Venstre løber fra pensions-løfte

PENSION: Venstre lovede før valget, at politikernes pensionsvilkår skal ligne dem, danskerne har generelt. Men V vil ikke stemme for et forslag om, at politikernes pensionsalder skal følge den generelle pensionsalder.
Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Venstre løber nu fra et løfte, som de gav før valget. Få dage før VK-regeringen indgik efterlønsaftalen med DF og de Radikale, lovede Venstre, at politikernes pensionsalder skulle med op, hvis den blev hævet for danskerne generelt.

Men selv om bredt flertal i Folketinget siden har hævet alderen for efterløn og folkepension, så vil Venstre ikke være med til at hæve politikernes pensionsalder.

Venstre vil således ikke stemme for et forslag fra Enhedslisten om at hæve politikernes pensionsalder, så den følger den generelle alder for folkepension. I dag kan folketingsmedlemmer valgt ind før 2007 fortsat få pension som 60-årige.

Og dermed skal de fleste ledende politikere ikke selv spise den medicin, som de har udskrevet til resten af befolkningen.

Modstridende melding
Det står i modstrid med, hvad Venstres næstformand Kristian Jensen sagde den 8. maj 2011, få dage før efterlønsaftalen blev indgået. I telegrammet, der havde overskriften:

Fakta

Politikernes pensionsalder

Alle MF'ere, som kom i Folketinget inden 2007, kan få folketingspension og eventuel ministerpension, når de fylder 60 år.

MF'ere, som er valgt i 2007 eller senere, kan først få deres pension, når de når den til enhver tid gældende efterlønsalder.

Enhedslisten har stillet beslutningsforslag om, at alle folketingsmedlemmer først kan få pension, når de når den til enhver tid gældende folkepensionsalder.

Kun DF og LA støtter forslaget. Både regeringspartierne S, R og SF samt V og K afviser at ændre på politikernes pensionsalder.

Folketingspensionen og ministerpensionens størrelse er afhængig af, hvor mange år politikerne har været MF'er/minister.

Folketingspension kan være på op til 28.429 kr. om måneden. Samlet set kan folketingspension og ministerpension højest udgøre godt 600.000 kr. om året, hvilket svarer nogenlunde til et folketingsmedlems løn.

"V har været i tænkeboks: Nu skal politikeres pensionsalder op", sagde Kristian Jensen følgende:

"Vi er helt enige i, at folketingsmedlemmernes pensionsvilkår skal ligne dem, der gælder for danskerne generelt," sagde Kristian Jensen til Ritzau og fortsatte:

"Det betyder, at hvis der kommer en aftale, som sætter aldersgrænserne op eller rykker allerede indgåede aftaler frem, ja så skal de også have virkning for folketingsmedlemmer," sagde Kristian Jensen.

Men det mener Venstre og Kristian Jensen ikke længere. Nu er det kun pensionsalderen for nye folketingsmedlemmer valgt ind efter 2007, som skal stige i takt med efterlønsalderen. Og det blev besluttet allerede med velfærdsforliget i 2006.

V: Vi har ikke skiftet holdning
Alligevel afviser Kristian Jensen, at han og Venstre løber fra noget som helst.

"Vi løber overhovedet ikke fra det, jeg sagde dengang. Det er præcis det samme, vi mener i dag. Det spørgsmål, jeg fik dengang, handlede om, hvad der gælder fremadrettet. Det handlede ikke om dem, der var valgt ind før 2007," siger Kristian Jensen.

Men Ritzau spørger jo til Enhedslistens beslutningsforslag fra foråret 2011. Og det handlede netop om at hæve pensionsalderen for folketingsmedlemmer valgt ind før 2007?

"Vi har ikke ændret holdning. Vi har ikke været i tænkeboks. Det er noget, Ritzau skriver."

Men du sagde, at folketingsmedlemmers pensionsvilkår skal ligne dem, der gælder for danskerne generelt. Mener du, at jeres pensionsvilkår ligner dem, der gælder for danskerne generelt?

"Vi har sagt hele vejen igennem, at vi ikke vil ændre reglerne for dem, der er valgt før 2007. Men for dem, der er valgt efterfølgende, skal der gælde den efterlønsalder, der gælder alle andre. Jeg står ikke inde for det, Ritzau har skrevet i det telegram," siger Kristian Jensen.

V: Kan ikke sammenlignes med efterløn
Mener du, at det er rimeligt, at I beholder jeres meget lave pensionsalder, når I har hævet pensionsalderen betragtelig for hovedparten af resten af befolkningen?

"Jeg mener, det er rimeligt, at de vilkår, der er gældende, når man indgår en kontrakt, også er gældende efterfølgende."

Der var vel også mange, der regnede med, at de kunne gå på efterløn som 60-årige, men efterlønsalderen hævede i jo pludseligt?

"Jeg er ikke enig i sammenligningen," siger Kristian Jensen og henviser til, at efterløn og folkepension er lovbestemt, mens politikernes pension er aftalebestemt ligesom tjenestemandspensioner.

Hvorfor skal du havet ret til folketingspension og ministerpension som 60-årig, når dine jævnaldrende først kan få efterløn tidligst som 66-årige og folkepension tidligst som 69-årige?

"Hvornår kan en tjenestemand, der var ansat før 2007, gå på pension? Vores regler følger dem, der gælder for folk med tjenestemandspensioner. Og det synes vi, at det er rimeligt, at de fortsætter med at gøre," siger Kristian Jensen.

Hvad tror du, vælgerne mener om den sag?

"Det ved jeg ikke. De har jo stemt på de politikere, som indførte reglerne i sin tid."

Vi har fået foretaget en meningsmåling, der viser, at 90 procent af befolkningen mener, at folketingsmedlemmernes pensionsalder skal hæves, så den følger den generelle pensionsalder. Hvad er din kommentar til det?

"Du kan få variationer af det, jeg har svaret. Vi har ingen planer om at ændre reglerne," siger Kristian Jensen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00