Vanopslagh stiller krav til blåt samarbejde: V og K mangler modet til at skære i den offentlige sektor

Med en ny økonomisk plan og fem krav til en blå statsministerkandidat vil Liberal Alliance genfødes ovenpå vælgerlussingen i 2019. Uden os, bliver det ikke liberalt med V og K, var budskabet fra Alex Vanopslagh i sin tale på partiets landsmøde.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lærke Møller HansenMorten Øyen

KOLDING: Hvad enten den næste blå statsminister skal være Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Søren Pape Poulsen (K), så skal der leveres klare liberale aftryk med skattelettelser i top og bund.

Sådan lød det fra LA-formand Alex Vanopslagh, da han lørdag talte på sit partis landsmøde i salen på Comwell i Kolding.

Det er vigtigere, at vi får oprustet vores forsvar, end at vi skovler endnu flere penge ind i gabet på velfærdstaten. Når vi er truet på livet, så er kampvogne vigtigere end flere offentligt ansatte.

Alex Vanopslagh (LA)
Partiformand

Her fik både Venstre og Konservative hug for at tage for let på liberale værdier, og derfor vil de blive mødt med fem krav til blandt andet skattelettelser og mindre offentlig sektor, hvis de ønsker Liberal Alliances opbakning til en ny blå regering, sagde partiformanden.

”Når det kommer til stykket, så mangler de modet til at skære i den offentlige sektor. Når det kommer til stykket, er de jo bange for at gennemføre skattelettelser, som virkelig kan mærkes i danskernes pengepung,” sagde Alex Vanopslagh.

Ingen ultimative krav

De fem krav til en kommende blå regering kommer i kølvandet på en ny 2035-plan, som partiet har lanceret i forbindelse med landsmødet. Det er den første store økonomiske plan fra Liberal Alliance, efter Vanopslagh blev formand i 2019.

Planen vil føre til en omfattende forandring af dansk økonomi med skattelettelser for godt 100 milliarder kroner og opgør med Arne-pensionen, halvering af dagpengeperioden og en højere pensionsalder.

Fem krav til blå regering

I sin tale fra partiets landsmøde kom LA-formanden, Alex Vandaslagh, med fem krav til de blå statsministerkandidater.

  • Skatten skal sænkes – både i top og i bund.
  • Den offentlige sektor skal være friere med flere private velfærdsudbydere.
  • Vi skal blande os mindre i borgernes liv og styrke danskernes retssikkerhed.
  • Klimapolitikken skal have mere internationalt udsyn.
  • Og vi skal have rettet gevaldigt op på vores folkeskole, så unge går derfra med kundskaber, færdigheder og myndighed.

Det vil ifølge partiet give et øget arbejdsudbud på 134.000 samt øge velstanden med 130 milliarder kroner.

De fem krav til Ellemann og Pape er ikke ultimative, skyndte Vanopslagh at tilføje. For efter partiet blev sønderbombet ved 2019-valget, har Liberal Alliance ændret strategi.

”Jeg gider ikke vade rundt i fortidens fejl og vores nederlag ved sidste valg. Jeg har taget et opgør med de ultimative krav og træklatringen. Den ér feset ind. Og godt for det. Men vi må ikke blive decideret bange for vores egen skygge,” lød det.

Ukrainere i liberal kamp

Ellers var det angreb på Mette Frederiksen og Ruslands krig i Ukraine, der fyldte i landsmødetalen fra LA-partiformanden.

Krigen i Ukraine kommer nemlig til at ændre på prioriteterne i dansk politik, lød det fra LA-lederen.

”Det er vigtigere, at vi får oprustet vores forsvar, end at vi skovler endnu flere penge ind i gabet på velfærdstaten. Når vi er truet på livet, så er kampvogne vigtigere end flere offentligt ansatte,” lød det.

Det skal være slut med at ”nasse på USA’s vilje til at forsvare os”, tilføjede han og pegede på, at ukrainerne kæmper for liberale idealer i krigen mod Rusland.

”Og ja, det er liberale værdier. Ukrainerne ofrer sig ikke for høje skatter og høje ydelser. De ofrer sig ikke for at få mere overvågning. De ofrer sig ikke for at få et forbud mod profit i velfærden eller for at få et mere vegansk landbrug,” sagde Alex Vanopslagh og fortsatte:

”De ofrer sig for deres landsmænds frihed og for muligheden for at kunne blive et liberalt demokrati. Og deres mod og kampgejst smitter af på os i den vestlige verden.

Det minder os om, at vi har noget, der er værd at forsvare og bevare – og at friheden ikke er gratis.”

Mette Frederiksen er dårlig nyt

Og så var det ellers kritik i store mængder til statsminister Mette Frederiksen, hvis ledelsesstil han sammenlignede med Putins. Og derfor kan hun også se frem til krav fra Liberal Alliance om endnu en undersøgelseskommission. Denne gang af regeringens rolle i sigtelserne om landsforræderi af Venstre-politikeren Claus Hjort Frederiksen og den tidligere spionchef Lars Findsen.

Der er brug for et nyt lederskab, lød det flere gange i talen.

”Så vi får hævet klimaambitioner med et internationalt snit, så vi får sat velfærden fri og gjort danskerne både rigere, friere og med mulighed for at løfte det ansvar, som giver livet mening og fylde. Men en af de måske vigtigste grunde til at vi skal have et nyt lederskab i Danmark er, at Mette Frederiksen er den dårligste nyhed for vores folkestyre og retsstat siden 2. verdenskrig,” sagde LA-formanden.


Læs hele talen her.

Liberal Alliance holder landsmøde i Kolding lørdag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00