Velfærden står for skud

UDSPIL: Arbejdsmarkedskommissionen er parat med sit udspil, der skal skaffe flere i arbejde. Opskriften er nedskæringer i velfærden.
Oliver de Mylius
Der skal skæres i velfærdsydelserne, og danskerne skal presses i arbejde.

Når Arbejdsmarkedskommissionen torsdag kommer med sit bud på, hvordan flere danskere kommer i arbejde, er det flere centrale velfærdsydelser, der står for skud.

Således lægger kommissionen op til at ændre reglerne for at modtage dagpenge, førtidspension, efterløn, SU og at være på flex-job.

Opgaven er at løfte beskæftigelsen i vejret med mindst 50.000 mennesker, der fremover skal betale skat i stedet for at modtage ydelser. På denne måde skal staten i fremtiden kunne spare 14 milliarder kroner årligt på de offentlige udgifter og undgå gældsætning og underskud på de offentlige finanser i tiden, der kommer.

S er kritiske
Besparelser i den danske velfærdsmodel bliver sjældent modtaget positivt fra den brede danske befolkning, og Arbejdsmarkedskommissionens udspil vil givetvis også blive kritiseret fra flere sider. Allerede nu afviser Socialdemokraternes Morten Bødskov i Berlingske Tidende at ændre på dagpenge og efterløn for ikke at skabe usikkerhed om velfærdsforliget, der træder i kraft i 2019.

Samtidig foreslår Martin Madsen, chefkonsulent i AE, at der snarere skulle sættes fokus på uddannelse end manglende arbejdskraft, da veluddannede danskere ofte holder længere på arbejdsmarkedet end de ufaglærte og også betaler mere i skat.

Overvejende har udspillet dog fået en positiv modtagelse af såvel de politiske partier som eksperter og erhvervslivet. Berlingske Tidende skriver i dag, hvordan Morten Østergaard (R) kalder det et fremragende forslag, mens Dansk Arbejdsgiverforenings direktør mener, det er uhyre vigtigt for Danmarks fremtid at se nærmere på kommissionens forslag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00