Valgoverblik: Mette Frederiksen saver Løkkes udstrakte hånd over

NYHEDSOVERBLIK: Lars Løkke Rasmussens SV-flirt skaber uro i Venstre og bliver afvist af Socialdemokratiet, mens også LA og Konservative hælder ideen ned ad brættet. Det og mere til i dagens overblik.

(Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix).
(Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Godmorgen, og velkommen til et overblik over valgkampen, hvor Lars Løkke Rasmussens SV-flirt fylder det meste.

Vi skal blandet andet vende de borgerlige bekymringer over Lars Løkkes udmelding samt reaktionen fra Mette Frederiksen, der ikke tog godt imod V-formandens håndsrækning.

Men først til vælgernes dom.

Danskerne er splittede i spørgsmålet om, hvorvidt en regering bestående af Socialdemokratiet og Venstre er en god idé. Det viser to målinger, som DR og TV 2 bringer her til morgen.

Ifølge DR er 33 procent positive over SV-konstellationen, mens 46 procent er negative.

I TV 2’s måling erklærer 47 procent sig enige i, at en regeringsdannelse mellem Socialdemokratiet og Venstre vil være godt for Danmark. 37 procent er uenige.

”Der er hos vælgerne et ønske om et bredt samarbejde. Både nu og historisk. Men tanken er helt urealistisk,” siger politisk kommentator Hans Engell til TV 2.

S afviser Løkkes tilnærmelser
Mens vælgerne har svært ved at beslutte sig, er Socialdemokratiet mere skråsikre.

En SV-regering går ikke, mener Mette Frederiksen.  

”De politiske uenigheder er af sådan en karakter, at en sådan regering ikke kan komme på tale,” siger hun til Ritzau ifølge Kristeligt Dagblad.

Ifølge S-formanden er uenigheder mellem Venstre og Socialdemokratiet for store på særligt fem områder: centralisering, den grønne dagsorden, pension, ulighed og velfærd.

LA og Konservative siger nej tak
I blå blok ser sammenholdet ud til at være endeligt forduftet efter udgivelsen af Befrielsens øjeblik-bogen, hvor Lars Løkke Rasmussen taler om et eventuelt samarbejde med Socialdemokratiet.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, er ifølge TV 2 ”dybt bekymret” over Løkkes SV-tanker.

Det samme er Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

”Jeg synes jo, vi skal slå pjalterne sammen og arbejde fuldtonet for, at der stadig er et borgerligt flertal i Danmark,” siger han til TV 2.

Omvendt synes Dansk Folkeparti, der flere gange i indeværende valgperiode har samarbejdet med Socialdemokratiet om at blokere for regeringens politik, godt om idéen.

”Jeg synes, det er fantastisk. Særligt hvis Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kan finde sammen. Så kommer vi fri af Liberal Alliances ønsker om at lempe topskatten, samt at Radikale Venstre skal styre udlændingepolitikken,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til DR

Uro i Venstre
Ifølge Jyllands-Posten og Berlingske vækker Lars Løkke Rasmussens SV-udmelding uro i Venstres absolutte top.

Begge aviser skriver, at ledende V-folk, herunder næstformand Kristian Jensen, ikke var begejstrede, da Lars Løkke Rasmussen onsdag aften orienterede Venstre-toppen.

Heller ikke Inger Støjberg jubler over idéen.

”Jeg går ind for, at vi skal have en borgerlig regering, der fører en stram udlændingepolitik og holder skatterne i ro. Jeg har svært ved at se, at det skulle være sammen med en socialdemokrat,” siger hun i et kort interview med TV 2.

Der er dog ikke kun skepsis i Venstre. Profiler som Jan E. Jørgensen og finansordfører Jacob Jensen bakker op om Lars Løkke Rasmussens idé, skriver DR.

Læs også

LA og K åbner for Vestager-støtte
Vi slutter af med EU-valgkampen.

Margrethe Vestager har meldt sig kandidatur til posten som kommissionsformand, og selvom kapløbet er hårdt, får hun nu et lille rygstød fra Konservative og Liberal Alliance.

De to partiers spidskandidater til europaparlamentsvalget, Pernille Weiss (K) og Mette Bock (LA), åbner for at støtte Margrethe Vestager. Det skriver DR.

”Hvis der ligger en mulighed for en dansk formand, så er det noget, jeg ser positivt på,” siger Pernille Weiss.

”Jeg synes, at vi fra dansk side bør støtte op om, at vi får en dansk kommissionsformand, hvis muligheden er der for det. Der synes jeg faktisk, at man skal løfte sig op over det partipolitiske,” siger Mette Bock.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00