Valgoverblik: S vil bygge mere end 100.000 boliger i landets fire største byer

NYHEDSOVERBLIK: Partier vil have politiet til at bruge flere ressourcer på økonomiske svindlere. Socialdemokratiets boligudspil skal skabe flere almene boliger og forhindre kapitalfondes indtog på boligmarkedet. Få hele overblikket her.  

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Vi starter med Socialdemokratiet, der i dag præsenterer et nyt boligudspil.

Partiet vil blandt andet bygge over 100.000 boliger i landets fire største byer.  

"For os er det et springende punkt ikke bare at ville ligge under for en udvikling. I Stockholm, Berlin og London har politikere stået tilbage og sagt, at det kan vi ikke gøre noget ved, og inden du får set dig om, er byen kun for dem med mange penge. Det er ikke det København, vi ønsker," siger partiformand Mette Frederiksen (S) til Berlingske.  

Udspillet består af ti punkter. Her lægger partiet blandt op til at oprette en boligfond, der kan opkøbe og fastholde billige lejeboliger. Partiet vil også give kommuner mulighed for at kræve, at op til 33 procent af nye boligområder reserveres til almene boligområder.  

Politiet skal bruge flere kræfter på svindlere
Otte partier mener, at politiet skal bruge flere ressourcer på selskabssvindel. Det skriver DR.

Det drejer sig om Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Venstre, Kristendemokraterne og Stram Kurs.

Reaktionerne kommer, efter at DR har fortalt, at politiet rejser færre sager mod direktører, der er mistænkt for selskabssvindel. Ifølge DR er der fra 2016 til 2018 sket et fald på 86 procent i antallet af sigtelser.

"Et så markant fald i antallet af sigtelser er ikke godt. Vi vil sikre, at der bliver taget fat på det her efter folketingsvalget," siger Morten Bødskov (S), der er formand for Folketingets Erhvervsudvalg.

Socialdemokratiet vil dog ikke love flere ressourcer til politiet. I første omgang vil partiet vide, hvorfor antallet af sigtelser er faldet.

Klimalov vil koste milliarder
Det kan blive en dyr omgang, hvis der skal indføres en klimalov, som forpligter Danmark til at barbere 70 procent af udledningerne af drivhusgas i 2030. Det skriver Berlingske.

Professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, kalder det indlysende, at der ikke er penge til både at indfri løfterne om bedre velfærd og samtidig skære massivt i reduktionerne. 

Analysechef i den borgerligt-liberale tænketank Cepos, Otto Brøns-Petersen, vurderer, at der skal findes 20 milliarder kroner frem mod 2030. Det skal danskerne betale enten i form af højere skatter og afgifter eller højere priser for energi og transport.

"Et meget ambitiøst reduktionsmål allerede i 2030 er meget dyrt, fordi der ikke er lang tid til væsentlige teknologiske forbedringer. På længere sigt kan man håbe på, at teknologien vil gøre grøn omstilling billigere. Hvis man endelig vil være meget ambitiøs, er det klogere at binde sig til at bruge et bestemt beløb," siger han.

Grundloven forhindrer udlandsdanskere i at stemme
Flere tusinde danskere får ikke lov at stemme til folketingsvalget. Hvis man bor i udlandet, har man ifølge grundloven nemlig ikke stemmeret – også selvom man arbejder og betaler skat i Danmark. Det skriver DR.

Det er problematisk, mener organisationen "Danes Worldwide", der repræsenterer udlandsdanskere.

"Hovedargumentet er, at næsten al lovgivning, der bliver vedtaget i Folketinget, også vedrører udlandsdanskere. Det gælder regler for familiesammenføring, dagpenge og pension," siger Anne Marie Dalgaard, der er generalsekretær i foreningen.

Mest og mindst populære reformer
Hvilke af regeringens reformer er danskerne mest begejstrede for?

Og er der nogen, de hellere havde været foruden?

Det har TV 2 og Politiken fået undersøgt i en ny Megafon-måling.

Over 1.000 danskere er blevet bedt om at forholde sig til de love og reformer, regeringen har lavet.

En af de mest populære ting er den midlertidige grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland.

Omvendt er det mindst populære indgreb, at uddannelserne blev pålagt at spare to procent om året.

Det sker i dag:

13.00: Liberal Alliance holder pressemøde og præsenterer et udspil om frit valg og deres opdaterede 2030-plan.

15.00: Enhedslisten præsenterer valgsang. Det markeres med en præsentation for Enhedslistens medlemmer og alle øvrige interesserede. Søren Søndergaard åbner for musikken på Cafe Blågårds Apotek.  

16.00: Sidste chance for at brevstemme til folketingsvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00