Venstre: Ghettoproblemerne er ikke løst

RADIKALISERING: Venstre varmer op til at skærpe indsatsen i de udsatte boligområder i kølvandet på terrorangrebet i København. Konservative og Dansk Folkeparti afviser at genåbne den nye boligaftale.

Foto: Colourbox
Mads BangCecilie Gormsen

Venstre ser fortsat problemer i udsatte boligområder som Mjølnerparken, Gellerupparken og Vollsmose, og set i lyset af februars terrorangreb i København bør indsatsen granskes. Det mener partiets boligordfører, Louise Schack Elholm.

”Vi har en udfordring med, at vi har en enorm radikalisering i de her områder. Problemerne er ikke løst,” siger Louise Schack Elholm, som endnu ikke vil konkretisere, hvor Venstre præcis vil sætte ind.

I efteråret indgik boligminister Carsten Hansen en boligaftale, der spændte fra Enhedslisten til Konservative - men uden Venstre. Dermed er der ikke den store udsigt til, at Venstre får mulighed for at gennemføre ny politik på området. Det holder dog ikke Louise Schack Elholm tilbage.

”Det kan jo være, at de andre partier bliver inspirerede af vores ideer. Og i det omfang, der er noget, vi kan gøre uden for aftalen om Landsbyggefondens midler, så kan man jo godt gøre noget,” siger Louise Schack Elholm.

Fakta
Positiv udvikling i Mjølnerparken
  • Fald i andelen af beboere, der er uden arbejdsmarkedstilknytning. Fra 66,9 procent i 2001 til kun 44,2 procent. Der er et fald fra året før i de fleste år. Dog en lille stigning i 2013.
  • Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er fortsat meget høj. Andelen er faldet siden 2009. Fra 91,2 procent til 85,2.
  • Andelen af dømte er faldet siden 2005: Fra 4,54 procent til 1,92 procent i 2013.
    Tallet ligger under grænseværdien på 2,70 procent. Andelen af dømte ligger dog på omkring det dobbelte af landsgennemsnittet, som i de senere år har ligger på knap 1,00 procent.

Kilde: Boligministeriet

Blå kolleger: Boligaftale skal ikke genåbnes
Venstre vil præsentere sine nye forslag inden længe, men de borgerlige kolleger i både Konservative og Dansk Folkeparti synes, at det er alt for tidligt at dømme den nye boligaftale for utilstrækkelig, og at der skal andre midler i brug for at bekæmpe radikalisering.

"Jeg synes ikke, det hører til i boligaftalen. Det handler om nogle andre ting, for eksempel at der er nok politi. Og at man skal få fat i nakken på dem, der bliver radikaliseret, uanset hvor de bor," siger Charlotte Dyremose, boligordfører for Konservative.

Vi har en udfordring med, at vi har en enorm radikalisering i de her områder. Problemerne er ikke løst.

Louise Schack Elholm (V)
Boligordfører

Dansk Folkeparti har heller ikke umiddelbart planer om at rejse tvivl om den seneste boligaftale.

Læs hele historien på Altinget: By og bolig her (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Dyremose

Sognepræst, fhv. MF (K)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2004)

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00