Vælgernes opbakning til forsvarsforbeholdet smuldrer

MÅLING: Mens et flertal af danskerne tidligere ville bevare forsvarsforbeholdet, er flere nu i tvivl eller klar til at afskaffe det. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) glæder sig.

Valgplakater for et nej til retsforbeholdet ved EU-afstemningen den 3. december 2015.
Valgplakater for et nej til retsforbeholdet ved EU-afstemningen den 3. december 2015. Foto: Kim Haugaard / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Efter at have levet en mere eller mindre hensygnende tilværelse i mere end to årtier, så er det danske forbehold mod deltagelse i EU's forsvarssamarbejde i det seneste års tid for alvor kommet til debat. Samtidig er danskernes modstand mod at afskaffe forbeholdet begyndt at smuldre.

Det viser en ny meningsmåling, Norstat har lavet for Altinget og Jyllands-Posten. Således vil 44 procent af danskerne bevare forsvarsforbeholdet. Det er en markant ændring i forhold til en lignende Norstat-måling fra maj sidste år. Her svarede 57 procent, at forbeholdet skulle bevares.

Den mindre opbakning til at bevare forbeholdet er dog ikke ensbetydende med, at ønsket om at afskaffe forbeholdet har vundet tilsvarende større opbakning. Således mener 28 procent i dag, at forsvarsforbeholdet skal afskaffes. I maj sidste år gik 24 procent ind for en afskaffelse.

Til gengæld er der kommet flere tvivlere. Således ved 28 procent af danskerne ikke, hvad de skal mene om sagen. Det er ni procentpoint mere end i maj 2018, hvor 19 procent svarede ved ikke.

Kilde: Norstat for Altinget og Jyllands-Posten, januar 2019.

Glade for forbeholdene
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har været en af de mest aktive i arbejdet med at italesætte behovet for at afskaffe forbeholdet. Ministeren glæder sig over målingen.

”Jeg tror, at målingen er et udtryk for, at verden omkring os er i forandring, og det har danskerne også forstået. Ruslands opførsel i Ukraine og Kremls intimiderende adfærd i øvrigt er jo meget bekymrende at være vidne til,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Læs hele artiklen på Altinget: forsvar, hvor du blandt andet kan se forskellen på mænd og kvinders holdning til spørgsmålet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Mette Frederiksen

Fungerende statsminister, MF, partiformand (S), kongelig undersøger
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)