Vælgernes dagsordener: Udlændinge og sundhed overhaler klima

Klimadagsordenen er dumpet ned ad vælgernes prioriteringsliste de senere måneder, mens udlændingepolitikken er blevet en helt suveræn topscorer blandt de blå vælgere. Hos vælgerne som helhed er sundhed nu det vigtigste. 

Udlændingepolitik har været et afgørende emne ved valg efter valg, og efter et dyk er emnet på vej op igen.
Udlændingepolitik har været et afgørende emne ved valg efter valg, og efter et dyk er emnet på vej op igen.Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Kun 12 procent af vælgerne anser miljø-og klimapolitikken som det vigtigste politiske emne.

Det er klart fald siden sidste måling i december 2020, hvor 17 procent pegede på miljø og klima som "det område, der er vigtigst for politikerne at tage sig af". Det fremgår af en ny Epinion-måling foretaget for Altinget og DR, hvor svarpersonerne har haft mulighed for at sætte kryds ud for dét politiske emne, de anser for allervigtigst.

Ved målingen i december var klima topscorer, men i løbet af få måneder er emnet dumpet ned på en tredjeplads. I stedet er det nu sundhed efterfulgt af udlændingepolitik, der topper listen. Sundhed og udlændinge har næsten altid været i top 3 gennem de sidste 20 år, mens miljø-og klima begyndte at tage fart i slutningen af 2018 for at toppe ved folketingsvalget i juni 2019.

Sundhed, der tager førstepladsen med 15 procent, prioriteres højest af vælgerne fra rød blok (inklusive Radikale), her er det 19 procent, der har sundhed som det vigtigste. Blandt de blå vælgere er det 11 procent. 

Sundhed var en borgerlig styrkeposition op til valgte i 2001, men det er normalt et af de områder, som vælgerne foretrækker en socialdemokratisk regering til at håndtere. Sådan er det også i øjeblikket, hvor 47 procent mod 34 procent foretrækker en socialdemokratisk regering frem for en borgerlig. En pæn føring, men socialdemokraterne kunne have håbet på en større føring her, efter regeringens overbevisende håndtering af corona-krisen.

Comeback til udlændingepolitik
Udlændingepolitikken var undtagelsesvist nede på en fjerdeplads sidste gang, men har fået et comeback og er denne gang på andenpladsen med 13 procent. Også her er der stor forskel på prioriteterne blandt de blå og røde vælgere. Kun 5 procent af de røde vælgere anser udlændingepolitik for vigtigst, mens det gælder for hele 22 procent af de blå vælgere. Tanken om at det er et område, der er udtømt på den borgerlige side af hegnet, deles tydeligvis ikke af det borgerlige vælgerkorps. Udlændingepolitik er et emne, hvor der stadig er lidt flere vælgere, der foretrækker en borgerlig regering.

Anderledes ser det ud på klimaområdet, hvor socialdemokraterne stadig har en klar føring på 46 mod 27 procent. S-regeringen er ellers blevet beskyldt for at være for fodslæbende, når det gælder klima, men vælgerne som sådan er stadig ikke i tvivl om, hvem de foretrækker til at håndtere området. 

Borgerlige har klima i bund
Vælgernes prioritering af klimapolitik er nu den laveste siden januar 2019. Det kan muligvis forklares med, at klima og miljø ikke har fyldt så meget i den politiske debat de senere måneder, men det kan ændre sig frem mod sommer, hvor omlægningen af landbruget i mere klimavenlig retning bliver central for dagsordenen på Christiansborg. Det bliver her interessant at se, om klimadagsordenen igen kan komme helt i top - eller der blot var tale om et kortvarigt hype, der er blevet neutraliseret, efter næsten alle partier har erklæret sig grønne. 

Epinion-målingen viser, at det så udpræget er rød bloks vælgere, der er interesseret i klima: Her peger 18 procent på klima som det vigtigste politiske emne, mens kun 4 procent af de blå vælgere vægter det højt. Målinger som denne er en af forklaringerne på, at der ikke for alvor er nogen af de blå partier, der byder ind med en konsekvent grøn profil.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00