ansætter i tidsbegrænsede stillinger mere end de tre gange, som er maksimum ifølge loven.

"Vi opfatter arbejdsmarkedets regler for tidsbegrænsede ansættelser som en beskyttelseslov. Og reglerne må og skal overholdes. Det nytter ikke, at universiteterne omgår loven og for eksempel sætter personer "på græs" i en periode, som vi hører om, at praksis er," skriver Ingrid Stage i en kommentar til Altinget | Forskning og Innovation.

Også Morten Hjelt, der er formand for foreningen Akademiske Daglejere, mener, at Rigsrevisionens beretning rammer plet. Foreningen forsøger at skabe opmærksomhed om vilkårene for de løst ansatte akademiske medarbejdere. Og selvom den nye overenskomst på området blandt andet åbner for at fastansætte eksterne lektor, så er problemet ifølge Morten Hjelt ikke løst.

"Universiteterne laver stadig alle mulige fiksfakserier med den regel, der siger, at man skal fastansættes efter en tidsbegrænset ansættelse og to forlængelser. Det prøver de at gå uden om på alle mulige måder," siger Morten Hjelt. Han peger på, at det vil være positivt, hvis universiteterne retter ind efter statsrevisorernes anbefalinger.

"Meget ville være opnået, hvis universiteterne holdt op med at sno sig på forskellige måder og fik en ansvarlig personalepolitik. Problemet opstår, når universiteterne dækker tilbagevendende og forudsigelige undervisningsbehov med ansatte på tidsbegrænsede kontrakter. Det er uartigt," siger Morten Hjelt.

Ministeriets tjekliste
Uddannelsesminister Morten Østergaard vil ikke umiddelbart indføre mere kontrol med universiteterne i forbindelse med Rigsrevisionens kritikpunkter. Til gengæld forventer han, at ansættelsesforholdene vil være en del af det løbende tilsyn med universiteterne.

"Vi fører tilsyn med universiteterne allerede, og det her vil være et opmærksomhedspunkt," siger Morten Østergaard.

Dokumentation
Statsrevisorernes bemærkning til beretning om forvaltningen af eksterne lektorers og undervisningsassistenters ansættelsesforhold

Den 19. september 2012 behandlede Statsrevisorerne

Beretning nr. 19/2011 om forvaltningen af eksterne lektorers og undervisningsassistenters ansættelsesforhold

Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:

"Universiteterne har adgang til at ansætte eksterne lektorer og undervisningsassistenter i tidsbegrænsede stillinger. De studerende får derigennem mulighed for at få adgang til erhvervsrelevant praktisk viden, og universiteterne får lettere ved at planlægge undervisningen. Ansættelserne sker i deltidsstillinger som videnskabeligt personale uden pligt til forskning. I gennemsnit varetager disse personalegrupper ca. ¼ af universiteternes undervisning.

Omfanget af de eksterne lektorers og undervisningsassistenters deltidsansættelse er fastsat ved forskellige timelofter på henholdsvis 100, 500 og 780 timer årligt. I mange tilfælde overholder universiteterne ikke timelofterne. Arbejdsmarkedets regler for tidsbegrænset ansættelse overholdes i flere tilfælde heller ikke, idet ansættelserne ofte forlænges mere end 2 gange.

Statsrevisorerne finder det mindre tilfredsstillende, at universiteterne i vid udstrækning ikke overholder reglerne for, hvordan eksterne lektorer og undervisningsassistenter skal ansættes, og hvor meget de må undervise.

Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende, at Styrelsen for Universiteter og Internationalisering, Uddannelsesministeriet og Finansministeriet ikke har sikret sig:

  • at universiteterne overholder reglerne
  • at reglerne er tidssvarende, administrerbare og fungerer efter hensigten.


Statsrevisorerne forventer, at Finansministeriet er opmærksom på disse problemstillinger ved kommende overenskomstforhandlinger."

Kilde: Rigsrevisionen.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Ingrid Stage

Fhv. formand, Dansk Magisterforening, fhv. studielektor, Institut for Sprog og Kommunikation, SDU
cand.mag. i engelsk og dansk (Odense og Københavns Uni. 1979)

0:000:00