Vælgere vil have DF med i Løkkes regering

MENINGSMÅLING: Blandt de mulige regeringskonstellationer efter valget er den nuværende SR-regering og en ren Venstre-regering de mest upopulære. Mest populær er en regering med Venstre og Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl er ikke meget for at trække sit parti i regering ved det kommende valg, men der er størst opbakning til den regeringskonstellation, hvor DF deltager.<br>
Kristian Thulesen Dahl er ikke meget for at trække sit parti i regering ved det kommende valg, men der er størst opbakning til den regeringskonstellation, hvor DF deltager.
Foto: Carsten Lundager
Erik HolsteinCecilie Gormsen

En regering af Venstre og Dansk Folkeparti er den mest populære konstellation hos vælgerne.

Det fremgår af en ny Norstat-måling udført for Altinget, hvor svarpersonerne er blevet bedt om at udpege den foretrukne ud af seks mulige regeringskonstellationer. Valget står på den blå side mellem en ren Venstre-regering, en VK-regering og V-DF-regering, mens man på den røde side kan vælge imellem en ren S-regering, en SR-regering og en SRSF-regering.

Pres på Thulesen
Vælgernes topscorer er uden sammenligning en regering af Venstre og Dansk Folkeparti, som 26 procent peger på. Blandt de blå vælgere ønsker et absolut flertal på 52 procent denne model.

Modellen er ikke helt utænkelig, men er kun sandsynlig, hvis Dansk Folkeparti får så stor fremgang, at partiet dårligt kan holde sig uden for en regering. En V-DF regering foretrækkes af 49 procent af Venstres vælgere. Til sammenligning ønsker 28 procent af V-vælgerne en ny regering sammen med Konservative.

Og en gentagelse af 00'ernes VK-regering kan komme på tale, det kræver dog konservativ fremgang ved valget. Men denne blå model kalder ikke den store entusiasme frem hos vælgerne: Blot 13 procent vil have VK igen. Ikke overraskende ønsker 80 procent af de konservative vælgere en ny VK-regering, som også er den foretrukne model hos 55 procent af Liberal Alliances vælgere.

Nej tak til Venstre-regering
Der spekuleres for tiden i, hvordan en borgerlig regering vil se ud, hvis de blå partier vinder valget. Lige nu vurderes en ren Venstre-regering som den mest realistiske mulighed. Men det har vælgerne slet ikke lyst til. Kun fire procent foretrækker en ren Venstre-regering, et usædvanligt lavt tal i en situation, hvor Venstre står til over 20 procent af stemmerne.

Mens 14 procent af Venstres egne vælgere foretrækker en ren V-regering, er der til sammenligning 50 procent af de socialdemokratiske vælgerne, der ønsker en ren S-regering. 

Selv om en gentagelse af den kuldsejlede SRSF-regering er så godt som utænkelig, foretrækker vælgerne den frem for den nuværende SR-konstellation. Bare ni procent ønsker en ny SR-regering efter valget, mens 14 procent vil have en regering, hvor også SF er med.

Den mest eftertragtede model på den røde side af hegnet er en ren socialdemokratisk regering, som 16 procent af vælgerne ønsker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00