Valgoverblik: Ni af Løkkes velfærdsmilliarder går til forsvaret

NYHEDSOVERBLIK: V vil bruge 69 milliarder på ”kernevelfærd”, men nogle af dem går til forsvaret. Margrethe Vestager går nu åbent efter EU-toppost, og Løkke udgiver pludselig ny bog. Få morgenoverblikket her.

Godmorgen derude. Her kommer den korte gennemgang af morgenens vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi starter dog i den europæiske ende med nyheden om, at den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) nu melder klart ud, at hun går efter at blive EU’s næste formand for Kommissionen.

Det sagde hun, da hun gik ind til den store tv-debat onsdag aften, hvor hun skulle diskutere EU’s fremtid med de andre partigruppers spidskandidater til posten.

”Ellers ville jeg jo ikke være her i aften,” som hun logisk fremførte på vej ind til studiet ifølge blandt andre Politiken.

I debatten, hvor Vestager repræsenterede den liberale gruppe Alde, sagde Vestager blandt andet, at hun vil arbejde for en Kommission med lige mange mænd og kvinder. Hun slog også fast, at hun går ind for en bundgrænse på EU-landenes selskabsskat, en massiv investering i det europæiske tognet og en fælles digital skat i EU.  

Læs mere om debatten og om Vestagers melding her:

Løkke udgiver ny bog kort før valget
Og så til en overraskende nyhed fra statsministeren. For med kun tre uger til folketingsvalget udkommer nu en samtalebog, som Lars Løkke Rasmussen (V) og forfatter Kirsten Jacobsen har arbejdet på her i foråret.

Bogen hedder 'Befrielsens øjeblik' og udkommer i dag torsdag. Det skriver blandt andre Altinget.

I bogen reflekterer Løkke ifølge forlaget over svære dilemmaer, sine politiske og personlige problemer de seneste fire år, og ”hvem der bør tage de største og vigtigste beslutninger i den kommende valgperiode – fløjene eller den politiske midte”.

Følg med på Altinget i dag, hvor vi dækker pressemødet om bogen.

Pape vil blokere for Løkkes velfærdsløfte
Og der er gang i den i blå blok, som står til et massivt valgnederlag i målingerne.

Nu sætter vicestatsminister og formand for De Konservative Søren Pape Poulsen spørgsmålstegn ved et fremtidigt samarbejde i en VLAK-regering.

For K kommer ikke til at indgå i en borgerlig regering, hvis Løkke vil føre sit velfærdsløfte om at bruge 69 milliarder over de næste fem år ud i livet.

”Nej, hvad skal vi lave dér? En økonomisk politik, der minder mere om Socialdemokratiets end om Det Konservative Folkepartis, skal vi ikke danne regering på,” siger Pape i et interview med Berlingske.

Læs mere her.

Ni af løkkes velfærdsmilliarder går til forsvaret
Og nu vi er ved Venstres velfærdsmilliarder, så fortæller Berlingske i dag, at de ni af dem skal gå til forsvaret.

Partiet og formand Lars Løkke har ellers sagt, at pengene skal bruges på ”kernevelfærd” til børn og ældre frem mod 2025 for at sikre samme niveau som i dag.

Men et svar fra Finansministeriet til Folketinget viser nu, at mere end ni milliarder kroner ikke går til børn, sygeplejersker og ældre. De skal i stedet bruges til forsvaret, herunder blandt andet missiler og soldater, som en del af forsvarsforliget.

”Vi siger ikke, hvor mange af dem (pengene, red.) der er til sygeplejersker eller børnehavepædagoger. Det, vi siger, det er, at de 69 milliarder kroner, det er de penge, der skal til for at dække det demografiske træk,” siger næstformand i V Kristian Jensen til avisen.

Han tilføjer, at man udregner det demografiske træk på alle områder inden for det offentlige forbrug.

Partier presser S: Giv os grønt superministerium
Tre røde partier er nu enige om at presse S på et konkret grønt spørgsmål. Der er nemlig brug for et grønt superministerium, der kan stække Finansministeriets magt og sætte turbo på den grønne omstilling, hvis magten skifter.

Sådan lyder ønsket til Socialdemokratiet fra Enhedslistens Pernille Skipper, Alternativets Uffe Elbæk og SF's Pia Olsen Dyhr.

”Klimaet og miljøet skal tænkes ind i al lovgivning, på samme måde som økonomi gøres det i dag. Det kræver et grønt superministerium,” siger Pernille Skipper.

Læs mere hos Altinget.

Forrige artikel Valgblog #7: Highfive til Højlunds forsamlingshus Valgblog #7: Highfive til Højlunds forsamlingshus Næste artikel V vil gøre det til et valg om lederskab: Du kan se, hvordan han cykler med Macron og kan give Trump næven V vil gøre det til et valg om lederskab: Du kan se, hvordan han cykler med Macron og kan give Trump næven