Analyse af 
Esben Schjørring

Valgblog #2: Thulesen Dahl er ikke en fri fugl længere

ANALYSE: Siden FV15 har Thulesen Dahl prøvet at manøvrere ind på midten af dansk politik – fri til at lave aftaler til begge sider. FV19 er næppe gået i gang, før han har fået klippet vingerne.

Esben Schjørring

Allerede fra morgenstunden på valgets første fulde dag meddelte Kristian Thulesen Dahl på TV 2 News, at Mette Frederiksen har indtil valghandlingen 5. juni til at gøre sine planer om differentieret pension konkrete, hvis hun vil have DF's hjælp til at gennemføre den efter valget.

Dermed indtager DF-formanden endnu en gang en ny position på det spørgsmål, der om noget har gjort et indhug i hans vælgerbase. Først trådte partiet vande, så meldte man sig under de socialdemokratiske faner, så var det nødvendigt med en opsigelse af velfærdsaftalen fra 2006.

Nu stiller han sig så på Løkke Rasmussens side og afkræver et svar, han godt ved, han ikke får – også selvom vi er mange, der gerne vil vide, hvordan Socialdemokratiet har tænkt sig at skrue ordningen sammen.

Tilsammen tegner det et billede af en partiformand, der er på tilbagetog fra det parløb med Socialdemokratiet, han selv opsøgte efter kanonvalget i 2015.

Thulesen Dahls vinger er stækkede, og vandt han valget for Løkke Rasmussen i 2015, ser det nu ud til, at han kommer til at tabe det for ham i 2019.

DF i frit fald
Netop fællesmøderne med S-formand Mette Frederiksen og deres gensidige metaforiske omfavnelser af hinanden var én af de store historier fra seneste valgperiode. Mette Frederiksen havde brug for DF-formandens blåstempling på udlændingepolitikken. Og som betaling gav hun blåstempling af DF som et parti, man godt kunne have tiltro til på det velfærdspolitiske område.

En byttehandel, Thulesen Dahl selv opsøgte som led i sine planer om at gøre DF til dansk politiks store, nye midterparti. "En fri fugl", som han selv kaldte under valgkampen i 2015, hvor han krævede, at Venstre skulle bøje sig for DF. I dag må Thulesen Dahl spørge sig selv, om den dristige byttehandel ikke var en strategisk fadæse.

For den lavede en bro fra hans egen vælgerbase til Socialdemokratiet. En bro, DF-vælgere i hundredtusindtals-klassen siden er valfartet over – ikke mindst efter netop udspillet om en ny ret til tidligere pension for de særligt nedslidte. Alt sammen i tryg forvisning om, at Socialdemokratiet med Thulesen Dahls velsignelse nok skulle stå vagt om den stramme udlændingepolitik.

Engang skulle man stemme borgerligt for at få den stramme udlændingepolitik, men det var dengang. Nu er DF i frit fald. Først faldt meningsmålingerne til cirka 15 procent, og Thulesen Dahl kaldte det et ”fuldstændig utilfredsstillende resultat for Dansk Folkeparti”. Så faldt de til cirka 13 procent. Og der har siden været meningsmålinger, der sender DF under 12 procent.

Tilbage i blå blok
I samme takt er ambitionen om at blive et midterparti med stemmeprocenter mellem 17 og 20 procent forduftet, og Thulesen Dahl begyndte i partilederrunderne at trække sin blåstempling af Mette Frederiksen som udlændingepolitisk strammer tilbage.

Det er både en retræte til positionen fra nullerne som det mindre parti i blå blok og et forsøg på at genoprette det skel i dansk politik, han selv i sin stræben efter magten brød ned. Men lige nu ser det ud som den berømte ånd, der er sluppet ud af flasken, og alt imens har Løkke Rasmussen besluttet sig for, at valgkampen skal udkæmpes på Socialdemokratiets velfærdspolitiske banehalvdel.

Håb er ikke en strategi, siger man på engelsk, men håbet er vist alt, der er tilbage for den borgerlige alliance. Thulesen Dahls vinger er stækkede, og vandt han valget for Løkke Rasmussen i 2015, ser det nu ud til, at han kommer til at tabe det for ham i 2019.

 

Altingets Valgblog skrives under hele valgkampen på skift af chefredaktør Jakob Nielsen, chefredaktør Lisbeth Knudsen og magasinredaktør Esben Schjørring. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00