V og K i budkrig om sundhedsvælgerne

Med weekendens udspil fra Venstre og De Konservative har blå blok meldt sig på den sundhedspolitiske bane. Udspillene er timet med kommunal- og regionalvalget, men kommer også til at danne grundlag for forhandlingerne om en sundhedsaftale, siger Altingets sundhedspolitiske analytiker.

Venstre præsenterede søndag et sundhedspolitisk udspil, som skal danne grundlag for partiets position i de kommende forhandlinger om en sundhedsaftale.
Venstre præsenterede søndag et sundhedspolitisk udspil, som skal danne grundlag for partiets position i de kommende forhandlinger om en sundhedsaftale.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Venstre vil afsætte 4,9 milliarder kroner til at oprette 35 sundhedshuse. Det fremgår af et sundhedsudspil, som partiet præsenterede søndag.

I udspillet slår Venstre samtidig et slag for nationale kvalitetsstandarder. Ifølge Venstre skal man starte med standarder for forebyggelse, behandling af kronikere, rehabilitering af kræftpatienter og patienter med hjerneskader og i forhold til psykiatriske patienter. 

Fakta

Weekendens sundhedsudspil

De Konservative præsenterede lørdag et sundhedsudspil med titlen "Mere omsorg og et stærkere sundhedsvæsen". Udspillet indeholder 29 konkrete forslag.

Se hele udspillet fra De Konservative her.

Venstre fremlagde søndag et nyt sundhedsudspil med titlen "Et sundhedsvæsen, som rykker tættere på dig". Udspillet er bygget op omkring 6 overordnede initiativer:

  • 35 moderne sundhedshuse i hele landet
  • 15 nye kørende akutberedskaber
  • 1.700 flere praktiserende læger
  • Nationale kvalitetsstandarder
  • Patientrettigheder
  • Rekruttering af personale

Se hele Venstres udspil her

Udover sundhedshuse og nationale kvalitetsstandarder indeholder udspillet blandt andet flere ambulancer og økonomiske incitamenter, der skal få praktiserende læger til at åbne klinikker i dele af landet med lægemangel.

Venstres udspil blev taget positivt imod af formand for Lægeforeningen, Camilla Noelle Rathcke:

Også De Konservative fremlagde i weekenden et sundhedsudspil. 

I første omgang er weekendens udspil en del af optakten til de kommende kommunal- og regionalvalg, men de giver samtidig et praj om de borgerlige partiers position ved de kommende forhandlinger om en sundhedsaftale, siger Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft:

"I udspillene er der langt flere forslag, end hvad de realistisk set kan få med i en sundhedsaftale. Men det er også en del af partiernes forberedelse til næste valgkamp, hvor man vil gense mange af de forslag, de lægger frem her," vurderer han.

Overbudspolitik

Ole Toft hæfter sig ved, at Venstre med sit udspil fortsætter med at overbyde Socialdemokratiet - en tendens, der også sås under valgkampen i 2019:

"Venstre og Socialdemokratiet konkurrerer om at prioritere sundhedsvæsenet højest. Regeringen spiller ud med 20 nærhospitaler, hvor Venstre foreslår 35 sundhedshuse. Regeringen vil bruge 4 milliarder på nærhospitaler, hvor Venstre vil afsætte 4,9 milliarder til sundhedshusene. Og Venstre foreslår nu også, at førstegangsfødende får ret til to dage på barselshotel, men overgår nu regeringen med, at andengangsfødende skal have ret til ét døgn. De mange overbud viser dog samtidig, at man ikke er grundlæggende uenig i retningen." 

Hvad er de vigtigste forskelle på Venstres og regeringens sundhedspolitik, ud fra de udspil, der er kommet?

"Venstre har fokus på patientrettigheder og lægger op til, at danskerne får lettere adgang til sundhedsvæsenets service, og at sygehuse og praktiserende læger dermed får mindre mulighed for at styre og vurdere behovet. Samtidig er der i Venstres udspil en klar ideologisk kurs, hvor man ønsker at give det offentlige konkurrence, blandt andet ved at give fødende ret til at vælge private fødeklinikker.”

K vil have forebyggelse tilbage på dagsordenen

De Konservatives udspil har fokus på konservative mærkesager som adgangen til egen praktiserende læge. Udspillet bød dog også på nyheder - blandt andet på fødeområdet, hvor Konservative ønsker, at alle nybagte forældre skal have mulighed for at få besøg af udkørende jordemødre.

Ole Toft peger på, at udspillet fra De Konservative adskiller sig fra Venstre og til dels Socialdemokratiet ved at afsætte over 200 millioner kroner til forebyggelse. Samtidig foreslår partiet, at der igen skal etableres en forebyggelseskommission.

Det var netop Konservative, der under VK-regeringen i 2007 fik trumfet den daværende forebyggelseskommission igennem.

"Konservative forsøger at sparke forebyggelse tilbage på dagsordenen, mens Venstre ikke nævner forebyggelse hos raske borgere med et eneste ord i deres udspil," siger Ole Toft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedspolitisk analytiker og journalist
journalist (Danmarks Journalisthøjskole)

0:000:00