Valgblog #17: Mistrøstig partilederrunde

ANALYSE: DR's afsluttende partilederrunde endte i hegnet i en debat om detaljer og bestemt ingen klarhed over situationen efter valget grundlovsdag. 13 deltagere i en partilederrunde fungerer ikke som format.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen

En lang valgkamp er heldigvis nu til ende med den sidste partilederrunde på TV 2 i aften.

Jeg siger heldigvis, for partilederrunden på DR i går aftes viste med al ønskelig tydelighed, at en debat på en time og tre kvarter med 13 partiledere og en meget centralistisk styring af diskussionstemaerne fra DR's side på ingen måde var et vellykket tilbud til seerne.

Slet ikke, når der også skulle bakses alt for lange og helt unødvendige personcases ind i formatet som staffage og emnebrydere.

Debatten kørte i hegnet i detaljer om cigaretpriser, om kvoteflygtninge, almindelig klimaforvirring og til sidst en bogstavleg, som aldrig nogensinde blev forløst, så seerne kunne afkode noget ud af den.

Rasmus Paludan blev aftenens game-spoiler og klassens uartige dreng, der for første gang blev sat på plads af de politiske kolleger for ordvalg og et angreb på politiet, der fik justitsminister Pape helt klædeligt op i det røde felt.

Pape scorede aftenens største bifald på at sige til Paludan, at han burde rose politiet for at sørge for at holde ham i live i stedet for at svine dem til. Paludan trykkede på revancheknappen ved at beskylde de røde lejesvende i DR for at have inviteret et venstreorienteret publikum, der klappede ad alt det forkerte.

Om det bliver anderledes i aften, kan man være stærkt i tvivl om, for det handler ikke kun om værternes evner til at være ordstyrere, men om formidlingen af selve debatten og konceptet for den.

Det handler om balancen i partiernes taletid indbyrdes, om manglen på dynamik, fordi den angrebne part ikke nødvendigvis kan nå at få ordet, inden næste tema rulles ud, når der er 12 andre på talerlisten.

Om løse påstande, der får lov til at flyve i luften, uden at ordstyreren rent fagligt og tidsmæssigt kan nå at gribe ind eller for den sags skyld give plads til modsigelsen på en fair måde.

Hvordan havde DR udvalgt de temaer, der blev bragt op? Væk var velfærdsdiskussionen, pædagognormeringer og ældreomsorg. Væk var diskussionen om den økonomiske politik. Væk var diskussionen om uddannelse. Væk var diskussionen om, hvordan vi skaffer pengene til velfærden. Væk var debatten om sundhed og pensionsalder.

Har partierne ikke fået lov til at udfolde deres politiske prioriteringer i mange andre programmer i valgkampen på både DR og TV 2? Jo, jeg har faktisk rost begge stationer for at have opfundet mange nye formater til dette valg. Men partilederrunder er noget særligt.

Formatet skal opfylde det behov, at vi som vælgere skal kunne se de forskellige retninger for det danske samfund, som partierne hver især står for, og vi vil gerne se meninger brydes om, hvad der skal ske fremadrettet.

I går aftes blev det mere til et slagsmål om fortidens synder eller sejre. Partilederrunden efterlod på ingen måde et klart billede af, hvad der kommer til at ske efter valgdagen i morgen. Snarere ligner det udsigten til et langvarigt regeringsdrama.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00