V-profil åbner for aktiv dødshjælp

ETIK: Uhelbredeligt syge skal have ret til aktiv dødshjælp, mener Venstres Ellen Trane Nørby, der dermed går imod partilinjen.

Ellen Trane Nørby åbner for aktiv dødshjælp i Danmark.
Ellen Trane Nørby åbner for aktiv dødshjælp i Danmark.Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Cecilie Gormsen

Uhelbredeligt syge, der ligger på det alleryderste, skal have ret til aktiv dødshjælp. 

Sådan lyder det fra Venstres Ellen Trane Nørby, der åbner for at give mulighed for lægeassisteret dødshjælp i Danmark. Det skriver Kristeligt Dagblad torsdag.

Udmeldingen kommer på baggrund af den seneste debat om blandt andet et fransk lovforslag, der skal gøre det muligt at lægge døende patienter i en permanent bedøvelse.

"Diskussionen om dødshjælp i Frankrig giver anledning til en lignende debat herhjemme. Det er mit klare indtryk, at alt for mange syge og gamle borgere lider alt for længe og helt unødigt. Det er mennesker, der befinder sig i et smertehelvede, hvis familie ikke længere kan genkende dem. Og som ikke længere kan genkende sig selv," siger hun og fortsætter:

"Jeg er klar til at åbne en debat om, hvordan vi kan hjælpe dem til at komme herfra på en fredfyldt og værdig måde. Også selvom det betyder, at vi giver dem en sprøjte med medicin, der væsentligt fremskynder døden,« siger Ellen Trane Nørby til avisen.

Imod partilinjen
På Folketingets hjemmeside giver Venstre som parti ellers udtryk for, at man ikke går ind for aktiv dødshjælp. 

"Venstre mener ikke, at aktiv dødshjælp skal legaliseres. En legalisering vil skabe en gråzone, hvor det i nogle tilfælde vil være uklart, om den enkelte reelt ønsker at dø eller ej," skriver partiet. 

Ellen Trane Nørby har ingen konkrete bud på, hvor syg en patient skal være for at få ret til aktiv dødshjælp, men hun gør det dog klart, at hun ikke har ambitioner om at kopiere modellerne fra Holland og Schweiz.

Det er ikke lykkedes Kristeligt Dagblad at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00