Vælgerne: DF har haft mindre indflydelse end forventet

MÅLING: Dansk Folkeparti har mindre indflydelse på Løkke-regeringen, end man kunne forvente, mener et flertal af vælgerne. Det er for tidligt at gøre regnskab, mener Søren Espersen.  

Foto: Keld Navntoft / Scanpix
Anders JerkingHjalte T. H. Kragesteen

Ved folketingsvalget sidste år blev Dansk Folkeparti det største parti i blå blok, men vælgerne mener ikke, at mandaterne er blevet omsat til indflydelse.

I en ny Norstat-måling lavet for Altinget svarer 60 procent af vælgerne således, at DF under den nuværende regering har fået mindre af sin politik igennem end forventet. Blandt DF-vælgerne har 70 procent det indtryk.

Dansk Folkeparti holder i denne weekend årsmøde i Herning, og næstformand Søren Espersen tror, at partimedlemmerne vil have forståelse for, at DF ikke kan bestemme alt.

Fakta
Fakta om målingen   
 Sådan har vi spurgt: 
Er du enig eller uenig i følgende udsagn: 'Dansk Folkeparti har fået mindre af sin politik igennem end forventet under den nuværende Venstre-regering.

Målingen er foretaget 8.-12. september 2016.
1.000 adspurgte, politisk repræsentativt udvalgte personer over 18 år har svaret på spørgsmålet. 

”Vi gør vores bedste, men der er grænser for, hvad vi kan få igennem. Det ville være skønt med 90 mandater i Folketinget, så vi selv kunne bestemme, hvad der skulle ske, men sådan er virkeligheden ikke,” siger han.

Han påpeger, at Dansk Folkeparti er med i mange aftaler og allerede har fået en række udlændingestramninger, men han understreger, at det er alt for tidligt at måle partiets indflydelse.

”Lakmusprøven bliver efterårets forhandlinger, hvor der er mærkesager, som vi er meget optagede af at få igennem. Det drejer sig først og fremmest om permanent grænsekontrol,” siger Søren Espersen.

Burde være gået i regering
Efter valget i 2015 afviste DF-leder Kristian Thulesen Dahl at gå med i en regering og pointerede efterfølgende, at DF ville få mere indflydelse ved at stå udenfor.

Alligevel afviser Søren Espersen, at partiet har skabt for store forventninger til dets indflydelse.

”Vi har ikke skruet forventningerne op. Vi prøver at være pragmatiske og få så meget igennem, som vi kan,” siger han.

Norstat har også spurgt til, om Dansk Folkeparti burde være gået med i en regering. Det mener 51 procent af de adspurgte – og 53 procent af DF’s egne vælgere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024