Venstre: Sex uden samtykke er voldtægt

LOVGIVNING: Flere partier ønsker, at voldtægtssager skal have fokus på samtykke. Venstre finder forslaget interessant og er ikke afvisende over for at kigge på lovgivningen.

Landsretten ændrede mandag dom i omstridt voldtægtsag.
Landsretten ændrede mandag dom i omstridt voldtægtsag.Foto: Kristian Brasen/Scanpix
Frederik Tillitz

Sex uden samtykke er voldtægt, mener medlem af Retsudvalget for Venstre, Jakob Engel-Schmidt. Han vil kigge nærmere på, om lovgivningen på voldtægtsområdet skal ændres.

”Det er vigtigt, at vi har en dialog, om den nuværende lovgivning på området kan blive bedre, og jeg er selvfølgelig villig og interesseret i at lytte til alle gode forslag,” siger han og fortsætter:

”Sex uden samtykke er uacceptabelt, fordi det er voldtægt.”

Efter tre 17-årige unge mænd mandag blev dømt i landsretten for voldtægt af en jævnaldrende pige, har en række politiske partier ønsket at ændre lovgivning på området, så der kommer mere fokus på samtykke. Jakob Engel-Schmidt er ikke afvisende.

Sex uden samtykke er uacceptabelt, fordi det er voldtægt

Jakob Engel-Schmidt
Medlem af Retsudvalget for Venstre

”Jeg vil altid diskutere gode forslag fra politiske kollegaer. Det er muligt, at forslaget er en vej, vi kan gå,” siger han.

Jakob Engel-Schmidt pointerer, at lovgivningen altid kan blive bedre og nævner den lave strafferamme for voldtægter som et eksempel.

”Der er noget, der tyder på, at lovgivningen ikke er tilstrækkelig på dette område,” siger han.

S og SF: Fokus på samtykke
I dag skal der være tale om vold, trusler om vold eller en situation, hvor offeret ikke er i stand til at sige nej, før der juridisk kan være tale om voldtægt. I SF mener man, at lovgivningen er utilstrækkelig.

”Vi skal gøre som en lang række lande og sætte samtykke i fokus. I dag er det omvendt, man må ikke true eller bruge fysisk vold for at gennemføre et samleje – vi mener det skal være omvendt, at samtykke skal være givet. Nogle gør dette synspunkt til grin ved retorisk at spørge, om der skal være en underskrevet kontrakt. Naturligvis ikke, men som i så mange andre tilfælde, skal der være samtykke," skriver Lisbeth Bech Poulsen i en udtalelse til Politiken.

Også Socialdemokraterne mener, at lovgivningen skal skærpes.

”Der er nogle problemer i samtykkebegrebet, som det er i dag. Noget af det, som vi vil have som skærpende vilkår, er en stor aldersforskel, eller hvis der er flere om voldtægten. Det, mener vi, skal tælle med i vurderingen vedrørende samtykke,” siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokraterne, til TV 2 Nyhederne.

EL og DF: Ændringer på området
På de poliske yderfløje ønsker man også ændringer på lovgivningsområdet for voldtægtssager. I Dansk Folkeparti ser man et problem i, at der kun fældes dom i hver femte voldtægtssag.

”Der er ret få sager, hvor der falder dom. Vi har brug for at hjælpe ofrene bedre, og vi har brug for at straffe gerningsmanden hårdere,” siger Peter Kofoed, retsordfører for DF til TV2 News.

Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten mener, at der i Danmark er store problemer med, hvordan voldtægtsofre bliver behandlet i systemet.

"Der er nogle sexistiske tendenser i vores system, når det handler om overgreb begået mod kvinder. Både fordi der er så meget skyld og skam i det, hvor det er svært for rigtig mange at gå til politiet. Dem, der endelig gør, bliver mødt af et system, som i ikke lige så høj grad som andre forbrydelser tager vare på dem som ofre, men mistænkeliggør dem," siger hun ifølge Politiken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00