Valgoverblik: Socialdemokratiet præsenterer økonomisk plan

NYHEDSOVERBLIK: Mandag fremlægger Socialdemokratiet en opdateret udgave af sin 2025-plan. Og så er partiet enig med Venstre om at reducere drivhusgasserne med 60 procent i 2030. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Niels Frederik Rickers

Velkommen til mandagens nyhedsoverblik.

Vi går nu ind i valgkampens anden hele uge, og den første dag kommer i høj grad til at stå i Socialdemokratiets tegn.

Socialdemokratiet vil i dag fremlægge sin økonomiske plan for 2025. Det fortalte partiets formand, Mette Frederiksen, i en direkte debat med Lars Løkke Rasmussen (V) på TV 2 søndag aften.

Planen vil blive præsenteret klokken 13 på Christiansborg og skal her vise vælgerne, hvordan Socialdemokratiet vil prioritere de 70 milliarder kroner, som partiet har lovet at investere i velfærd.

Pengene skal blandt andet gå til flere pædagoger, sygeplejersker og sosu-assistenter og skal ligesom Venstres velfærdsudspil findes i det økonomiske råderum.  

S vil reducere drivhusgasser med 60 procent
Det var ikke kun Mette Frederiksen, der valgte at bruge gårsdagens debat til at komme med nye udmeldinger.

Ifølge Ritzau gjorde Lars Løkke Rasmussen det klart under debatten, at Venstre er klar til at binde sig til en reduktion af drivhusgasser med 60 procent i 2030. Det skal ske via en klimalov med bindende delmål frem mod 2025.

Ifølge statsministeren er Venstre klar til at binde sig til sådan en lov, hvis man kan blive enig om ”pengene og metoderne” med de andre partier. På den måde mener han, at man kan undgå, at partier i oppositionen prioriterer pengene på eksempelvis at rulle udlændingepolitikken tilbage.

Det svar tilfredsstillede statsministerens debatmodstander Mette Frederiksen, der savnede en klar udmelding fra Lars Løkke Rasmussen om, hvorvidt Venstre reelt vil stemme for en klimalov.

S vil fjerne flere udsatte børn fra forældrene
Og her i dagens overblik er vi endnu ikke helt færdige med Mette Frederiksen og co.

I dag kan man nemlig læse i Kristeligt Dagblad, at Socialdemokratiet ønsker at forebygge omsorgssvigt ved at anbringe flere børn og unge i enten plejefamilier eller på institutioner.

I dag er der godt 14.000 anbragte børn og unge i Danmark, men ifølge partiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, bør man bryde den onde cirkel ved at satse på at anbringe flere børn tidligere.

S-ordføreren henviser til en undersøgelse fra rådgivningstilbuddet Tuba, hvor en tredjedel af de 1.600 adspurgte unge svarer, at det havde været bedre for dem, hvis de var blevet anbragt som børn.

”Det tal burde få alle alarmklokker til at ringe. Vi kan ikke sige, hvor mange flere anbringelser der vil blive tale om, men svarene i undersøgelsen viser, at det ikke er en lille opgave,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Kristeligt Dagblad.

Radikale, SF og Dansk Folkeparti bakker op om forslaget med det forbehold, at det ikke skal være et mål i sig selv at få flere børn anbragt. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) udtaler dog til avisen, at man snarere bør satse mere på forebyggelse i kommunerne fremfor anbringelser.

DF og LA står til stort valgnederlag
Både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti står over for en historisk ringe tilslutning blandt vælgerne.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Med blot 16 dage til folketingsvalget står Dansk Folkeparti til at få det dårligste valgresultat siden 1998, som var partiets allerførste valg til Folketinget.

Ligeledes står Liberal Alliance til at få det dårligste valg siden 2007, som også var partiets første.

Mens Dansk Folkeparti nærmest har været i frit fald i meningsmålingerne, siden Socialdemokratiet præsenterede sit pensionsudspil i slutningen af januar, har Liberal Alliance holdt sig nogenlunde i ro omkring fire procent i målingerne.

Men efter startskuddet til valgkampen lød, har Liberal Alliance taget et dyk ned mod spærregrænsen, og nu står partiet til at få 2,9 procent af stemmerne, hvilket er mere end en halvering af partiets valgresultat i 2015.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 18.00: Altingets allerførste 'mød partierne'-arrangement løber af stablen. I løbet af valgkampen kommer de opstillingsberettigede partier skiftevis på besøg hos Altinget til et aftenarrangement, og det er i aften Nye Borgerlige med partiformand Pernille Vermund, som er de første gæster. Læs mere her.
  • Klokken 19.00: Forud for europaparlamentsvalget 26. maj diskuterer partiernes kandidater i dag på Arbejdermuseet i København. I panelet er: Jeppe Kofod (S), Margrete Auken (SF), Morten Løkkegaard (V), Pernille Weiss (K), Morten Helveg (R), Anders Vistisen (DF), Rasmus Nordqvist (ALT), Rina Ronja Kari (N) og Nikolaj Villumsen (EL).

Det sker i morgen hos Altinget

  • Klokken 8.30: Altinget stiller skarpt på en af valgkampens hedeste dagsordener: Tidligere tilbagetrækning for nedslidte. Vi spørger blandt andet beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), Rene Christensen (DF), Mattias Tesfaye (S) og Finn Sørensen (EL), hvordan vi bedst muligt og ud fra rimelige kriterier sikrer, at nedslidte har mulighed for at trække sig tilbage tidligere end den officielle pensionsalder. Læs mere her.
  • Klokken 18.00: Vær med, når Konservative overtager Altingets gård klokken 18.00-21.00. Her bliver partiets topfolk først udspurgt af Altingets journalister, hvorefter partiet sætter dagsordenen. Fra Konservative kommer blandt andet partiformand og justitsminister Søren Pape Poulsen. Læs mere her.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00