Uklare svar om tiårsplan for psykiatrien vækker bekymring

"Jeg begynder at blive rigtig nervøs for, om psykiatriplanen bliver syltet," siger Jane Alrø Sørensen fra Bedre Psykiatri, efter statsminister Mette Frederiksen tirsdag svarede undvigende på spørgsmålet om, hvorvidt den længe ventede tiårsplan kommer inden et folketingsvalg.

Pia Olsen Dyhr (SF) spurgte tirsdag Mette Frederiksen (S), om 10-årsplanen for psykiatri kommer inden valget. Hun fik ikke et klart svar.
Pia Olsen Dyhr (SF) spurgte tirsdag Mette Frederiksen (S), om 10-årsplanen for psykiatri kommer inden valget. Hun fik ikke et klart svar.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

"Kan statsministeren skubbe lidt til sundhedsministeren?"

Det sagde Pia Olsen Dyhr (SF) tirsdag i et spørgsmål til Mette Frederiksen (S). Spørgsmålet handlede om, hvorvidt regeringen vil fremlægge et udspil til en tiårsplan for psykiatrien inden et kommende folketingsvalg. 

"Tålmodigheden er brugt op fra SF's side, og jeg vil gerne spørge, om statsministeren vil garantere, at regeringen rubber neglene og kommer i gang med en tiårsplan?" sagde Olsen Dyhr.

Statsministeren svarede imidlertid ikke klart på, hvornår regeringen vil indkalde til forhandlinger om planen.

Hun understregede sit behov for "at gå et spadestik dybere" og tale om, hvordan man med fokus på forpligtende fællesskaber kan forebygge, at mennesker får behov for psykiatrisk behandling:

"Jeg tror, vi kan forebygge rigtig meget i civilsamfundet, så man ikke behøver komme ind i sundhedsvæsenet. Og så skal vi som samfund tænke over, hvordan vi sikrer, at vores børn og unge bliver robuste nok til at kunne klare livet. For at gøre en lang historie kort: Vi er enige om, at vi gerne vil have en tiårsplan for psykiatrien, og det skal vi gøre i fællesskab."

Pia Olsen Dyhr tilføjede: "Inden folketingsvalget".

Hun udtrykte bekymring for, om psykiatriplanen er kommet bag i køen på grund af corona.

"Jeg er ikke enig i, at det er røget bag i køen på grund af corona," sagde statsministeren.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00