Usikkerhed om CO2-prisen i ny EU-plan

CO2-KVOTER: Roadmap 2050 sikrer ikke den nødvendige stigning i kvoteprisen, lyder det fra Concito og et medlem af Klimakommissionen. Men der er ingen grund til bekymring, mener den danske klimakommissær, der forventer stigende pris på CO2-udledning i fremtiden.
Connie Hedegaards klimaplan - Roadmap 2050 - møder kritik for at skabe usikkerhed om CO2-kvoterne.
Connie Hedegaards klimaplan - Roadmap 2050 - møder kritik for at skabe usikkerhed om CO2-kvoterne.Foto: Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Hvis EU skal skabe grønne investeringer i fremtiden, er der brug for stigende priser på at udlede CO2. Men den nye EU-klimaplan sikrer det ikke, mener både formanden for tænketanken Concito, Martin Lidegaard, og civilingeniør Jørgen Henningsen, der var medlem af Klimakommisionen.

Kritikken kommer efter sidste uges lancering af EU's nye klimaplan Roadmap 2050, der vil skabe et EU med 80-95 procent mindre CO2-udledning i 2050.

Kvoteprisen vil falde
Kvotesystemet skal sikre grønne investeringer, og her er kvoteprisen en vigtig faktor, lyder det fra både Lidegaard og Henningsen. Men selvom de er tilfredse med, at EU går til 25 procents hjemlige CO2-reduktioner, så peger begge på, at der ikke er truffet beslutning om sammenhængen mellem kommende energibesparelser og antallet af CO2-kvoter.

Og hvis ikke man reducerer kvoterne i takt med, at vi bliver mere energieffektive, vil kvoteprisen falde, lyder kritikken.

I planen indgår der kun en kryptisk paragraf, som er rent hypotetisk. Den afspejler i virkeligheden den uenighed, der er i EU-Kommisionen omkring det her. For når man ikke er enige, så beslutter man sig for at gøre ingenting. Og så skriver man derefter en tekst, der godt kan få det til at se ud, som om man måske vil gøre noget.

Jørgen Henningsen
Civilingeniør og medlem af Klimakommissionen

"Når du satser på energieffektivitet, men ikke sikrer en tons til tons reduktion af kvoterne, så får du ikke den nødvendige effekt på prisen," siger Martin Lidegaard.

Samme bekymring har Jørgen Henningsen, der savner handling bag det, han kalder "pæne ord" i Roadmap 2050.

"I planen indgår der kun en kryptisk paragraf, som er rent hypotetisk. Den afspejler i virkeligheden den uenighed, der er i EU-Kommisionen omkring det her. For når man ikke er enige, så beslutter man sig for at gøre ingenting. Og så skriver man derefter en tekst, der godt kan få det til at se ud, som om man måske vil gøre noget," siger han.

Den paragraf - som Jørgen Henningsen henviser til - siger, at "passende foranstaltninger må overvejes, herunder at rekalibrere kvotesystemet ved at fjerne et passende antal kvoter (...), hvis en tilsvarende politisk beslutning tages (Dagbladet Informations oversættelse, red.)."

Svært at spå om fremtiden 
Men Connie Hedegaard mener ikke, der er grund til bekymring. Hun forventer en højere kvotepris i fremtiden og påpeger, at antallet af kvoter vil falde i takt med energibesparelserne, som hun mener er svære at spå om.

Det er årsagen til, at man ikke har fastsat noget mål om reduktion af kvoterne i Roadmap 2050, forklarer hun.

"Vi kan ikke vide, hvor meget energieffektivisering, der sker, og hvor mange kvoter der skal tages væk. Så derfor er tallet taget ud," sagde klimakommisæren under et informations- og debatmøde om Roadmap 2050 i Europa-Huset i sidste uge.

Ubesvarede spørgsmål
Men det er ikke godt nok, mener Jørgen Henningsen og Martin Lidegaard. Sidstnævnte peger på, at det er problematisk for fremtidige investeringer, at man ikke kan gennemskue konsekvensen for kvoteprisen.

"Jeg synes, der er en masse ubesvarede spørgsmål. Og derfor er det meget svært at se, hvad det her vil gøre ved CO2-prisen på den korte bane. Og det bekymrer mig lidt," siger Martin Lidegaard, som dog glæder sig over det stigende ambitionsniveau i forhold til reduktion af CO2.

"Man må formode, at det her skridt øger kvoteprisen, men det er meget usikkert, hvor meget den kommer til at stige," siger han.

Det var ikke muligt at få et interview med Connie Hedegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00