Vælgerne: Venstre er det mest EU-positive parti

MÅLING: Vælgerne kårer Venstre til at være Folketingets mest EU-begejstrede parti – foran Radikale. Ordfører glæder sig: ”Vi overbeviser ikke nogen ved at være lunkne.”

Venstre stod som regeringsparti i centrum for ja-partiernes kampagne ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i december 2015. Det har været medvirkende til, at vælgerne ser partiet som mere EU-positivt, mener ordfører.
Venstre stod som regeringsparti i centrum for ja-partiernes kampagne ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i december 2015. Det har været medvirkende til, at vælgerne ser partiet som mere EU-positivt, mener ordfører.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Michael Hjøllund

Når vælgerne skal identificere Folketingets mest EU-positive parti, peger de på Venstre.

Og det glæder EU-ordfører Jan E. Jørgensen.

Ifølge ham kan det blandt andet skyldes, at partiet siden briterne stemte for at forlade EU-klubben i juni har fokuseret på at anlægge en mere nuanceret linje, når talen falder på europæisk politik.

Han mener, at der har været en tendens til, at de EU-positive partier har taget befolkningens grundlæggende opbakning til EU-projektet ”som en selvfølge". Det har ført til, at selv de positive partier mest har fokuseret på de problematiske sider af EU-samarbejdet, mener Jan E. Jørgensen.

Det må ærgre Pernille Vermund, at hendes EU-modstand ikke fremstår klarere hos vælgerne.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

I den forbindelse betegner han den britiske afstemning som "et wake-up call”.

”Debatten op til Brexit har lært os, at vi altså ikke overbeviser nogen ved at være lunkne. Det er nødvendigt, at vi går ud og er positive og optimistiske. Vi skal ikke være lalleglade jubeleuropæere, men nogen, der går ind og taler EU op frem for ned. Og som fokuserer mindre på håret i suppen og mere på suppen i stedet,” siger Jan E. Jørgensen og fortsætter:

”Vi siger, at der er nogle steder, hvor EU skal være stærkere og andre steder, hvor EU skal være slankere. Det kan sagtens kombineres med at vi er positive over for EU som et samarbejdsforum.”

Han mener, at de politikere, der støtter EU-samarbejdet fortsat bør pege på udfordringerne i fællesskabet, men samtidig skal de være bedre til at sige, at problemerne ikke går væk, alene fordi man fjerner EU fra ligningen.

”Udfordringer med globaliseringen og flygtningekrisen ville vi også have, hvis EU ikke var der. Men til gengæld er EU en mulighed for at vi kan give svar på de her udfordringer,” siger Jan E. Jørgensen.

Venstre mere EU-positiv end Radikale
Venstre-ordførerens pointe kommer som reaktion på en ny måling, som Norstat har lavet for Altinget. Her er vælgerne blevet bedt om at rangere partiernes holdning over for EU på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er meget EU-skeptisk og 10 er meget EU-positivt.

I målingen får Venstre i gennemsnit vurderingen 8,5, mens Radikale og Socialdemokratiet følger efter med vurderingen 8. Sammenlignet med en identisk måling sidste år er Venstre steget fra 7,8 og rykket forbi de andre EU-positive partier, der opnår cirka samme vurdering.

I den anden ende af skalaen ligger Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der begge vurderes overvejende EU-kritiske med en karakter på cirka tre.

Artiklen forsætter under grafen

Holstein: Regerings-ansvar spiller ind
Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein kan vælgernes vurdering af Venstre som det mest EU-positive parti hænge sammen dels med dets historiske ståsted og dels rollen som regeringsbærende parti.

"Venstre var engang Danmarks supereuropæere, men de sidste 15-20 år har Radikale helt overtaget den rolle. Når vælgerne alligevel ser Venstre som det mest EU-positive parti, hænger det givetvis sammen med historien,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Men dertil kommer, at de fleste partier er mere EU-positive, når de er i regering end i opposition. Som oppositionsleder var Løkke meget kritisk over for EU-velfærdsturisme, men efter Venstre overtog regeringsmagten, fremstår partiet lidt mindre EU-kritisk." 

Nye Borgerlige uden skarp profil
For første gang er Nye Borgerliges EU-politik også blevet vurderet af vælgerne.

Partiet ønsker, at Danmark forlader EU, men alligevel vurderer vælgerne partiet som mere EU-positiv end Dansk Folkeparti, der ikke arbejder for en udmeldelse.

Nye Borgerlige vurderes til 4,2 på skalaen, mens Dansk Folkeparti vurderes til 3,1. Enhedslisten vurderes til 3,2.

Samtidig er Nye Borgerlige det parti, hvis EU-politik vælgerne har sværest ved at vurdere. Mere end halvdelen af vælgerne svarer "ved ikke" på spørgsmål om partiets grundlæggende syn på EU.

"Det må ærgre Pernille Vermund, at hendes EU-modstand ikke fremstår klarere hos vælgerne. Nye Borgerlige ser gerne Danmark helt ud af EU, og det kan de potentielt mobilisere en del borgerlige EU-modstandere på. Den pointe skal Nye Borgerlige have bredt mere ud, men det er jo stadig et nyt parti,” siger Erik Holstein.

Artiklen fortsætter under grafen 

Socialdemokrater i bevægelse
Mens der i vælgernes øjne ikke er sket de store forskydninger i EU-politikken hos størstedelen af partierne det seneste års tid, peger Erik Holstein på Socialdemokratiet som det parti, der har rykket sig mest på EU-området.

"Under Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen har S anlagt en mere EU-kritisk linje. Det er ikke kun taktik, for Mette Frederiksen tog også et opgør med Thornings ukritiske tilgang til EU allerede i SR-regeringens tid."

"Derfor tror jeg også, at S vil fastholde en mere kritisk linje, når de en dag genvinder regeringsmagten. Den nuværende S-ledelse er helt anderledes optaget af at favne den stærke anti-establishment-bevægelse."

Dokumentation

Undersøgelsen: 

"Hvordan opfatter du partiernes holdning til EU på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er meget EU-skeptisk og 10 er meget EU-positiv?"

  • Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1003 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år.
  • Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative.
  • Svarene er indsamlet i perioden 1. december til 4. december 2016.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00