USA er lun på investeringer i grønlandske lufthavne

INVESTERING: Det amerikanske forsvarsministerium vil undersøge muligheden for at investere i grønlandske lufthavne. Det er dog uklart, præcis hvilke lufthavne amerikanerne har i kikkerten.

”Disse investeringer vil øge USA og Nato's kapabiliteter i den nordatlantiske region og vil komme USA, kongeriget Danmark og Grønlands folk til gavn,” står der i hensigtserklæringen fra amerikanerne. 
”Disse investeringer vil øge USA og Nato's kapabiliteter i den nordatlantiske region og vil komme USA, kongeriget Danmark og Grønlands folk til gavn,” står der i hensigtserklæringen fra amerikanerne. Foto: Kalaallit Airports
Andreas Krog

Sagen om Grønlands fremtidige lufthavnsinfrastruktur tager nu en overraskende ny drejning. Det amerikanske forsvarsministerium erklærer sig nemlig parat til at analysere og potentielt investere i grønlandske lufthavne, der kan anvendes til både civil og militær flyvning.

Det fremgår af en hensigtserklæring, som USA's viceforsvarsminister, John Rood, underskrev, da han søndag besøgte den amerikanske Thule Base i Nordvestgrønland.

”Disse investeringer vil øge USA og Nato's kapabiliteter i den nordatlantiske region og vil komme USA, kongeriget Danmark og Grønlands folk til gavn,” står der i hensigtserklæringen.

Det amerikanske forsvarsministerium lægger ikke skjul på, at lysten til at undersøge og eventuelt investere i grønlandsk lufthavnsinfrastruktur hænger sammen med den globale sikkerhedssituation.

”Denne erklæring fastlægger principperne for investeringer i Grønland for at øge USA's militære operationelle fleksibilitet og situationsoverblik for at kunne adressere det skiftende sikkerhedsmiljø i Arktis,” skriver ministeriet i erklæringen. 

Danske penge
Den amerikanske hensigtserklæring kommer kun en uge efter, at Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), var i Grønland for at underskrive en aftale om danske penge til det omdiskuterede grønlandske projekt om at udvide to eksisterende lufthavne.

Lars Løkke Rasmussen og landsstyreformand Kim Kielsen underskrev aftalen, der involverer direkte dansk støtte på 700 millioner kroner samt et lån på 450 millioner kroner og en garanti for et lån hos Den Nordiske Investeringsbank på 450 millioner kroner. I alt 1,6 milliarder kroner, som grønlænderne så ikke skal ud at låne sig til andre steder i verden.

Dagen inden Lars Løkke Rasmussen kom til Grønland, havde partiet Naleraq trukket sig fra Kielsens landsstyrekoalition i protest mod aftalen, som partiet mener vil gøre Grønland mere afhængig af Danmark. Naleraq er et af de partier, der går ind for den hurtigste løsrivelse fra Danmark.

Det fremgår ikke af den amerikanske hensigtserklæring, præcis hvilke projekter eller lufthavne amerikanerne kunne tænkes at skyde penge ind i. 

Få endnu flere kommentarer fra blandt andet den danske regering og grønlandske politikere på Altinget: forsvar eller Altinget: arktis, hvor du også finder endnu flere artikler om sagen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00