Venstre er ”en dysfunktionel familie”: Her er Carl Holsts kritik af sit parti i ny bog

PARTIKULTUR: Magtkampe og mistillid præger kulturen i Venstre, mener tidligere minister Carl Holst (V), der forlader dansk politik med et opråb til sit parti. I ny bog nævner han også flere partifæller, han selv har følt sig svigtet af, blandt andre Lars Løkke.

Det er opgøret om formandsposten i Venstre med kulmination i en kælder i Odense Kongrescenter i 2014, der er hovedkilden til de alvorlige problemer, der er med det interne sammenhold i regeringspartiet i dag.

Det mener den tidligere forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde Carl Holst, som i en bog om sit eget politiske liv og dramatiske nedtur også retter kras kritik mod Venstre og flere navngivne personer.

”Der er en tid før forsøget på et kup mod Lars Løkke, som fandt sted i foråret 2014, og en tid efter,” skriver Holst, som har været Venstre-mand i mere end 30 år.

”Kulturen har aldrig været sådan, at man var onde mod hinanden i den grad, som man er i dag. Jeg er overbevist om, at det er en eftervirkning af, at man har været splittet, klar til duel – ikke på våben eller klinger, men på det, jeg kalder massemedieødelæggelsesvåben,” skriver han videre og kalder Venstre for en dysfunktionel familie.

"Er du ude efter min røv eller hvad?"
Carl Holst peger på, at forsøget på at vælte Løkke i kølvandet på sagerne om, at V-formanden havde købt tøj for mange tusinde kroner på partiets regning, har ført til fløje internt i partiet.

Kristian Jensen (V) tabte opgøret, men der er stadig en Løkke-fløj og en Jensen-fløj. Og det betyder ifølge Carl Holst blandt andet, at alle beslutninger bliver tænkt ind i den opdeling – for eksempel når der skal uddeles ordfører- eller ministerposter – og at der en grundlæggende mistillid medlemmerne i mellem.

Holst nævner som eksempel, at han en dag i 2016 modtog en sms fra finansminister Kristian Jensen med denne ordlyd: ”Hvad fanden har du sagt til Berlingske? Er du ude efter min røv eller hvad?”

Anledningen var ifølge Carl Holst, at han havde udtalt til avisen, at det var vigtigt, at problemerne i Skat blev undersøgt til bunds. Det var ikke populært hos Kristian Jensen, som tidligere har været skatteminister og derfor kunne blive skydeskive for kritik, hvis der blev nedsat en kommission til at undersøge området.

”Det var mistillid ud over alle grænser, og jeg var dybt forundret,” skriver Carl Holst i bogen, som har fået titlen ”Carl – Prisen for et liv i politik”.

B.S. Christiansen skulle skabe holdånd
Han nævner også, at stemningen i Venstre var så skidt op til et gruppemøde på Marienborg i maj sidste år, at gruppeformand Karen Ellemann havde hyret den tidligere elitesoldat B.S. Christiansen til at komme og holde oplæg om holdånd.

Efter at have observeret Venstres folketingsgruppe i en time meddelte gæsteoplægsholderen ifølge Holst: ”Jeg har sjældent set en forsamling, hvor sammenholdet og fællesskabet er så lille.”

Carl Holst mener, at mistilliden også har betydet, at der er mindre plads til en fri debat i partiet.

Og så peger han på, at ”den rå tone” også har rod i andre træk.

”Blandt andet er vi blevet et systemparti, hvilket sætter nogle rammer for fritænkningen,” skriver han, med henvisning til at Venstre i de senere årtier har siddet i regering i en stor del af tiden.

”Pludselig sagde vi ikke længere mennesket frem for systemet, for vi var blevet systemet,” lyder det i bogen, hvor Holst forklarer, at han fremsætter sin kritik ”af kærlighed til partiet”.

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, siger til TV 2, at hun ikke kan genkende det billede, Carl Holst tegner af debatkulturen og det manglende sammenhold i partiet.

Kritik af medier, myndigheder og partifæller
Carl Holsts hovedformål med bogen er dog at give sin egen version af den stribe af møgsager, der endte med at vælte ham som forsvarsminister efter kun tre måneder på posten.

Det var blandt andet sagen om det eftervederlag, han fik, efter han stoppede som regionsrådsformand i Region Syddanmark, men samtidig gik over til ministerløn. Sagen om Carl Holsts personlige assistent, som både var ansat i regionen og samtidig førte valgkamp for ham. Og sagerne om udgifter til engelskundervisning og aviser.

Den nu afgående politiker gennemgår minutiøst, hvordan han selv oplevede sagerne, og han påpeger alle de fejl, han mener blev begået af medier, advokater, myndigheder og andre politikere undervejs. Men han afviser på forhånd, at der er tale om "klynk" eller "bitterhed".

I bogen kritiserer Carl Holst blandt andet Statsforvaltningen for i tre tilfælde at have sagt noget, som andre myndigheder senere fik underkendt.

Han kritiserer det anerkendte advokatfirma Kromann Reumert for at have begået en advokatundersøgelse om ham fuld af fejl.

Han kritiserer sin partifælle Stephanie Lose, som efterfulgte ham som regionsrådsformand i Region Syddanmark, og som i dag er formand for Danske Regioner, for i flere tilfælde at lade sagerne mod ham udvikle sig til nye højder.

Han får nævnt, at partifællen Jan E. Jørgensen undlod at bakke ham op på talerstolen i Folketinget i sagen om eftervederlag.

Løkke ringede ikke tilbage
Og så handler bogen også om, hvordan Holst angiveligt knoklede ”med liv og sjæl” for Lars Løkke, da denne var ved at tabe formandsposten. Og hvordan Carl Holst til gengæld følte sig svigtet af sin ven og partiformand, da han senere selv stod i møgsager til halsen. Det gjaldt blandt andet, da sagen om eftervederlag rullede.

”Hvis der havde været en voksen til stede med autoritet, kunne de have sagt, at det ikke er tilfældige journalistiske luner, der skal afgøre, om det er moralsk rigtigt at modtage en retmæssig løn. Hvis statsministeren havde gjort det, kunne han have lukket sagen. Men det gjorde han ikke,” skriver Holst, som flere gange forsøgte at ringe til Løkke.

”Men han ringede ikke tilbage,” som han konstaterer.

Lars Løkke Rasmussen har ikke været ude og kommentere bogen. Men du kan læse udpluk af TV 2’s interview med politisk ordfører Britt Bager her, hvor hun svarer på en del af kritikken. 

I dag mandag 29. april klokken 16 kan du stille spørgsmål til Carl Holst, når han deltager i et interview live i Altingets gård i Ny Kongensgade 10, København.

Forrige artikel Britisk valgekspert: Farage slår toryerne ihjel ved det europæiske valg i maj Britisk valgekspert: Farage slår toryerne ihjel ved det europæiske valg i maj Næste artikel Ugen i dansk politik: Løkke samler ministrene til møde dagen før 1. maj Ugen i dansk politik: Løkke samler ministrene til møde dagen før 1. maj