Venstre: Der er brug for en social genopretning

OPGØR: Venstre varsler et opgør med social-indsatsen, hvis partiet ender i regering efter næste folketingsvalg. "Flere kommuner ved groft sagt ikke, hvad de laver," lyder det fra partiets socialordfører.

Sættes Venstre i spidsen for en regering efter det kommende folketingsvalg, bliver en social genopretning af Danmark ifølge Lars Løkke Rasmussen en "hovedopgave" for partiet. Genopretningen vil betyde et opgør med den nuværende socialindsats og et øget fokus på krav og konsekvens.    
Sættes Venstre i spidsen for en regering efter det kommende folketingsvalg, bliver en social genopretning af Danmark ifølge Lars Løkke Rasmussen en "hovedopgave" for partiet. Genopretningen vil betyde et opgør med den nuværende socialindsats og et øget fokus på krav og konsekvens.    Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Tyson W. LyallCecilie Gormsen

Budskabet var klart, da Venstre i sidste uge inviterede til konference om sociale udfordringer for danske børn og unge.

”Det bliver en hovedopgave for en Venstre-ledet regering at sætte sig i spidsen for en social genopretning af Danmark,” lød det fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

Folketingets største parti mener nemlig, at den eksisterende indsats særligt overfor børn og unge har spillet fallit. Derfor er der brug for et grundlæggende opgør med indsatsen på området, lyder forklaringen.

Blandt de andre konkrete initiativer, som ifølge Lars Løkke Rasmussen skal hives op ad den sociale værktøjskasse ved et eventuelt regeringsskifte, er indførelsen af en såkaldt ungdomsdomstol. Domstolen, som blev præsenteret af en samlet blå blok i efteråret 2014, skal fungere som særlig instans for unge fra 12 til 17 år.

69 kommuner anvender én eller flere evidensbaserede metoder på børne- og ungeområdet. Det betyder så, at vi har 29 kommuner, som ikke bruger noget som helst, og som groft sagt ikke ved, hvad de render og laver.

Karen Ellemann
Socialordfører, Venstre

Red Barnet: Konsekvens er fint, men straf er ikke
Hos Red Barnet ser man gerne mere konsekvens på området i form af sociale indsatser, som i højere grad inddrager skole, forældre, nærmiljø og ikke mindst børnene selv. Men når konsekvens bliver ensbetydende med straf, så stiller organisationen sig på bagben.

”Vi vil gerne diskutere, hvordan man kan gøre myndigheder mere børne- og ungdomsvenlige. Men når diskussionen om en ungdomsdomstol lanceres sammen med forslaget om at sænke den kriminelle lavalder til 12 år, så står vi af. Børn på 12 år hører simpelthen ikke hjemme i et straffesystem,” siger Inger Neufeld, børnepolitisk rådgiver i Red Barnet.

Hun anerkender dog samtidig flere af grundtankerne i Venstres ønske om en social genopretning af Danmark. Eksempelvis er Red Barnet og Venstre enige om, at der generelt skal sættes tidligere ind i den sociale indsats i kommunerne.

Ellemann: ”Kommuner ved groft sagt ikke, hvad de laver”
Som en del af Venstres sociale genopretning følger også et generelt opgør med fordelingen af midler på socialområdet. Partiets socialordfører, Karen Ellemann, slog i forbindelse med konferencen fast, at alt for mange midler i dag bliver givet i blinde på området.

Hun peger blandt andet på aktuelle tal fra Socialstyrelsen, der viser, at kun en brøkdel af kommunernes udgifter på socialområdet går til evidensbaserede indsatser.

”Vi bruger 40 milliarder kroner årligt på sociale indsatser, men reelt er det blot cirka ti procent af de sociale milliarder, som bliver brugt på evidensbaserede metoder. 69 kommuner anvender én eller flere evidensbaserede metoder på børne- og ungeområdet. Det betyder så, at vi har 29 kommuner, som ikke bruger noget som helst, og som groft sagt ikke ved, hvad de render og laver,” siger Karen Ellemann.

Læs hele artiklen på Altinget: social her (kræver abonnement) 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00